Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:VY_32_INOVACE_12_UCETNICTVI_05 Členění a charakteristika zásob Téma sady:Účetnictví Obor, ročník: Ekonomické lyceum 3. a 4. roč., Obchodní akademie 2. až 4. ročník Datum vytvoření:září 2013 Anotace: Členění zásob, zásoby nakupované a zásoby vlastní výroby, charakteristika jednotlivých typů zásob. Metodický obsah: Výklad nového učiva, procvičování, ve vyšších ročnících k opakování učiva
ČLENĚNÍ A CHARAKTERISTIKA ZÁSOB ZÁSOBY Jsou OBĚŽNÝM majetkem. Mění svoji formu. Dochází k jejich jednorázové spotřebě. Dělí se na zásoby nakupované a zásoby vlastní výroby. Obrázek č. 1
ČLENĚNÍ A CHARAKTERISTIKA ZÁSOB ČLENĚNÍ ZÁSOB 1.MATERIÁL 2.NEDOKONČENÁ VÝROBA 3.POLOTOVARY 4.VÝROBKY 5.ZBOŽÍ 6.DROBNÁ ZVÍŘATA Obrázek č. 2
ČLENĚNÍ A CHARAKTERISTIKA ZÁSOB MATERIÁL Používá se ke zhotovení výrobku a zajištění provozu firmy. Materiálem je například: Látka v oděvním podniku Kancelářské papíry v účetní firmě Balicí papír v prodejně potravin Náhradní součástky v autodopravě Úklidové prostředky pro uklízení ve firmě Obrázek č. 3
ČLENĚNÍ A CHARAKTERISTIKA ZÁSOB NEDOKONČENÁ VÝROBA Produkty, které prošly částí výrobního procesu a ještě nejsou určeny k prodeji. Například rozešitý kabát. POLOTOVARY VLASTNÍ VÝROBY Produkty, které ještě neprošly celým výrobním procesem. Mohou být dokončeny na hotový výrobek nebo prodány. Např. automobilové součástky, listové těsto, …
ČLENĚNÍ A CHARAKTERISTIKA ZÁSOB VÝROBKY Jsou dokončené produkty určené k prodeji. Např.: sýry z mlékárny, ušité šaty z oděvního podniku, skříň z truhlárny,.. ZBOŽÍ Jsou produkty nakoupené za účelem prodeje. Např.: knihy v knihkupectví,… Obrázek č. 4
ČLENĚNÍ A CHARAKTERISTIKA ZÁSOB PROCVIČOVÁNÍ Pokuste se přiřadit typ zásoby: 1. Kancelářské papíry v účetní firmě 2. Pracovní pláště pro dělníky ve výrobním podniku 3. Dveře vyrobené v truhlářské firmě 4. Látka v oděvní firmě 5. Rozešité svatební šaty 6. Cukr v prodejně potravin 7. Látka v tkalcovně
ČLENĚNÍ A CHARAKTERISTIKA ZÁSOB ŘEŠENÍ 1.Kancelářské papíry v účetní firměMATERIÁL 2. Pracovní pláště pro dělníky ve výr. podnikuMATERIÁL 3. Dveře vyrobené v truhlář. firměVÝROBEK 4. Látka v oděvní firměMATERIÁL 5. Rozešité svatební šatyNEDOK.VÝR. 6. Cukr v prodejně potravinZBOŽÍ 7. Látka v tkalcovněVÝROBEK
ČLENĚNÍ A CHARAKTERISTIKA ZÁSOB PROCVIČOVÁNÍ Pokuste se vymyslet konkrétní zásobu a svoji práci si navzájem vyhodnoťte se svým spolužákem. 1. VÝROBEK v masokombinátu. 2. MATERIÁL ve fotoateliéru. 3. ZBOŽÍ v eklektroprodejně. 4. MATERIÁL v kadeřnictví. 5. VÝROBEK v cukrárně. 6. POLOTOVAR v pekárně. Obrázek č. 5
ČLENĚNÍ A CHARAKTERISTIKA ZÁSOB Zdroj: ŠTOHL, Pavel. Učebnice účetnictví 1. díl. Znojmo: Štohl Pavel Ing. vzdělávací středisko, 2011, ISBN Zdroj obrázků: Obrázek č : program Microsoft PowerPoint – KLIPART –
ČLENĚNÍ A CHARAKTERISTIKA ZÁSOB Autorská práva: Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora. Všechny neocitované kliparty a další grafické objekty jsou součástí prostředků výukového sw Smart Notebook a MS Office.