Datové schránky zkušenosti KrÚ JMK. Co je datová schránka Datová schránka (DS) je elektronické úložiště, které slouží k: doručování dokumentů orgány veřejné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Úvod k legislativě eGovernmentu
Enterprise řešení pro elektronický podpis VerisignIT
Datové schránky, el. podání a doručování, daň. přiznání
AUTORIZOVANÁ KONVERZE
IS Datových Schránek Zákon a jeho důsledky 26. listopadu 2009
Informační Systém Datových Schránek IS Datových Schránek 9. října 2009 Webseminář na téma ISDS Jiří Pejčoch Zákon a jeho důsledky.
Elektronická podoba GP a ZPMZ
Elektronický podpis.
Změny právních předpisů s účinností od
Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál.
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
Statutární město Karlovy Vary
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Bc. Jana Třísková, DiS.
Informační systém datových schránek
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Datové schránky Jsme opravdu efektivnější? Pavel Nemrava.
© eStat.cz Prezentace eStat.cz Návrh zákona o elektronizaci některých procesních úkonů v oblasti orgánů veřejné moci.
Komplexní péče o dokumenty Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany Prezentace pro konferenci Data & Dokumenty 2010.
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Moderní eGovernment, moderní dokument, moderní bezpečnost Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Informační systém datových schránek (eGON)
Spisová služba GINIS Bc. Jan Podloučka.
Datové schránky ve velké společnosti SharePoint partenrská konference Microsoft Pavel Salava Mainstream technologies,
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
DRMS Forum září GINIS ® Registr Autorizovaných Konverzí.
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Oracle Universal Content Management – inteligentní důvěryhodné úložiště elektronických dokumentů Jiří Machotka
Komerční využití systému ISDS
Datové schránky Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Jiří Polák, CSc.- prezident SPIS.
ISSS 2003, Hradec Králové1 Elektronická podatelna Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o.
Příprava na z. č. 300/2008 Sb. Příprava na dopad zákona č. 300/2008 Sb. na KÚ MSK Jana Třísková
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Zákon o eGovernmentu ► Návrh zákona o elektronizaci některých procesních úkonů v oblasti orgánů veřejné moci a o změně některých zákonů ► Některé problémy.
Technické řešení PostSignum QCA
BIS Elektronický podpis Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Úvod do eGovernmentu 1 Počet proškolených Seminář k informačnímu systému datových schránek počet termínů prezenčního školení pro zaměstnance KÚ11 počet.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Pardubice Zákony  Zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů publikován ve Sbírce zákonů ,
Informační systém datových schránek (eGON) Vzdělávání v eGON centru Třebíč Tento projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního.
Elektronické dokumenty ve veřejné správě. Obsah přednášky Elektronický podpis ve veřejné správě Systém datových schránek Archivace Elektronických dokumentů.
Elektronický podpis Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov.
Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji Ing. Kristýna Benešová.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
1 ISDS DATOVÉ SCHRÁNKY Michaela Housová Projektový manažer MSPR.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
DATOVÉ SCHRÁNKY Petr Stiegler ředitel sekce eGovernmentu Česká pošta, s.p.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji Ing. Kristýna Benešová.
Spisová služba – základní pojmy
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_17.  obdoba klasického podpisu, jež má zaručit jednoznačnou identifikaci osoby v prostředí digitálního světa.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
EGonovi tluče srdce!!!.
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
ERMS - eSSL.
Svaz průmyslu a dopravy ČR zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty.
Systém správy dokumentů
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Elektronický (digitální) podpis
Transkript prezentace:

Datové schránky zkušenosti KrÚ JMK

Co je datová schránka Datová schránka (DS) je elektronické úložiště, které slouží k: doručování dokumentů orgány veřejné moci provádění úkonů vůči orgánům veřejné moci dodávání dokumentů fyzických osob, podnikajících fyzických osob a právnických osob – od od do doručeno JMK 535 DZ a odesláno 1125 DZ z celkem cca zásilek – 7,8 % Datovou schránku má od aktivovánu: fyzických osob, podnikajících fyzických osob orgánů veřejné moci právnických osob.

Kdy použít DS pokud to umožňuje povaha dokumentu pokud se nedoručuje veřejnou vyhláškou nebo na místě nutno každý případ posoudit individuálně Odbory KrÚ si tvoří seznam dokumentů, které lze/nelze posílat DS

Kdy nepoužít DS…..

Postup pro doručení do DS? rozhodnout, zda povaha věci umožňuje použít doručení do DS, pokud ano pak ověřit existenci a aktivitu DS adresáta, pokud je DS aktivní, pak vytvořit digitální dokument podepsat jej uznávaným elektronickým podpisem odeslat podepsaný dokument do DS prostřednictvím e-výpravny SSL Ginis

klíčový význam el. spisové služby komunikace s ISDS výhradně prostřednictvím SSL GINIS veškeré operace budou prováděny prostřednictvím SSL GINIS Co z toho vyplývá

Podatelna jako jediný vstupní bod do DS kraje pověření pracovníci ke vstupu do DS zpracování doručených DS, jejich evidence do SSL GINIS a distribuce datová zpráva je celá uložena v SSL GINIS v původním tvaru Příjem dokumentů z DS

zaručuje neměnnost a autenticitu dokumentu nyní v programu Print2PDF, posléze bude integrováno do GINIS Print2PDF je integrováno do aplikací MS Office současně s podpisem se dokument převede do formátu PDF/A Podepisování

el. zaručený podpis je bezpečně uložený na tzv. tokenu při podepisování musí být token zapojený do USB portu PC (notebooku) přístup k tokenu je chráněný heslem – PIN el. podpis nahrazuje vlastnoruční podpis osoby, které byl vydán, má právní váhu, dbát na bezpečnost PIN platnost el. podpisu je 12 měsíců

Odesílání maximální velikost datové zprávy 10 MB do DS neodesílá každý sám (protože nemá přístup), ale pouze podatelna/výpravna datové zprávy se připravují v SSL GINIS odesílání je realizováno hromadně za celý úřad

Doručení po úspěšném přijetí do ISDS je dokument „dodán.“ Od tohoto okamžiku začíná běžet 10ti denní lhůta pro doručení stav doručování je nutné sledovat v SSL GINIS průběžně dodejka (digitální) bude do SSL GINIS zapracována !

Fyzický spis v současnosti hybridní spis – digitální i analogové dokumenty originály digitálních dokumentů jsou uloženy v SSL GINIS dokumenty dle SpŘ: vyhotovují se jak v analogové podobě, tak v její elektronické verzi není ošetřena průkaznost digitálních dokumentů po vypršení platnosti elektronického podpisu, nutnost časového razítkování není dostatečně vyřešeno ukládání digitálních dokumentů (ve struktuře vhodné pro archivaci) proto je po přechodné období vhodné vyhotovovat paralelně i fyzické originály (průkaznost, možnost konverze) jakmile budou zmíněné problémy odstraněny, budou archivovány již pouze digitální dokumenty (nejpozději od )

Konverze dokumentů

Dokument - písemná, obrazová, zvuková nebo jiná zaznamenaná informace, ať již v podobě analogové či digitální, která byla vytvořena původcem nebo původci doručena - se vznikem dokumentů vznikla i potřeba zajistit převod jejich obsahu, a to v identické podobě, aniž by došlo k zeslabení funkce dokumentu, coby důkazního prostředku

Autorizovaná konverze Úplné převedení dokumentu v listinné podobě do dokumentu obsaženého v datové zprávě nebo datovém souboru, ověření shody obsahu těchto dokumentů a připojení ověřovací doložky Úplné převedení dokumentu obsaženého v datové zprávě do dokumentu v listinné podobě a ověření shody obsahu těchto dokumentů a připojení ověřovací doložky Dokument, který provedením konverze vznikl, má stejné právní účinky jako ověřená kopie dokumentu, jehož převedením výstup vznikl

Ověřovací doložka do dokumentu obsaženého v datové zprávě Ověřuji pod pořadovým číslem , že tento dokument, který vznikl převedením vstupu v listinné podobě do podoby elektronické, skládající se z 1 listu, se doslovně shoduje s obsahem vstupu. Zjišťovací prvek: bez zjišťovacího prvku Ověřují osoba: Jana Flochová Vystavil: Jihomoravský kraj Datum: Konverze z listinné podoby

Konverze z datové zprávy Ověřovací doložka do dokumentu v listinné podobě Ověřuji pod pořadovým číslem , že tento dokument, který vznikl převedením vstupu v elektronické podobě do podoby listinné, skládající se z 2 listu, se doslovně shoduje s obsahem vstupu. Údaje o elektronickém podpisu: číslo certifikátu 04 4F E1, obchodní firma PostSignumQualified CA, Česká pošta, sp.(IČ ) Údaje o časovém razítku: datum a čas :51, číslo certifikátu 03 CF 13, obchodní firma PostSignumQualified CA, Česká pošta, sp.(IČ ) Ověřující osoba: Jana Flochová Vystavil: Jihomoravský kraj V Brně, Jihomoravský kraj dne Podpis:…….

Konverze se neprovádí Je-li dokument v jiné než listinné podobě či v podobě datové zprávy Jde-li o dokument v listinné podobě, jehož jedinečnost nelze konverzí nahradit – občanský průkaz, služební průkaz, cenný papír, geometrický plán Jsou-li v dokumentu doplňky, vsuvky,škrty, které by mohly zeslabit věrohodnost Ne-ní li z dokumentu zřejmé, zda jde o prvopis, vidimovaný dokument, opis nebo kopii…. Je-li dokument v listinné podobě opatřen plastickým textem nebo otiskem plastického razítka Jde-li o dokument obsažený v datové zprávě, které nelze konvertovat do listinné podoby – zvukový záznam, audiovizuální záznam V případě konverze na žádost, nebyl-li dokument obsažený v datové zprávě podepsán uznávaným elektronickým podpisem nebo označen uznávanou elektronickou značkou

Další informace: Děkuji za pozornost. Ing. Jan FORBELSKÝ vedoucí odboru informatiky Krajský úřad Jihomoravského kraje Žerotínovo nám. 3/5, Brno telefon: mobil: