Sociální služba jako podpora při řešení skrytého záškoláctví Komunitní centrum Amaro Phurd – Pražská, Občanské sdružení Salinger Bc. Marie Janečková Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školní rok 2011/2012. Školní poradenské pracoviště tvoří:  školní psycholožka  výchovné poradkyně  školní metodičky prevence.
Advertisements

Pololetní zhodnocení průběhu projektu Chci zůstat ve škole, reg. č. CZ.1.07/1.2.33/ za období září 2013 – leden 2014.
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Základní škola Mikulov, Valtická č. 3,
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Farní charita Litomyšl
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Různé role zástupce ředitele školy
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Školní poradenské pracoviště
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Název projektu: Zajištění individuální podpory Reg. číslo: CZ.1.07/1.2.31/ Pedagogicko psychologická poradna Plzeň, Částkova 78, Plzeň Práce.
Individuální výchovný plán
DŮVOD SDĚLENÍ  Vyskytují se nesprávné postupy při řešení absence žáků ve vyučování  Základní školy vznesly opakovaně požadavek na zpracování postupu.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
Představení projektu Trojlístek Konference Rodina spojuje generace Mgr. Gabriela Vybíralová Brno.
Centrum sociálních služeb Ostrava, o. p. s
Minimální preventivní program školy
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Vyhodnocení odevzdaných dotazníků:
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou 2. Setkání Řídícího výboru 21. června 2016, MÚ Kralupy nad Vltavou.
ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG. Náplň práce nabízí možnost učitelům, žákům i jejich rodičům konzultovat některé problémy, které souvisí se speciálními vzdělávacími.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
MUDr. František Schneiberg
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Cesta k uplatnění na trhu práce Fond dalšího vzdělávání, 2017
Bezpečné klima na školách konference k projektu Kraje Vysočina 2017
9. Tvorba individuálního plánu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
9. Tvorba individuálního plánu
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
OBLASTNÍ CHARITA MOST Sociálně aktivizační služby pro
Případová konference jako pracovní nástroj ve školství
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Základní škola a pomoc ohroženým dětem
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
člen Asociace občanských poraden
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Záškoláctví.
Transkript prezentace:

Sociální služba jako podpora při řešení skrytého záškoláctví Komunitní centrum Amaro Phurd – Pražská, Občanské sdružení Salinger Bc. Marie Janečková Mgr. Lucie Špráchalová

Výchozí teze „Zavírání očí“ před skrytým záškoláctvím problém neřeší. Dítě látku s největší pravděpodobností kvůli enormní absenci nezvládne, propadne a problém se pouze přesune k jinému pedagogovi a do jiného kolektivu. Rozdíl mezi ním a vrstevníky se bude stávat propastnějším a při pasivitě okolí zapříčiní i sníženou šanci na dokončení ZŠ. Nenechávejme v tom naše kolegy i tyto děti a řešme společně nadměrnou absenci – i omlouvanou lékařem. Pomůžeme tím naší společnosti, instituci (škole) i dítěti.

Instituce kolem žáka - současnost Žák RodinaLékařOSPOD Sociální služba Škola

Instituce kolem žáka - ideální model Žák RodinaLékařOSPOD Sociální služba Škola

V čem může být sociální služba užitečná právě pro Vás? Prostředník mezi rodinou a dalšími institucemi – funguje na principu dobrovolnosti a bezplatnosti. V týmu máme i pedagogy! Sdílení informací se souhlasem rodiny. Podpora a poradenství jedincům i institucím, tedy i pedagogům. Znalost práce s různými cílovými skupinami a tomu přizpůsobené vzdělání pracovníků.

KC AP-P nabízí konkrétní podporu Doučování v rodinách – individuální příprava do školy. Doučování na odpoledním programu pro děti plnící povinnou školní docházku. Konzultace s pedagogy a výchovnými poradci. Poradenství pro rodiče. Doprovázení rodiny (účast na případových konferencích, konzultacích ve škole,…).

Dejme šanci společné spolupráci Využívejte nabízené sociální služby, když vás kontaktují s návrhem spolupráce. Věnujte pár minut našim materiálům, které Vám jsou k dispozici na Vašich mailech. Nebojte se nás kdykoli oslovit, za zeptání nic nedáte! Prostor pro Vaše dotazy a připomínky.

Možné role institucí při podezření na skryté záškoláctví Třídní učitel: zachytí vysokou omlouvanou absenci dítěte – podezřelé jsou primárně omluvenky pouze od rodiče na jednodenní opakující se absence (začátek nebo konec týdne,…) – pokusí se promluvit s dítětem a zákonným zástupcem – vyžádá si omluvenky stvrzené od lékaře – upozorní, že při vysoké absenci může dojít k neklasifikaci – informuje výchovného poradce o zvyšující se nebo již vysoké absenci žáka a požadavku na omluvenky od lékaře – osloví neziskov é organizac e nebo soc. služby, které by mohly se žákem spolupracovat

Možné role institucí při podezření na skryté záškoláctví Výchovný poradce: zapojuje se v době, kdy má dítě náběh na neklasifikaci – spolupracuje s třídním učitelem – informuje dále vedení školy – pokusí se zintensivnit spolupráci s NNO nebo soc. službou, případně s OSPOD – svolává výchovnou komisi za přítomnosti vedení školy, výchovného poradce, třídního učitele a případně dalších zainteresovaných stran (OSPOD, sociální služba,…) – nabízí možnost využít Individuální výchovný program

Možné role institucí při podezření na skryté záškoláctví Vedení školy: zapojuje se při pořádání výchovné komise – pokusí se spojit s pediatrem, pokud stále přetrvávají vysoké omlouvané absence – informuje rodiče o hlášení na OSPOD, eventuelně na Úřad práce, kde může dojít k sankcím při výplatě nepojistných dávek

Možné role institucí při podezření na skryté záškoláctví OSPOD – dostává informace od školy (dokumenty – záznamy z jednání s rodiči, dítětem, z výchovné komise,…) – intervenuje do rodiny v zájmu dítěte – může svolat případovou konferenci – nabízí rodině alternativy při odhalení konkrétních potíží (vyšetření v PPP, SVP, využití sociálních služeb -> sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi,…)

Kam se můžete obrátit pro radu? Poraďte se nebo jen sdílejte Vaši situaci s námi – pracovníky neziskového sektoru. Po telefonu, mailu či osobně s Vámi rádi prokonzultujeme situaci, ve které se nacházíte. Není nutné znát konkrétní rodinu a dítě. Rádi poradíme např. i jinou sociální službu, která by byla v daném případě vhodná ke spolupráci či poradenství. Nejste v tom sami! KC Amaro Phurd Pražská Pražská , Hradec Králové 4 Tel.: Web:

DĚKUJEME ZA POZORNOST Kontakt pro HK a vybrané okolí: KC Amaro Phurd Pražská Pražská , Hradec Králové 4 Tel.: Web: Kontaktní osoba: Bc. Marie Janečková – tel