Stoicismus Vypracoval: Palásek Petr. filozofický směr založen Zenonem z Kitia - 3. st. př. n. l. nejdůležitější směr helénské filozofie z kořenů učení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍME, KDE DUCH HOSPODINA SÍDLÍ, KDE VANE BOŽÍ DUCH, TAM SVOBODA NÁS ZAPLAVÍ. VÍME, ŽIVOT VE SVOBODĚ DÁVÁ, ŽIVOTEM VE SVOBODĚ BOHU SLÁVU VZDÁVÁM. VÍME,
Advertisements

VÍME, KDE DUCH HOSPODINA SÍDLÍ,
Poznej, kdo to řekl.
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Čínská filozofie Konfucianismus, Taoismus, nauka o Jin a Jang
HELÉNISMUS VE FILOSOFII
ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.
DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
Světová literatura po 1. světové válce
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
1. Bůh ti tento život dal, | bys jej vroucně miloval | a tak láskou touto svatou, | oddaností přebohatou | blaženým se stal.
Přírodní vědy v antickém Řecku
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
S E N E K A R A D Í Nevyhnutelné snášej s klidnou myslí.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Obecná charakteristika, periodizace VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.12/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk.
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Osvícenství.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Etika Mgr. Blanka Chocová.
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Všeobecná deklarace lidských práv
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVa Anotace: Opakování poznatků Ročník: I. Vzdělávací.
Filozofie období helénismu - stoicismus
Životní prostředí Petr Machala.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Helénismus a římská filozofie.
Eklekticismus, skepticismus,
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Filosofie úvod do problému....
Epikurejská a stoická etika
Albert Camus Barbora Vaňková.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Význam hodnotové orientace v OM Osnova Hodnoty obecně a hodnoty týkající se nás samých 4 kardinální ctnosti a nově diskutované hodnoty Hodnoty jako zdroj.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Pythagoras př. n. l.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Jirka Pospíšil, AC Ivanovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
HELÉNISTICKÁ FILOSOFIE I.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Konfucianismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Anomálie lidského těla – voskové figuríny
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Hodnotové tradice – ctnosti EvP (P-4)
Helénistická estetika
HELENISMUS prezentace.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Stoicismus Vypracoval: Palásek Petr

filozofický směr založen Zenonem z Kitia - 3. st. př. n. l. nejdůležitější směr helénské filozofie z kořenů učení kynického zabývali se vztahem mezi kosmickým determinismem a lidskou svobodou

Původ slova stoa poikilé ( stoa - sloup, poikilos - barevný) těžiště filosofie je v její etice srovnávali poměr částí filozofie: Logika je skořápka, fyzika je bílek a etika je žloutek Logika - učí správnému myšlení a jasnému vyjadřování Fyzika - učení o bytí a světových zákonech Etika - mravní život je založen na spravedlnosti, cílem je blaženost mravnost - žití v souladu s přírodou

Vývojové etapy a představitelé 3 etapy Starší stoa - Zénon z Zitia - Chrýsippos ze Soloi - Kleanthés Střední stoa - Panaitios - Poseidónios Mladší stoa - Luccius Annaeus Seneca - Epiktétos - Marcus Aurelius

Myšlenková východiska vše se „točí“ kolem imperativu - žij ctnostně! atributy ctnostného života - rozumnost, uměřenost, spravedlnost, statečnost. Vše ostatní je zbytečné (bohatství, sláva ale i zdraví) cílem života je vyrovnání se skutečností, duševní klid Bůh je pro ně světlo, tvůrčí oheň, původce všeho dění existují pro ně dva druhy lidí - stoici a blázni nezávisí hodnota života na bohatství a chudobě, zdraví a nemoci, úspěchu a neúspěchu, životu a smrti „Chtějícího osud vede, nechtějícího vleče“.

Významné výroky a citáty stoiků Epiktétos „Nechtěj, co není, a chtěj, co je, a budeš spokojen.“ „Nikdy o ničem neříkej: ztratil jsem, nýbrž vrátil jsem.“ Seneca „Lidštější je životu se vysmívat než nad ním bědovat.“ „Žít znamená bojovat!“ Marcus Aurelius „Jak směšným cizincem je ve světě ten, kdo se diví kterékoli události v životě!“

Zdroje