Rozvoj interkulturní práce na městských částech v Praze - společná reflexe stávajícího nastavení spolupráce s interkulturními pracovníky 17. regionální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
„Naše-vaše integrace“ aneb jak to vidí Češi Brno,
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Opatření k zajištění kvalifikované pracovní síly Mgr. Jana Majerová vedoucí oddělení koncepcí a strategií trhu práce Odbor trhu práce MPSV
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti Pardubice, 25. říjen 2012 MPSV.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Komunikace v NNO.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Partnerství Jihomoravského paktu zaměstnanosti pro podporu pracovního uplatnění mladých dospělých CZ /0.0/0.0/16_055/
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Workshop Multidisciplinární a interdisciplinární spolupráce na téma:
Dokument KAP MSK - obsah
Centrum na podporu integrace cizinců
Evropský návratový fond (ENF)
Úřad práce České republiky
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Hlavní město praha a integrace cizinců
Aktivity a činnosti úseku služeb v oblasti dalšího vzdělávání
Evropský návratový fond (ENF)
Webová poradna APERIO jako součást služeb pro rodiče
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Setkání kariérových poradců
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ A INTEGRACE CIZINCŮ
vzdělávání dětí a žáků s odlišným mateřským jazykem
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Komora sociálních podniků
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Profesionalizace sociální práce v ČR
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

Rozvoj interkulturní práce na městských částech v Praze - společná reflexe stávajícího nastavení spolupráce s interkulturními pracovníky 17. regionální poradní platformě Magistrát hl. m. Prahy, Mariánské nám. 2, Praha 1

Hlavní cíle interkulturní práce Zjednodušení styku a komunikace mezi institucemi a migranty a zajištění rovného přístupu k právům. Odbourávání nedorozumění, napětí a konfliktů vycházejících ze stereotypů vůči migrantům a migrantů vůči majoritě. Zasahování v obtížných situacích a pomoc při řešení konfliktů interkulturního soužití v rámci multidisciplinárních týmů. Zapojení do procesu adaptace norem a rozvoje nových přístupů institucí, které budou reflektovat kulturní specifika migrantů.

Jak službu objednat?

Zajištění vzdělávání v oblasti interkulturní práce Pilotní kurz pro interkulturní pracovníky InBáze (250 hodin, 6 jazykových specializací) – 30 studentů Listopad 2014 – 17 úspěšných absolventů - interkulturních pracovníků s kvalifikací pracovník v sociálních službách Databáze interkulturních pracovníků interkulturniho-pracovnika/databaze-ip/ interkulturniho-pracovnika/databaze-ip/ Reakreditace kurzu č. 2015/0264-PK redukce na 180 hodin nositel akreditace CARITAS Vyšší odborní škola sociální Platnost akreditace do 4. března 2019 Přibližná cena: Kč pro 20 účastníků (3 jazykové moduly) Rok 2015 – kurz neprobíhá, nemožnost zajistit financování z grantů, komerční varianta – málo zájemců 2014 – založení Asociace pro interkulturní práci, z.s.

Zajištění vzdělávání v oblasti interkulturní práce Zařazení do Národní soustavy kvalifikací 2015 Vytvoření hodnotícího a kvalifikačního standardu profese interkulturní pracovník Stále není finalizováno ze strany koordinátorů NSK a NSP Možnost složení kvalifikační zkoušky Obdobné specializace: komunitní tlumočník (META), integrační pracovník (ICP), interkulturní asistent (Klub Hanoi) Výzvy: Zajištění stabilního vzdělávání v interkulturní práci – vzdělávací instituce, státní správa a samosprávy, NNO Specializační vzdělávání v projektovém režimu, začlenění specializace interkulturní práce do kuríkula VOŠ a VŠ oborů Rozvoj interkulturní práce – zajištění kvalifikovaných lektorů

Pracovní uplatnění interkulturních pracovníků Současnými zaměstnavateli jsou: Nevládní organizace: SIMI, InBáze, ICP, PPI, Klub Hanoi, Most pro, Charita aj. Centra pro integraci cizinců SUZ MVČR Fond dalšího vzdělávání MPSV ve spolupráci s úřady práce (projekt již skončil, plánují navazující) Úřady městských částí ve spolupráci s NNO (SIMI a ÚMČ Praha 3) Komerční sektor – např. advokátní kanceláře Zdravotní zařízení – např. Nemocnice Motol – oddělení pro samoplátce má zaměstnance, kteří hovoří několika jazyky (nemají formální kvalifikaci interkulturní pracovník)

Pracovní uplatnění interkulturních pracovníků Hodnocení V rámci NNO výrazná nestabilita financování Převažující pracovně právní vztah – DPP Nevyhovující – vyžaduje velkou míru flexibility a finanční nezávislost Potřeba zaměstnávat na PS – minimum 0,3 Převažující forma výkonu interkulturní práce Asistenci na úřadech – tlumočení, základní poradenství Poradenství v kanceláři organizace Komunitní práce, mediace, občanské participace podhodnocena Logistika zajišťování asistence nedostatečně efektivní Převažuje objednání klientem – časově velmi náročné (transport, čekání na odbavení, vyjasňování rolí na úřadě) Nutnost efektivněji spolupracovat s institucemi – objednávací software, objednávání úřadem

Pracovní uplatnění interkulturních pracovníků Integrační projekt KIC MVČR - ÚMČ Praha 3 SIMI dodavatel služby interkulturních pracovníků DPP 100 hodin rok 2015 Propagace v rámci ÚMČ cílena na objednávání asistencí pracovníky úřadu – doposud využíváno málo ze strany pracovníků Vize Testovat, aby zaměstnavatel byla přímo veřejná isntituce/úřad Zaměstnavatel NNO a úřad nakupuje službu – interkulturní pracovník působí přímo na úřadě Efektivní objednávací systém online Profesionalizace interkulturních pracovníků – zajištění stabilního pracovního uplatnění Rozvoj interkulturní práce v oblasti sousedského soužití (osvěta, komunitní práce, mediace) a občanské participace migrantů – vznik interdisciplinárních týmů

Financování interkulturní práce Granty a dotace AMIF 2016 ESF 2016 Magistrát HMP – programy podpory aktivit integrace cizinců 2016 chybí finance na mzdy pro koordinaci interkulturních pracovníků a metodické řízení ÚMČ Prahy Koncepce integrace cizinců MVČR 2016 – zatím není výzva Možnost začlenění interkulturních pracovníků do integračních projektů obcí Dotace sociální služby – podmínky neadekvátní Zpoplatněné služby – zatím netestováno

Workshop o interkulturní práci

Kulatý stůl o interkulturní práci

Kontakty: Kontakty: Eva Čech Valentová vedoucí projektu Marina Pojmanová interkultuní pracovnice pro rusky mluvící migranty Eva Dohnalová metodička pro interkulturní práci Natallia Allen interkultuní pracovnice pro rusky a anglicky mluvící migranty