OB 21 OBN POSTAVENÍ ČR VE SVĚTĚ. ČR Postavení ČR ve světě ● Zkuste se zamyslet, jaké má ČR postavení ve světě a do jakých světových organizací patří.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Advertisements

Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Členské státy a jejich hlavní města
Státy Evropské Unie a podnebí jejich hlavních měst
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Velká válka geografie Jitka Němčanská Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je.
STÁTY A JEJICH VLAJKY I.. ? BELGIE Oficiální název: Belgické království Hlavní město: Brusel Měna: Euro Obyvatelstvo: 10,5 miliónu.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Konkurence schopnost českého zemědělství se stále snižuje Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Švýcarský program finanční pomoci k zmírnění hospodářských a sociálních nerovností v rozšířené Evropské unii Swiss Contribution David Stoklasa, Kancelář.
EVROPSKÁ UNIE MAREK PARVONIČ. HISTORIE ZÁKLADY PODNĚTY Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Revitalizace Evropy.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_015_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-19 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou Eurobankovek. AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
EVROPSKÁ UNIE.
EVROPSKÁ UNIE Mgr. Michal Oblouk.
OECD: Výše daní: nejnižší daně jsou v Chile
VY_52_INOVACE_32_02_Evropská unie a NATO
VŠFS – MEI kombinované studium magisterské
Sousední státy české republiky
EVROPSKÁ UNIE Mapa Evropské unie po posledním rozšíření v roce 2007
EVROPSKÁ UNIE – VZNIK A VÝVOJ
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
Historie EU.
NĚMECKO VY_32_INOVACE_06-25 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Světová a národní gastronomie
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí
EVROPA JAKO JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Světadíly
Evropská unie VY_32_INOVACE_20
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NATO.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Evropská unie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Hlavní města Evropy VY_32_INOVACE_Ze
Název projektu: Moderní škola
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
EVROPSKÁ INTEGRACE.
„Index vnímání korupce 2016“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Evropská unie Autor: Mgr. Marta Samlerová.
Evropská unie: 500 milionů obyvatel – 28 zemí
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Velké rozšíření: sjednocení východu a západu
Rada EU.
Transkript prezentace:

OB 21 OBN POSTAVENÍ ČR VE SVĚTĚ

ČR

Postavení ČR ve světě ● Zkuste se zamyslet, jaké má ČR postavení ve světě a do jakých světových organizací patří ?

EVROPSKÁ UNIE Základní informace o EU : ● Rozloha4,2 milionu km2 ● Počet obyvatel495 milionů (2007) ● Počet členských států27 ● Počet oficiálních jazyků23 ● Společná měnaeuro (EU )

VLAJKA A HYMNA EU

ÚKOL.... ● Podle vlajek vyjmenujte členské státy EU.

ČLENSKÉ STÁTY EU ● Evropská unie má od roku členských států. ● Rozšířila se celkem šestkrát: Poprvé v roce 1973 o Dánsko, Irsko a Spojené království. Řecko se připojilo v roce 1981, následováno Španělskem a Portugalskem v roce Roku 1995 se členy staly dosud neutrální Finsko, Rakousko a Švédsko. V květnu 2004 bylo přijato Česko, Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko. Od ledna 2007 jsou členy Rumunsko a Bulharsko.

HLAVNÍ ORGÁNY EU ● Evropská rada ● Evropský parlament ● Evropská komise ● Rada EU ● Evropský soudní dvůr ● Evropský účetní dvůr

ÚKOL..... ● Vyhledejte města, kde sídlí hlavní orgány EU. Jako nápověda poslouží přiložené obrázky....

KONTROLA.... ● Evropská rada – NEMÁ STÁLÉ SÍDLO ● Evropský parlament – ŠTRASBURK A BRUSEL ● Evropská komise- BRUSEL ● Rada EU – LUCEMBURK NEBO BRUSEL ● Evropský soudní dvůr - LUCEMBURK ● Evropský účetní dvůr - LUCEMBURK

DALŠÍ ORGANIZACE..... ● OSN – Organizace spojených národů ● NATO – Severoatlantická aliance

POUŽITÁ LITERATURA ● Valenta Milan : Občanská nauka pro střední odborná učiliště, SPN, Praha, 2002 Valenta Milan : Občanská nauka pro střední odborná učiliště, SPN, Praha, 2002 ● Dudák Vladislav : Občanská nauka pro střední odborné školy a studijní obory SOU, SPN, Praha, 2005 Dudák Vladislav : Občanská nauka pro střední odborné školy a studijní obory SOU, SPN, Praha, 2005 ●