Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Finsko (EUPŠD10),

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
EVROPA Finsko III2-Z7-III-12.
Finská republika je severská země v severovýchodní Evropě
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Estonsko Estonská republika.
ŠVÉDSKO Vlajka Znak.
FINSKO.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Švédsko.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
RUSKO Jan Vaněk.
Finsko Suomen tasavalta.
Geografické údaje Řecka
Švédsko.
FINSKO.
Finsko – země tisíců jezer
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_13.
Německo.
Finsko (Severní Evropa)
Finsko.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Státy SEVERNÍ EVROPY TEMA:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Finská republika Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Švýcarsko (EUPŠD16),
VY_52_INOVACE_18_02_státy severní Evropy. 3. snímek – severní Evropa 4. snímek – státy severní Evropy 5. snímek – vlajky států severní Evropy 6. snímek.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Švédsko (EUPŠD9),
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Německo (EUPŠD12),
Severní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_FI_II_18 NÁZEV SEVERNÍ EVROPA NÁZEV PROJEKTU: OP VK REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/1.4.00/ OP VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
VY_32_INOVACE_07-41 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – poloha, rozloha,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_11_Finsko Téma:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_300 _Švédsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Švédsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Evropa – povrch.
FINSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Helsinky rozloha: km 2 počet obyvatel: jazyk: finština, švédština náboženství: evangelíci (84.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Švédsko Open Presentation.
Estonsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Člověk a jeho svět Vlastivěda Polská republika
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Severní Evropa - přehled
ŠVÉDSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Spolková republika Německo
FINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Bolívie
Česká republika
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Finsko (EUPŠD10), Z 8.r. Zpracoval:Mgr. Kijanica Pavel

Anotace DUM je zaměřen na vyvození učiva o Finsku. Žák získá základní informace o rozloze, počtu obyvatel, etnickém složení obyvatelstva aj. Dále o poloze státu, vlajce, hymně, hlavním městě, přírodních podmínkách a o zajímavostech země. DUM byl vytvořen dne:

Samostatná práce Do sešitu ve zkratce popiš polohu země. na jakém kontinentě leží na jakém světadílu leží s kým sousední zda je vnitrozemský či přímořský pokud přímořský - jaké moře ho omývá aj.

Poloha Finská republika je severská země v severovýchodní Evropě, kterou omývá Baltské moře na jihozápadě, Finský záliv na jihovýchodě a Botnický záliv na západě. Finsko sousedí na souši s Ruskem na východě, Švédskem na severozápadě a Norskem na severu a na moři má společnou hranici navíc s Estonskem.Baltské mořeFinský zálivBotnický zálivRuskem Švédskem Norskem Estonskem

Vlajka Finská vlajka byla přijata v roce 1918, krátce poté, co se země po více jak 100 letech ruské nadvlády stala v roce 1917 nezávislou republikou. Modrá barva symbolizuje mnoho finských jezer, bílá připomíná sníh, který v zimě pokrývá celou zemi.

Hymna no0Zkhttp:// no0Zk

Samostatná práce Klikni na níže uvedené odkazy a zjisti informace. Důležité informace si zapiš

Základní informace Rozloha: km2 Obyvatelstvo: Hlavní město: Helsinky ( ) Státní zřízení: republika Etnické složení: Finové 93%, Švédové 6% Jazyky: finština, švédština (oba úřední), laponština Náboženství: luteránské 89% Měna: 1 euro = 100 centů

Hlavní město Helsinky –Leží na jihu Finského zálivu –Jsou obchodním a administrativním centrem země a největším finským přístavem. Zajímavost –Sídlo založil v roce 1550 Gustav I. Vasa, hlavním městem se stalo v roce –Nacházejí se zde dvě univerzity, luteránská katedrála, muzea a galerie

Povrch

Povrch Finská krajina je převážně rovinatá s nízkými kopci. Nejvyšším bodem je Haltitunturi s výškou 1328 m nad mořem. Nalézá se daleko na severu Finska na hranici s Norskem. Kromě mnoha jezer krajině dominují rozsáhlé severské lesy, které zaujímají asi 76 % souše a stále se zvětšují a obdělávaná půda.Haltitunturi Obr. Hraniční kámen na Halti

Vodstvo

Finsko je zemí tisíců jezer a ostrovů, necelých 10 % jeho plochy pokrývají jezera. Přesněji je ve Finsku jezer větších než 500 m² a ostrovů, z nichž jen leží v moři. Jezero Saimaa je čtvrté největší v EvropěSaimaa

Podnebí Průměrn é teploty ve Finsku v °C Místoúnorčervenec Helsinky−4,917,2 Jyväskylä−8,716,0 Sodankylä−12,714,3

Zajímavosti Víš co je na obrázku? Polární záře je souhrnný název pro světelné úkazy nastávající ve vysoké atmosféře ve výškách od 80 do 1000 km, nejčastěji kolem 100 km. Běžně se vyskytují v polárních oblastech, zatímco ve středních zeměpisných šířkách a zejména v tropech jen výjimečně.

Půlnoční slunce Půlnoční Slunce je jev vyskytující se za polárním kruhem. Je součástí tzv. polárního dne, kdy na polárním kruhu je mezi východem a západem Slunce 24 hodin. S postupem směrem k pólu se tato doba prodlužuje a na samotných pólech trvá půl roku.

Použité zdroje –VILÍMEK, V., NOVÁKOVÁ, R., Evropa: Zeměpis pro základní školy. 4. vyd. Příbram: Scientia, ISBN – ŠERCLOVÁ, Andrea. Svět do kapsy: Podrobný průvodce po státech celého světa od A do Z. 2. vyd. Český Tešín: Ottovo, ISBN Obrázky dostupné z: – – – – – – – – – – – – pe_topography_map.png/220px-Europe_topography_map.pnghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/Euro pe_topography_map.png/220px-Europe_topography_map.png –