VY_32_INOVACE_7_2_7 Ing. Jan Voříšek  Dokážete na základě vašich znalostí říct, kde by se mohly alkany používat?  Nejvíce se směsi alkanů používají.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Advertisements

Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Opakovací otázky na uhlovodíky
Nasycené uhlovodíky Martina Kubáčková.
VY_32_INOVACE_11_2_7 Ing. Jan Voříšek
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_406.
Reakce alkanů a cykloalkanů.
VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
VY_32_INOVACE_13_2_7 Ing. Jan Voříšek  Alkyny jsou uhlovodíky, které ve své molekule obsahují trojnou vazbu mezi atomy uhlíku. -C C-  Trojná vazba.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkany.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkany, cykloalkany.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_zástupci uhlovodíků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_131.
VY_32_INOVACE_14_2_7 Ing. Jan Voříšek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Písemka lineární uhlovodíky
Zdroje organických sloučenin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
VY_32_INOVACE_18_2_7 Ing. Jan Voříšek
VY_32_INOVACE_16_2_7 Ing. Jan Voříšek  Z cyklických uhlovodíků mají největší význam areny neboli aromatické uhlovodíky.  Ví někdo proč tyto látky nazýváme.
Fosilní paliva – Zemní plyn
VY_32_INOVACE_11_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co to je zemní plyn?  Odkud je?  A k čemu nám slouží?
VY_32_INOVACE_6_1_7 Ing. Jan Voříšek  V předchozích kapitolách stále hovoříme o organických látkách. Odkud ale tyto látky jsou? Dokáže někdo říct, odkud.
VY_32_INOVACE_13_1_7 Ing. Jan Voříšek  Odkud pochází názvy organických látek jako:  kyselina citronová,  kyselina mravenčí,  močovina,  morfium,
VY_32_INOVACE_8_1_7 Ing. Jan Voříšek  Myslíte, že je možné vzít ropu přímo z vrtu při těžbě a použít ji jako palivo do auta?  Teoreticky to možné je,
VY_32_INOVACE_7_1_7 Ing. Jan Voříšek  Ropa hýbe světem, na ropě jsou závislé celé národy, většina států bez ropy nemůže existovat. Co to vlastně ropa.
VY_32_INOVACE_16_1_7 Ing. Jan Voříšek  Pro zopakování látky z minulé kapitoly vyjmenujte základní pravidla pro tvorbu názvosloví rozvětvených alkanů.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
VY_32_INOVACE_1_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co to je organická chemie? Odkud se vzalo pojmenování organická chemie?  Základy organické chemie sahají do poloviny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_02_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
VY_32_INOVACE_5_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co si představíte pod pojmem struktura?  Pojem struktura organických látek byl zaveden do chemie již v roce 1861.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
VY_32_INOVACE_2_1_7 Ing.Jan Voříšek  Jak jsme si řekli v úvodu do organické chemie, uhlík dokáže tvořit jak jednoduché, tak i velmi složité chemické.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Aldehydy, ketony VY_32_INOVACE_24_478
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Topné plyny VY_32_INOVACE_17_328
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
VY_32_INOVACE_17_2_7 Ing. Jan Voříšek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Příprava a izolace arenů.
Alkyny nenasycené uhlovodíky s acyklickým uhlíkatým řetězcem
VY_32_INOVACE_17_2_7 Ing. Jan Voříšek
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
Nejvýznamější sloučeniny s dvojnými vazbami.
Alkeny Alkadieny Alkyny. Alkeny Alkadieny Alkyny.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
13. Úvod do názvosloví organických sloučenin
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_7_2_7 Ing. Jan Voříšek

 Dokážete na základě vašich znalostí říct, kde by se mohly alkany používat?  Nejvíce se směsi alkanů používají v těchto oblastech:  - pohonné látky (benzín, motorová nafta, letecký petrolej),  - paliva ( zemní plyn,propan-butan, lehké topné oleje),  - mazadla.

 V chemickém průmyslu a laboratořích se směsi alkanů používají např. jako:  - rozpouštědla nepolárních látek,  - při extrakcích různých látek,  - při dělení různých látek např. při chromatografii, vytřepávání apod.  Dokáže někdo vysvětlit, co to je extrakce?

 Extrakce neboli vyluhování je metoda získávání látek z různých, většinou přírodních materiálů. Vyluhovávají se hlavně tuky, barviva a různé cenné složky. Pro extrakci je velice důležité rozpouštědlo, protože při extrakci přecházejí extrahované látky do jediné fáze - do fáze rozpouštědla, většinou kapalné. Extrakci lze provádět za tepla i za studena.  Obr.1: Extrakce

 Čisté alkany slouží v organické chemii jako výchozí látky k chemickým syntézám.  Některé slouží jako standardy (viz např. oktanové číslo, cetanové číslo).

 Nejjednodušší uhlovodík je methan CH 4.  Při normální teplotě to je bezbarvý, nejedovatý plyn bez barvy a zápachu. Je lehčí než vzduch.  Hlavním zdrojem je zemní plyn.

 Molekula methanu má tvar pravidelného čtyřstěnu, v jehož těžišti se nachází uhlíkový atom a v jehož vrcholech se nacházejí vodíkové atomy.  Obr.2: Molekula methanu

 Bod samozážehu je poměrně vysoký : 595 °C, ale ve směsi se vzduchem (kyslíkem) stačí malá elektrická jiskra nebo otevřený plamen a může dojít explozi.  CH O 2 → CO H 2 O  Obr.3: Značka hořlavé látky

 Methan se přirozeně vyskytuje v atmosféře, kam se dostává zejména jako produkt rozkladu látek biogenního původu (bioplyn).  Pod zemí se vyskytuje:  - jako hlavní složka zemního plynu,  - jako součást důlního plynu v dolech,  - rozpuštěný v ropě.

 V laboratoři se může methan připravit reakcí trikarbidu tetrahliníku s vodou:  Al 4 C H 2 O 3 CH Al(OH) 3

 Spalováním methanu za nedostatečného přístupu vzduchu se získávají např. saze, které se používají:  Ví někdo, na co použijeme saze?  - pro výrobu tiskařské černi,  - jako plnivo do kaučukových směsí (např. na výrobu pneumatik).  CH 4 + O 2 C + 2 H 2 O

 Částečná oxidace methanu vodní parou za vysokých teplot (850 o C) a katalyzovaná niklem vede ke vzniku směsi CO a H 2, která bývá nazývána jako vodní plyn.  CH 4 + H 2 O Ni 850 o C CO + 3 H 2

 Při částečné oxidaci methanu za podstatně vyšších teplot (1500 o C) vzniká ethyn (acetylen), který je základní surovinou pro řadu organických syntéz a pro svařování a řezání kovů.  6 CH 4 + O 2 2 HC CH + 2 CO + 10 H 2

 Zajímavá je reakce směsi methanu,kyslíku a amoniaku za vzniku kyanovodíku a vody.  2 CH O NH 3 2 HCH + 6 H 2 O  Kyanovodík se používá pro výrobu polyakrylonitrilových vláken.  Uvedená reakce je zajímavá proto, že se zřejmě uplatnila při vývoji naší Země.  Bylo prokázáno, že účinkem elektrických výbojů mohou tyto látky reagovat za vzniku aminokyselin, které patří mezi základní látky organismů.

 Ethan C 2 H 6 se vyskytuje také v zemním plynu a ropě.  Laboratorně se připravuje dekarboxylací sodné soli kyseliny propanové CH 3 CH 2 COONa s NaOH:  CH 3 CH 2 COONa + NaOH C 2 H 6 + Na 2 CO 3

 Průmyslově se ethan vyrábí katalytickou hydrogenací ethenu nebo ethynu.  Průmyslový význam má podobný jako methan: výchozí látka pro organické syntézy, organické rozpouštědlo apod.

 Propan C3H8 a butan C4H10 jsou v malém množství obsaženy v ropě a zemním plynu a tvoří „odpad“ při výrobě syntetického benzínu.  Dají se lehce zkapalnit, jsou hořlavé a mají velkou výhřevnost. Proto se využívají jako palivo v místech, kde není vybudována plynovodní síť.  Také se využívají jako pohonná látka do spalovacích motorů.  Z obou plynů se vyrábějí nenasycené uhlovodíky, které jsou základními sloučeninami pro výrobu některých umělých hmot.

 Cyklohexan je rozpouštědlo a slouží jako surovina pro výrobu benzenu, který se z něj získává katalytickou dehydrogenací: C 6 H 12 Ni C 6 H 6 + 3H 2  Obr.4: Cyklohexan

 Zdroj informací:  McMURRY, John. Organická chemie. Vydání první. Vydalo Vysoké učení technické v Brně – nakl. VUTIUM, Brno, Počet stran ISBN (VUT v Brně).  VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. Třetí doplněné vydání. Vydalo SPN-pedagogické nakladatelství, a.s., Praha, Počet stran 368. ISBN  HONZA, Jaroslav, MAREČEK, Aleš. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 2.díl. Druhé přepracované vydání. Vydalo Nakladatelství Olomouc, Počet stran 232. ISBN

 Obr.1: Extrakce Staženo: , autor: Frank C. Müller  Obr.2: Molekula methanu Staženo  Obr.3: Značka hořlavosti Staženo:  Obr.4: Cyklohexan Staženo

 Téma sady: Studium uhlovodíků  Vzdělávací oblast: Člověk a příroda  Vzdělávací obor:Chemie  Tematický okruh:Organická chemie  Autor: Ing. Jan Voříšek  Rok vytvoření materiálu: 2012  Název materiálu: Přehled nejvýznamnějších alkanů a cykloalkanů. .  Jazyk:čeština  Očekávaný výstup:Žák popíše nejdůležitější zástupce alkanů a cykloalkanů tj. vlastnosti, výrobu a použití.  Klíčová slova: organická chemie, alkany, methan, propan, butan, cyklohexan.  Druh učebního materiálu:prezentace s aktivizací žáka  Cílová skupina:žák  Stupeň a typ vzdělávání:gymnaziální vzdělávání  Typická věková skupina: let   Pokyny pro práci s materiálem: Prezentace je využitelná jako výklad učiva na dané téma. V materiálu jsou začleněny otázky, které aktivizují žáky a umožňují žákům zamyšlení nad jednotlivými body tématu.