Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytvořil: Petrásek Jan
Advertisements

Složení počítače a základní pojmy
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
SOFTWARE a HARDWARE Název školy
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.20 Téma: Kufr – základní.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Programové vybavení počítače
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Opakování hardware a software.
Thang Bui Toan 4.B. Co je software ?  Software je něco, co není hardware  je programové vybavení počítače (sada všech počítačových programů umístěných.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
OPAKOVÁNÍ…OPAKOVÁNÍ… … a něco nového. PC a já Co znamená zkratka PC? PERSONAL COMPUTER - OSOBNÍ POČÍTAČ.
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Rozdělení softwaru Obecná informatika. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Principy funkce počítače (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Vytváření tabulek MS Access (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
IrfanView (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
CorelDRAW – prostředí programu (12). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
EXIF a IPTC informace Grafika (7). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Vytvoření sestavy Access (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Vytvoření jednoduchého databázového dotazu Access (7)
Funkce sinus (8). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Vytvoření rozevíratelného pole Access (13). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Funkce tangens (10). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Datové typy MS Access (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
Operační systém Windows
SW počítače - operační systém
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Software počítače - rozdělení
Grafická úprava formuláře
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Operační systémy - úvod
Vnitřek skříně počítače
HTML (II) (3).
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
SOFTWARE II Aplikační software.
Vytvoření formuláře Access (11).
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

Funkce operačního systému (11)

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor:Mgr. Josef Kulhavý Předmět:Informační technologie

Obsah Operační systém1 Správa procesů2 3 4 Správa paměti5 6 7 Správa souborů8 9 Komunikace s komponenty a periferiemi10

Obsah Komunikace s komponenty a periferiemi11 Komunikace s ostatními počítači v síti12 Komunikace s ostatními počítači v síti13 Komunikace s uživatelem14 Komunikace s uživatelem15

Operační systém je základní program, který je prostředníkem mezi hardwarem počítače a aplikačními programy. Na každém počítači musí být nějaký operační systém nainstalován, jinak je počítač nefunkční. Po zapnutí počítače je operační systém jednoduchým programem (BIOSem) zaváděn z harddisku. Současné operační systémy navíc obsahují množství programů, které umožňují např. pohodlnou správu počítače, procházení webu, používání u, přehrávání multimediálních souborů a další funkce. Operační systém 1

Současné operační umožňují současnou práci více programů najednou = multitasking. – Přesto mnohé počítače obsahují jediný procesor. Operační systém řeší situaci tak, že procesy velmi rychle střídá. – Chvíli pracuje textový editor, chvíli pracuje internetový prohlížeč, chvíli MP3 přehrávač… – Na každý proces se dostane cca x za sekundu – proto si uživatel ničeho nevšimne. Správa procesů 2

MS Word Internet Explorer MP3 přehrávač Konverze videa Správa procesů 3 0,1 msčas

Správa procesů 4

Úkolem operačního systému je rozdělení operační paměti (RAM) mezi jednotlivé procesy a kontrola, zda nějaký proces nezapisuje do paměti vyhrazené jinému procesu. Pokud má systém operační paměti nedostatek, musí se některá data z operační paměti přesunout na harddisk – to zpomaluje práci s počítačem. – „Stránkování“ Správa paměti 5

Operační paměť (RAM) Stránkování (HDD) MS Word Internet Explorer Přehrávač MP3 Konverze videa Správa paměti 6

7

Operační systém organizuje soubory na disku. Stará se rovněž o práva čtení a zápisu do souborů. Správa souborů 8

9

Aby mohli aplikace pracovat s hardwarem, musí operační systém umět s těmito komponentami a periferiemi pracovat. To se operační systém naučí pomocí ovladačů – malých programů, které určují, jak má operační systém s hardwarem pracovat. Komunikace s komponenty a periferiemi 10

Komunikace s komponenty a periferiemi 11

Počítač, i když na něm uživatel právě nepracuje, komunikuje s počítači a dalšími zařízeními po síti. Např.: – Aktualizace antiviru – Kontrola přístupnosti tiskárny – Názvy počítačů v síti – … Komunikace s ostatními počítači v síti 12

Komunikace s ostatními počítači v síti 13

Komunikace s uživatelem je prováděna pomocí vstupních zařízení (klávesnice, myš) a výstupních zařízení (monitor, tiskárna). Grafické uživatelské rozhraní (GUI) 14 Komunikace s uživatelem

Textové rozhraní Webové rozhraní 15 Komunikace s uživatelem

funkce/uvod/zakladni-funkce-os/ content/uploads/2012/11/multitasking.png Použité zdroje