Světový den zdraví 2014 Nemoci přenášené vektory - prevence MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. náměstek pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český červený kříž Oblastní spolek Chrudim
Advertisements

Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Důkazy & praxe Preuves & Pratiques multitématický kongres congrés multithématique Prague sobota 8. října 2005 samedi 8 octobre 2005.
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Středoevropská klíšťová encefalitida
Koncepce péče o staré občany
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Klíště obecné.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola Bučovice, Školní 711 Číslo a název operačního.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Je třeba se bát očkování ?
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_471.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Roman Valeš Tomáš Kozák Roman Valeš Tomáš Kozák PEF Mendelu – Informační systémy a technologie – ZS 2012.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Očkovací centra Avenier (nejsou jen pro cestovatele) Mirka Kohoutková Obchodní a marketingová manažerka Praha Avenier, a.s., Bidláky 20, 639.
1 UNIQA slaví 15. výročí působení v ČR Slavíme narozeniny ! Ale dárky dostanete Vy a Vaši klienti !
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
informační portál MPSV Ing. Petr Hortlík , IT expert
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Očkování proti pneumokokům v České republice Roman Prymula.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
Metodický postup pro zavedení CSR do strategie vybrané veřejné vysoké školy Lucie Háková (ČZU) Lucie Susanyiová (ČZU) Anna Cibulková (UK) Lenka Bednárová.
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Očkování dětí v ČR z pohledu PLDD MUDr. Ilona Hülleová SPLDD ČR PSP
Možnost změny očkovacího kalendáře v závislosti na změně
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
[ 1 ] MUDr. Tomáš Boráň Seminář oddělení klinického hodnocení, SÚKL, a © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Webové stránky SÚKL pro potřeby.
Připravované změny v očkovacím kalendáři v České republice MUDr.Michael Vít, PhD.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ základní informace ke smlouvě
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
„Dočkáme se vládní strategie pro zdraví seniorů?“
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Parlament České republiky " PREVENCE SEZÓNNÍ CHŘIPKY V ČR"
Je nutné za očkování platit ?
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Ing. Stanislava Správková
Zdravotnictví: hospodářský kontext
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Lázeňská léčebně rehabilitační péče péče v dětských ozdravovnách Dohodovací řízení pro rok Společný návrh ZP.
Vakcinace proti klíšťové meningoencefalitidě
Transkript prezentace:

Světový den zdraví 2014 Nemoci přenášené vektory - prevence MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. náměstek pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik ČR Ministerstvo zdravotnictví ČR

Prevence nemocí a ochrana zdraví - VBD -Monitorování výskytu nemocí -Monitorování výskytu a regulace přenašečů -Prevence a poradenství v oblasti osobní ochrany (oblečení, repelenty) -Informování veřejnosti – zvyšování povědomí o jaká onemocnění se jedná a jak se před nimi chránit -Speciální informace pro cestující do zahraničí -Očkování

Monitorování výskytu

Redukce výskytu a) V průběhu červnových povodní a následně bylo na základě monitoringu pracovníků hygienické služby a pod jejich přímým metodickým, odborným i organizačním vedením ošetřeno: m2 plochy larvicidním prostředkem m2 plochy postřikem na dospělé komáry b) Limitování výskytu úpravou a péčí o ŽP

Prevence a poradenství v oblasti osobní ochrany Edukační kampaně: „Předej informaci“ šíření povědomí o možném riziku a cílená edukace (letáky, hry, křížovky, soutěže, odborné akce) Očkování proti klíšťové encefalitidě; vhodný oděv do přírody; kontrola kůže, rychlé odstranění klíštěte; možno využít materiály Státního zdravotního ústavu, včetně her doškol: a-ucebni-materialy-ke-kampani- predej-informaci a-ucebni-materialy-ke-kampani- predej-informaci

Očkov á n í proti kl íš ťov é encefalitidě Dostupn é očkovac í l á tky FSME – immun 0.5 dospěl í Druh á d á vka za 1-3měs í ců, třet í d á vka za 5-12 měs í ců. Přeočkov á n í za 3roky, dal ší za 3-5 let. FSME- immun 0.2 děti star ší 1 roku a mlad ší 16 let Druh á d á vka za 1-3 měs í ců,třet í d á vka za 5-12 měs í ců. Přeočkov á n í za 3 roky, dal ší za 3-5 let. Encepur pro dospěl é – pro osoby ve věku od 12 let včetně a star ší ch Druh á d á vka za 1-3 měs í ců, třet í d á vka za 9-12 měs í ců. Přeočkov á n í osob věku 12 – 49 r. za 3 roky a pak každých 5 let, osob star ší ch 49 r. po každých 3 letech Proočkovanost proti KE je ČR st á le velmi n í zk á.

Podpora očkování proti KE ze strany zdravotních pojišťoven Zdravotní pojišťovna Výše příspěvku Oborová zdravotní pojišťovna Kč ZP ministerstva vnitra ČR do 26let 500 Kč / nad 26 let 300 Kč Zaměstnanecká pojišťovna Škoda 300 Kč / 1 očkovací dávka Revírní bratrská pokladna až 1000 Kč VZP ČR 500 Kč Česká průmyslová ZP 1500 Kč

Podpora očkování proti KE ze strany zdravotních pojišťoven Příspěvky na očkování proti KE jsou ZP hrazeny z Fondů prevence Výše příspěvku se pohybuje od 300 – 1500,- Kč (často diferencováno dle skupin pojištěnců, v některých případech zvýhodnění nabízeno variantou členství klubů, programů apod.) Očkování je nabízeno dětem i dospělým bez omezení věku Data od VZP:  Rok 2013: 13,7 tisíce žádostí / proplaceno 9,2 milionu korun  Rok 2014 ( ): 9,5 tisíce žádostí / proplaceno 4,7 milionu korun Data od České průmyslové ZP:  Roky 2010 – 2014: proplatila příspěvky za 50 mil. Kč. pro 85 tisíc klientů Připravované akce v oblasti prevence KE jsou průběžně zveřejňovány webové portály zdravotních pojišťoven

INCIDENCE/VAKCINACE PROTI KE V RAKOUSKU

Doporučení hlavního hygienika -Nechat se očkovat a hlídat si přeočkování -Sledovat předpověď stupně rizika aktivity klíšťat -Zvolit vhodný oděv (světlý, dlouhé kalhoty a rukávy, pokrývka hlavy) -Použít repelent -Uzpůsobit chování v přírodě -Důkladně se prohlédnout -Odstranit klíště co nejdříve -Sledovat místo vpichu a event. příznaky -Opatrnost v užití nepasterizovaného mléka -Informovat se před cestou do endemických zemí -Respektovat riziko, ale nebát se a neomezovat svůj život

Děkujeme vám za pozornost!