BIBLE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi. Země pak byla nesličná a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin a Metoděj Jazykový přínos – písmo Seminární práce do předmětu Společensko – vědního semináře Eva Vítková Gymnázium Boskovice 2012.
Advertisements

DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
ŽIVOTOPIS „ V příloze najdete moje curriculum vitae.“ - „Curriculum vitae???“ Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
BIBLE Proč a jak číst Bibli. Biblická NEJ Nejrozšířenější kniha Nejdražší tištěná kniha vůbec Vůbec první tištěná kniha Přeložena do …. jazyků či nářečí.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Přípravný kurz na PŘ z KN ve 14.30
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Název vzdělávacího materiálu
POVĚST Žil skutečně rytíř Bruncvík?
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
Skutky apoštolů a apoštolské listy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
Mimoevropské literatury
Název vzdělávacího materiálu
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mýty a pověsti Tematická oblast
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
RENESANCE A HUMANISMUS - 4
M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Vznik česky psané literatury
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Dalimilova kronika Jak se píše kronika? Fakta X mýty?
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Eucharistie Křesťanská svátost.
Šablona Islám VY_32_INOVACE_D VY_32_INOVACE_D
Autor: Mgr. Nováková Jana
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Výtvarné umění starověkého Egypta
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Žít svůj život naplno.
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ AUTOŘI
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Křesťanství – Bible, VY_32_INOVACE_
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
VM byl ověřen v 8.B Název školy:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Střední škola obchodně technická s. r. o.
ŠABLONA 2/III Literární test pro 8. roč
VY_ 32_ INOVACE _18_10_křesťanství
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
ŠABLONA III/2 Literární test 7. ročník Mgr
Transkript prezentace:

BIBLE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi. Země pak byla nesličná a pustá, a tma byla nad propastí, a Duch Boží vznášel se nad vodami. (…)

Co už víme… Co už víme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  Odpověz na otázky. 1. Jinotaj, nepřímé zobrazení využívané např. v bajkách: 2. Výtvory lidové moudrosti, stručná zobecnění lidských vlastností a postojů. Nejčastěji mají formu jedné věty s dvoudílnou strukturou: 3. Skladba, v níž se věřící obrací k Bohu nebo světcům s prosbou, žádostí: 4. Oslavná sborová píseň k poctě Boha nebo světců: 5. Nápis na hrob (popř. pohřební řeč): 6. Biblický hymnický zpěv, obvykle žalostného charakteru: 7. Pohřební zpěv či báseň smutného ladění: ALEGORIE, PŘÍSLOVÍ, MODLITBA, CHORÁL, EPITAF, ŽALM, ELEGIE.

BIBLE Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  z řeckého slova biblia = knihy,  soubor náboženských (LITURGICKÝCH) textů, MYTOLOGICKÝCH textů (pověsti, legendy), HISTORICKÝCH textů, PRÁVNICKÝCH a LITERÁRNÍCH textů,  Bible měla významný vliv na vývoj národních jazyků na počátku středověku (staroslověnština – dílo Cyrila a Metoděje), v období renesance a reformace přeložena do mnoha jazyků (Bible kralická, Svatováclavská bible), STARÝ a NOVÝ ZÁKON:  obsahuje 2 části – STARÝ a NOVÝ ZÁKON:  Starý zákon základ Židovského náboženství 5 knih Mojžíšových  Starý zákon – většina v hebrejštině – základ Židovského náboženství, soubor názorů na svět a člověka, základem je 5 knih Mojžíšových (historie a zákony Židů): stvoření světa a člověka, Adam a Eva, Kain a Ábel, potopa světa, Noemova archa, stavba babylonské věže, Abrahám a jeho potomci; narození a život Mojžíše; kulticko-rituální knihy, zákony pro kněze; Královská kniha (David a Goliáš, Šalamoun atd.);knihy proroků; knihy básnické, žalmy, přísloví, Píseň písní (Píseň Šalamounova – milostná a svatební lyrika, oslava ženské krásy).

BIBLE Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Nový zákon  Nový zákon – křesťanská část, - nejstarší podoba psána řecky, - líčí příběhy ze života Ježíše Krista, dějiny prvních křesťanských obcí, - náboženské představy raného křesťanství, - obsahuje 4 evangelia (Matouše, Marka, Lukáše a Jana) = vyprávění o Kristově životě a jeho učení, Skutky apoštolů, zachycen proces přeměny křesťanského náboženství z formy náboženské židovské sekty na univerzální náboženství, 21 epištol, Zjevení sv. Jana (Apokalypsa) = polomystický text o konci světa a posledním soudu, o zkáze světa a Kristově příchodu.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Práce s textem…  Zhlédni animovaný film o stvoření světa: Jean Effel Jean Effel, vlastním jménem François Lejeune (12. února1908 Paříž – 10. října 1982 Paříž) byl francouzský kreslíř, karikaturista, ilustrátor a novinář. Sám se cítil být ponejvíc právě novinářem a politickým komentátorem. Jeho pseudonym je vytvořen z jeho iniciál F. L.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Práce s textem…  Přečti si úryvek z Nového zákona: 37 Nad hlavu mu dali nápis o jeho provinění: „To je Ježíš, král Židů.“ 38 S ním byli ukřižováni dva povstalci, jeden po pravici a druhý po levici. 39 Kolemjdoucí ho uráželi; potřásali hlavou 40 a říkali: „Když chceš zbořit chrám a ve třech dnech jej postavit, zachraň sám sebe; jsi-li Syn Boží, sestup z kříže!“ 41 Podobně se mu posmívali i velekněží spolu se zákoníky a staršími. Říkali: 42 „Jiné zachránil, sám sebe zachránit nemůže. Je král izraelský – ať nyní sestoupí z kříže a uvěříme v něho! 43 Spolehl na Boha, ať ho vysvobodí, stojí-li o něj. Vždyť řekl: ‚Jsem Boží Syn!‘“

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk The Creation of the World 1 In the beginning, God created the heavens and the earth. 2 The earth was without form and void, and darkness was over the face of the deep. And the Spirit of God was hovering over the face of the waters. 3 And God said, “Let there be light,” and there was light. 4 And God saw that the light was good. And God separated the light from the darkness. 5 God called the light Day, and the darkness he called Night. And there was evening and there was morning, the first day. 6 And God said, “Let there be an expanse in the midst of the waters, and let it separate the waters from the waters.” 7 (…) Do you understand…?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba… Pokus se shrnout veškeré získané poznatky o Bibli:  Pokus se shrnout veškeré získané poznatky o Bibli: BIBLE

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zdroje HOFFMANNOVÁ, Jana, HOFFMANN, Bohuslav. Český jazyk. Literatura a komunikace. 1. vyd. Praha: SPL – PRÁCE, ISBN SOCHOROVÁ, Marie. Čtenářský deník k Literatuře v kostce. 1. vyd. Praha: FRAGMENT, ISBN , str. 17. BIBLÍ SVATÁ aneb všecka svatá písma Starého i Nového zákona. Praha: Britská i zahraniční společnost biblická, str. 7-8; str