VÝZNAM OBILOVIN A CHLEBA PRO VÝŽIVU ČLOVĚKA PRO SVĚTOVÝ DEN CHLEBA MUDR. KATEŘINA CAJTHAMLOVÁ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Advertisements

Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Zdravý životní styl základní principy.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Výživové směry Ing. A. Říhová.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Potraviny – zdroje energie
Zdravá výživa Zdravá strava zaručuje silný organismus odolný proti nemocem. Bystrou, jasnou mysl. Pevné zdraví. „Mladistvé“ stáří neboli prodloužené období.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
„EU peníze středním školám“
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Zdravý životní styl Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7. tř. ZŠS.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název projektu: Moderní škola
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Psychologie v obezitologii
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

VÝZNAM OBILOVIN A CHLEBA PRO VÝŽIVU ČLOVĚKA PRO SVĚTOVÝ DEN CHLEBA MUDR. KATEŘINA CAJTHAMLOVÁ

Člověk – druh z rodu savců starý minimálně let Po generací se setkával se stresory Hlad Infekce Strach o život Fyzické vyčerpání při aktivním pohybu NA TYTO STRESORY je člověk plně adaptován Regulací příjmu potravy, imunitou, emočními a fyzickými reakcemi (sympatikus, parasympatikus), schopností regenerace

Historie vztahu člověka ke chlebu Lovci a sběrači – nomádi (sběr ovoce, obilovin, LOV ) Zemědělci (ne/kvašený, sušený CHLÉB) Vesnické obyvatelstvo (ne/kvašený ječný, žitný CHLÉB) Městské obyvatelstvo (kvašený/kynutý pšeničný CHLÉB) Průmyslová revoluce – 19.století (doma se přestává péci) Období kolem 2.světové války (příděly na CHLÉB) 60.léta minulého století (doma se přestává vařit…) Informační revoluce (informační přetížení, průmyslová strava - ztráta kontroly člověka nad konzumovanou potravou, úplný odklon od pohybu/náhradní pohybové aktivity, SUŠENKY, FAST FOOD, PIZZA)

Zdravá výživa dospělého člověka

Projevy diety „bezsacharidové“ – bez příloh Pokles energie, únava Hlad, návalové chutě na sladké Pokles hmotnosti (na úkor zásob glykogenu) Zvýšená chuť na tučnou stravu (náhradní zdroj W) Pokles motivace k pohybu Nervozita, impulsivita, úzkost – horší zvládání stresu Změny nálady a vyhledávání alkoholu jako sedativa Zvýšení hladiny stresových hormonů (změny citlivosti tkání na inzulin – metabolické choroby)

Obsah živin v různých druzích chleba ChlébMoukaVýhodakJ/ 100g BílkVl.SachTuky Pšeničný bílý Rafinovaná, bělená Snadno stravitelný 9908,41,549,31,9 Pšeničný tmavý Ponechána část otrub, barviva Přidaná sojová bílkovina 9168,53,544,32,0 ŽitnýMouka má méně lepku více E vit,Ca9208,34,445,81,7 Graham, samožitný Rozemletý žitný slad a celá zrna 25%denní dávky Fe, 3x víc Ca, B 9039,25,841,62,5 SladovýPřidaný sladVysoko sacharidový 11308,32,356,82,4 Pita(bílý)Sytý11139,22,257,91,2

Jak zabránit pocitu hladu a nemoci Pravidelně se najíst Pravidelně se napít Pravidelně sportovat Pravidelně odpočívat (dovolená) Dostatečně spát Netrápit se Objektivizovat množství potravy a sledovat množství a původ živin ve stravě Nechat si vyšetřit složení těla a laboratoř SPRÁVNĚ SE CHOVAJÍCÍ NEMÁ HLAD ANI CHUTĚ

Chléb náš vezdejší CHLÉB je po 500generací základem výživy člověka Žitný kvasný chléb je kvalitní zdroj polysacharidů, vlákniny, má menší obsah lepku než pšeničné pečivo Na rozdíl od bílého pečiva chléb nenadýmá Pravidelná konzumace chleba upravuje střevní peristaltiku i střevní flóru I diabetici počítají svou stravu na „chlebové“ nikoli „sušenkové“ jednotky Chléb náš, český, vezdejší, podle tradičních českých postupů, je návratem k tradiční české gastronomii V každé restauraci byl dřív ječný či žitný či alespoň pšenično-žitný ČESKÝ CHLÉB, nahraďme jím bílé pšeničné pečivo pečené podle zahraničních receptur…

Děkuji za pozornost a prosím dotazy MUDr.Kateřina Cajthamlová Internista, systemický terapeut Poradce zdravého životního stylu