N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
EU.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Symboly Evropské unie.
Jaké bude téma dnešní hodiny?
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Členské státy a jejich hlavní města
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Ekonomika pivovarského průmyslu
Úkol: Vysvětli pojmy MIGRACE EMIGRACE IMIGRACE NÁROD NÁRODNOST.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Orgány právní ochrany občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk N á zev sady: Výuka.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Téma: Člověk a jeho svět –Vlastivěda
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
zpracovaný v rámci projektu
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Název prezentace (DUMu):
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Evropské hospodářství
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Vznik Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_63
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
EVROPSKÁ UNIE. Evropská unie ●Evropská unie (EU) je oficiálně politická a ekonomická unie, která si klade za cíl zlepšit spolupráci v Evropě. ●Unie je.
Transkript prezentace:

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště Č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: – Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště je aktivizace žáků v hodinách občanské nauky a jejich orientace v základních odvětvích práva, se kterými se mohou setkat ve svém životě. Rovněž další témata jsou vyučována s důrazem na praktický život. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě se zabývají především oblastmi práva a postavením člověka ve společnosti. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na ČR a evropskou integraci.

ČR A EVROPSKÁ INTEGRACE

VZNIK EU Po skončení 2. světové války se evropští politici rozhodli, že napříště budou řešit všechny problémy společně. Hlavním cílem bylo, aby se již nikdy neválčilo, lidé mohli normálně žít, vzájemně se podporovat a obchodovat spolu. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, bylo kontrolovat, kolik uhlí a oceli mohou jednotlivé země mít. Uhlí a ocel jsou nutné pro výrobu válečných zbraní a kontrola toho, k čemu budou státy uhlí a ocel používat, měla zabránit zbrojení a válkám.

H LAVNÍ CÍLE EU společná zahraniční a bezpečnostní politika hospodářská a měnová unie (EURO začalo v r užívat 11 zemí…- dnes 16 zemí, bankovky a mince vydány až v r. 2002) spolupráce v oblasti justice a vnitřní bezpečnosti

O RGÁNY A INSTITUCE EU Evropská komise – nejvyšší řídící orgán EU Evropská rada – schvaluje rozhodnutí Evropské komise, rozhoduje o přijetí nových členů Rada ministrů – vykonává rozhodnutí Evropské rady Evropský parlament – kontroluje zákony schvalované parlamenty jednotlivých členských států Evropský soudní dvůr – rozhoduje spory mezi státy EU

Č LENSKÉ STÁTY EU Belgie (1952) Bulharsko (2007) Česká republika (2004) Dánsko (1973) Estonsko (2004) Finsko (1995) Francie (1952) Irsko (1973) Itálie (1952) Kypr (2004) Litva (2004) Lotyšsko (2004) Lucembursko (1952) Maďarsko (2004) Malta (2004) Německo (1952) Nizozemsko (1952) Polsko (2004) Portugalsko (1986) Rakousko (1995) Řecko (1981) Rumunsko (2007) Slovensko (2004) Slovinsko (2004) Španělsko (1986) Spojené království (1973) Švédsko (1995)

S YMBOLY EU Evropská vlajka Evropská hymna Den Evropy, 9. května Motto: Jednotná v rozmanitosti

S YMBOLY EU Evropská unie používá několik symbolů, z nichž nejznámější je kruh zlatých hvězd na modrém pozadí. Na této stránce najdete informace i o dalších symbolech EU, jako je její hymna či motto. Evropská vlajka Dvanáct hvězd v kruhu symbolizuje ideál jednoty, solidarity a harmonie mezi národy Evropy. Evropská hymna Melodie hymny je převzata z Deváté symfonie Ludwiga van Beethovena, kterou složil v roce Den Evropy Myšlenky, ze kterých vzešla Evropská unie, byly poprvé prezentovány francouzským ministrem zahraničí Robertem Schumanem 9. května Proto se tento den slaví jako Den Evropy. Motto EU Mottem Evropské unie je „Jednotná v rozmanitosti“. Vyjadřuje společné odhodlání Evropanů, kteří prostřednictvím EU usilují o mír a prosperitu a zároveň jsou obohacováni různými kulturami, tradicemi a jazyky tohoto kontinentu.

HRA O ZNALOSTECH EVROPY ge=cs

K ONTROLNÍ OTÁZKY 1. Jaké jsou hlavní cíle EU ? 2. Které znáš orgány a instituce EU ? 3. Od kdy je ČR členem EU, jmenuj některé další členské státy. 4. Znáš symboly EU ? 5. Co víš o euru ?

ZDROJE [1] KOVAŘÍKOVÁ, Hana. Občanská výchova pro odborná učiliště I. Nakladatelství Septima, Praha 2006, ISBN NEZNÁMÝ. evropská unie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: