OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Název Stravovací zvyklosti
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Jak dítě (ne)naučit jíst
NUTRILITE – Kroměříž.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Svačiny českých (a slovenských) dětí
OBEZITA.
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Vliv výživy a návyků matky na plod
Zdravotní problém lidstva
Zdravý Životní Styl Michal Burda.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské.
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Jitka Slaná Reissmannová
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
PESTROST STRAVY.
5-denní jídelníček.
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Prevence metabolického syndromu
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Výživa.
Transkript prezentace:

OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.

OBEZITA Rizikový faktor Pro onemocnění srdce 80% CMP – „mrtvice“ Cukrovka – diabetes 2. typu Maligní onemocnění „rakovina“ – 40%

RIZIKOVÉ FAKTORY Výživa dítěte genetická predispozice časná výživa dítěte může ovlivnit budoucí obezitu nedostatky ve výživě plodu se projeví v dospělosti Význam kojení z hlediska budoucí prevence – optimální délka kojení je 6 měsíců Pokud dítě prospívá, není nutné ho překrmovat

REGULACE PŘÍJMU POTRAVY Má svůj vrozený základ, který se může narušit nevhodnými zásahy

Pokud děti nejsou nuceny do přejídání a nedostávají tučné sladké pamlsky, jsou schopny řídit si svůj jídelníček tak, aby i při nevyrovnaném příjmu potravy v jednotlivých porcích mají denní energetický příjem stabilní, vyvážený

PREFERENCE JEDNOTLIVÝCH SLOŽEK POTRAVY Tuk je významnou chuťovou složkou Obliba jídel s tukem se fixuje d 18 měsíce věku – nebezpečí návyku na pamlsky Kombinace jídel – není vhodný zaběhnutý rytmus jídelníčku – školní jídelny !!! Barva jídla – preferují červenou, žlutou, oranžovou – bonbóny Nemají rádi zelenou – zelenina Sladká chuť – její preference s věkem klesá Chlapci ji mají větší

O DMÍTÁNÍ JÍDLA odmítání jídla mezi rokem je běžnou záležitostí jedná se o přirozenou negativní reakcí tento jev je přechodný dítě nesmí být nuceno nutná trpělivost POKUD TO NEZVLÁDNEME – RIZIKO NESPRÁVNÝCH STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ

VÝBĚR POTRAVIN Velmi důležitý faktor od útlého věku děti kopírují rodiče obézním dětem matky často nabízejí jídlo - myslí si, že ovlivní stravovací návyky dítě by nemělo dostávat nadměrné porce – lépe, když si přidá nebezpečí manipulace s výživou jako odměnou zabavení neklidného dítěte jídlem má své riziko – tyto děti jsou častěji obézní

VÝŽIVA A JEJÍ JEDNOTLIVÉ SLOŽKY Obecně platí, že prevalence obezity nesouvisí pouze se zvýšením energetického příjmu Průběh metabolismu je ovlivněn charakterem energetického zdroje tuky prakticky postrádají sytící efekt, jejich příjem prakticky nevede k potlačení hladu v přebytku se ukládají do tukové tkáně při nadbytečném příjmu se neaktivují regulační mechanismy tuky výrazně zlepšují chuťové vlastnosti

V LIV ŽIVIN NA OBEZITU bílkovinycukrytuky sytivost Potlačení hladu ukládání autoregulace při nadbytku

JÍDELNÍČEK Snídaně Celozrnné snídaňové cereálie s mléčným výrobkem – bez snídaně se nejde domů Je nutné překonat fyziologické ranní nechutenství

JÍDELNÍČEK Dopolední svačina Ovocno – zeleninový základ většina školáků jí zeleninu zcela nedostatečně svačina by neměla nadbytečně zatežovat trávení, aby dítě neodváděla od procesu učení

JÍDELNÍČEK oběd Školní jídelna - měla by garantovat racionální výživu

JÍDELNÍČEK odpolední svačina Ovocně - mléčná má tvořit 10% energetického příjmu má krýt odpolední pohybovou aktivitu dítěte

JÍDELNÍČEK večeře Měla by večeřet celá rodina u společného stolu bez komunikačního nepřítele – televize Měly by převažovat středomořský typ stravy s obsahem esenciálních mastných kyselin ???? večeřet 2-3 hodiny před spánkem Dostatečný spánek – minimálně 8 hodin – dítě roste ve spánku, nikoliv v bdělém stavu

PITNÝ REŽIM Velmi důležitý faktor – dostatečný příjem tekutin – minimálně slazených i během vyuřování Riziko nadváhy se zvyšuje s každou sklenicí přislazeného nápoje

F YZICKÁ AKTIVITA !!! Dítě by mělo mít denně aspoň 1-2 hodiny fyzické aktivity. Nikoliv u počítače

DĚKUJI ZA POZORNOST