VÝZNAM OBILOVIN A CHLEBA PRO VÝŽIVU ČLOVĚKA PRO SVĚTOVÝ DEN CHLEBA MUDR. KATEŘINA CAJTHAMLOVÁ
Člověk – druh z rodu savců starý minimálně let Po generací se setkával se stresory Hlad Infekce Strach o život Fyzické vyčerpání při aktivním pohybu NA TYTO STRESORY je člověk plně adaptován Regulací příjmu potravy, imunitou, emočními a fyzickými reakcemi (sympatikus, parasympatikus), schopností regenerace
Historie vztahu člověka ke chlebu Lovci a sběrači – nomádi (sběr ovoce, obilovin, LOV ) Zemědělci (ne/kvašený, sušený CHLÉB) Vesnické obyvatelstvo (ne/kvašený ječný, žitný CHLÉB) Městské obyvatelstvo (kvašený/kynutý pšeničný CHLÉB) Průmyslová revoluce – 19.století (doma se přestává péci) Období kolem 2.světové války (příděly na CHLÉB) 60.léta minulého století (doma se přestává vařit…) Informační revoluce (informační přetížení, průmyslová strava - ztráta kontroly člověka nad konzumovanou potravou, úplný odklon od pohybu/náhradní pohybové aktivity, SUŠENKY, FAST FOOD, PIZZA)
Zdravá výživa dospělého člověka
Projevy diety „bezsacharidové“ – bez příloh Pokles energie, únava Hlad, návalové chutě na sladké Pokles hmotnosti (na úkor zásob glykogenu) Zvýšená chuť na tučnou stravu (náhradní zdroj W) Pokles motivace k pohybu Nervozita, impulsivita, úzkost – horší zvládání stresu Změny nálady a vyhledávání alkoholu jako sedativa Zvýšení hladiny stresových hormonů (změny citlivosti tkání na inzulin – metabolické choroby)
Obsah živin v různých druzích chleba ChlébMoukaVýhodakJ/ 100g BílkVl.SachTuky Pšeničný bílý Rafinovaná, bělená Snadno stravitelný 9908,41,549,31,9 Pšeničný tmavý Ponechána část otrub, barviva Přidaná sojová bílkovina 9168,53,544,32,0 ŽitnýMouka má méně lepku více E vit,Ca9208,34,445,81,7 Graham, samožitný Rozemletý žitný slad a celá zrna 25%denní dávky Fe, 3x víc Ca, B 9039,25,841,62,5 SladovýPřidaný sladVysoko sacharidový 11308,32,356,82,4 Pita(bílý)Sytý11139,22,257,91,2
Jak zabránit pocitu hladu a nemoci Pravidelně se najíst Pravidelně se napít Pravidelně sportovat Pravidelně odpočívat (dovolená) Dostatečně spát Netrápit se Objektivizovat množství potravy a sledovat množství a původ živin ve stravě Nechat si vyšetřit složení těla a laboratoř SPRÁVNĚ SE CHOVAJÍCÍ NEMÁ HLAD ANI CHUTĚ
Chléb náš vezdejší CHLÉB je po 500generací základem výživy člověka Žitný kvasný chléb je kvalitní zdroj polysacharidů, vlákniny, má menší obsah lepku než pšeničné pečivo Na rozdíl od bílého pečiva chléb nenadýmá Pravidelná konzumace chleba upravuje střevní peristaltiku i střevní flóru I diabetici počítají svou stravu na „chlebové“ nikoli „sušenkové“ jednotky Chléb náš, český, vezdejší, podle tradičních českých postupů, je návratem k tradiční české gastronomii V každé restauraci byl dřív ječný či žitný či alespoň pšenično-žitný ČESKÝ CHLÉB, nahraďme jím bílé pšeničné pečivo pečené podle zahraničních receptur…
Děkuji za pozornost a prosím dotazy MUDr.Kateřina Cajthamlová Internista, systemický terapeut Poradce zdravého životního stylu