FINANČNÍ GRAMOTNOST MAJETKOVÉ POJIŠTĚNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FINANČNÍ GRAMOTNOST POJIŠTĚNÍ OSOB. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Advertisements

EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
CorelDRAW – dodatky (19). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Majetkové pojištění jinak BEZPEČNÝ DOMOV Pojištění budov, bytů, chalup a domácností.
Ing.Lenka bombera piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_EKO40 Název školy.
Ekonomika DAŇ DĚDICKÁ A DAROVACÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Zoner Photo Studio, Histogram (7). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Odvětví pojištění - přehled Petr Mrkývka. Odvětví pojištění Odvětví životních pojištění Odvětví neživotních pojištění viz příloha zákona o pojišťovnictví.
Pojišťovnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
FINANČNÍ GRAMOTNOST CENA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Pojištění nemovitostí, pojištění movitých věcí, doplňková připojištění a kritéria pro výběr pojišťovny.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zoner Photo Studio – Editor I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
E K O N O M I K A Soustava veřejných příjmů. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1802_ŽIVOTNÍ P. Téma: Pojem F. G._ Životní pojištění Číslo projektu:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ SILNIČNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POJIŠTĚNÍ - ÚVOD. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z minerálních olejů.
POŠKOZENÉ BANKOVKY A MINCE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Ekonomika Operativní a zpětný leasing 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_02.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZÁRUČNÍ DOBA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU OBČANŮ. Pojištění odpovědnosti:  Pojištění odpovědnosti za škodu občana  Pojištění za škodu způsobenou při výkonu povolání.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Úvod do databází MS Access (1).
PŘEDSTAVENÍ Pojistných smluv UNIQA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Allianz pojišťovna, a. s. Novinky MBI.
Pojištění bydlení.
Digitální učební materiál
Opakování – pracovní list
TVORBA A OCHRANA MAJETKU
Trigonometrie (1) (19).
Účetnictví – význam informací
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Ing.Lenka Bombera Piskačová
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Propojení tabulek Access (6).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
CorelDRAW – základní objekty
Vkládání dat MS Access (5).
Vytvoření databázového dotazu z více tabulek
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ZJIŠŤOVÁNÍ TRHLIN_S4
Inf Rastová a vektorová grafika
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Hlavatý 4.B – Cestovní ruch
Finanční plán stavební zakázky
– pojištění ve financování
Transkript prezentace:

FINANČNÍ GRAMOTNOST MAJETKOVÉ POJIŠTĚNÍ

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor:Ing. Jan Sláma Předmět:Finanční gramotnost

Obsah Úvodní obrázek1 Pojištění majetku - úvod2 Pojišťovaná rizika3 4 Pojištění domácnosti5 Pojištění staveb (budov)6 7 Havarijní pojištění8 9 10

Obsah Průmyslová rizika11 Průmyslová rizika12 Průmyslová rizika13 Průmyslová rizika14 Zemědělská rizika15

Majetkové pojištění 1

Pojistit lze věci jednotlivě (automobil) nebo jako soubor věcí (všechny věci v bytě). Výhodou pojištění souborů je, že věci pořízené do souboru v průběhu pojistného období jsou automaticky pojištěny. Soubor se ale nesmí stát podpojištěným. Pojištění majetku - úvod 2

Živelní => požár, povodeň, krupobití, úder blesku, vichřice, zemětřesení …. Vodovodní => voda z vodovodu, kanalizace a ústředního topení Pojišťovaná rizika 3

Odcizení pokud došlo k překonání překážek chránících věc před odcizením Vandalismus úmyslné zničení ev. poškození věci třetí osobou, pachatel musí být zjištěn policií Pojišťovaná rizika 4

Obvykle jako soubor věcí. Vztahuje se i na obložení stěn, malbu a tapety pořízené na vlastní náklady. Rizika: živel, vodovod, odcizení, vandalismus. - - nezahrnuje strojní škody (pošk. automatické pračky, elektromotorů apod.). Pojištění domácnosti 5

Rizika: živel, odcizení, vandalismus Vztahuje se i na rozestavěné objekty, obvykle včetně stavebního materiálu a věcí potřebných pro výstavbu a opravy. Pojištění staveb (budov) 6

7

Pojištění motorových a přípojných vozidel (havarijní pojištění) Rizika: poškození, zničení, odcizení, živel, vandalismus Vyloučeny jsou škody úmyslné, vzniklé nesprávnou obsluhou nebo opotřebením. Horní hranicí plnění je tzv. časová cena vozidla. Havarijní pojištění 8

Pojištění motorových a přípojných vozidel Připojistit lze zavazadla a úraz přepravovaných osob. Havarijní pojištění se sjednává zásadně se spoluúčastí pojištěného => plnění pojišťovny se snižuje o sjednanou spoluúčast. Čím vyšší spoluúčast, tím nižší pojistné. Havarijní pojištění 9

10

Pojištění průmyslových a podnikatelských rizik Vztahuje se na podnikatelské aktivity Nejčastěji se pojišťují soubory Rizika: porucha, poškození, zničení, odcizení, živel, vodovodní, pojistit lze i ušlý zisk Průmyslová rizika 11

Sjednat lze: živelní pojištění veškerého případně jen vybraného majetku firmy dopravní pojištění – zničení, odcizení a ztráta věci ve vnitrostátní přepravě nebo v zahraničním obchodě Průmyslová rizika 12

pojištění strojů – pro případ poškození nebo poruchy. Plnění = náklad na opravu Horní hranice plnění – časová cena věci odcizení => škody vzniklé krádeží, vloupáním či při loupežném přepadení. Výše pojistného se řídí především úrovní zabezpečení majetku. Průmyslová rizika 13

šomážní pojištění => pojištění pro případ přerušení provozu. Kryta je škoda následná => ušlý zisk, ale také případné penalizace za nedodržení smluvních závazků, náklady na zajištění náhradního provozu. Průmyslová rizika 14

je obdobné jako u pojištění průmyslových a podnikatelských rizik. Navíc lze sjednat pojištění: Pojištění zemědělských rizik 15

plodin proti krupobití, vymrznutí, povodni, neúrodě Pojištění zemědělských rizik 16

Klínský P., Munch O., Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy, 1 - 4, nakl. EDUKO Použité zdroje

Použité zdroje - obrázky

Použité zdroje - obrázky