Dotační program na výměnu zastaralých zdrojů tepla na pevná paliva KOTLÍKOVÁ DOTACE Informační schůzka pro zástupce obcí Ústeckého kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
Úspory energie a regenerace
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Systém kontrolní činnosti SEI
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Zelená úsporám Novinky od 08/2009 Dotace v praxi SFŽP ČR Odbor GIS Ing.Tomáš Poledník Vedoucí pracovišť Morava.
Informační seminář „Kotlíkové dotace v Pardubickém kraji“ Krajský úřad Pardubického kraje
1 KOTLÍKOVÉ DOTACE V LIBERECKÉM KRAJI Seminář pro žadatele.
Kotlíkové dotace. Základní podmínky Dle platné legislativy (zákona č. 201/2012 Sb.) nebude možné po roce 2022 provozovat neekologické kotle 1. a 2. emisní.
OLOMOUCKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
INFOTHERMA 2016 – Ostrava „KOTLÍKOVÉ DOTACE 2015“ OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SFŽP ČR) – 16. výzva I. ETAPA 2016 – 2018 DOTACE – RODINNÉ.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji v rámci OPŽP Hranice Ing. Martin Černocký Oddělení grantových schémat Odbor strategického rozvoje.
V ÝMĚNA ZASTARALÝCH ZDROJŮ VYTÁPĚNÍ dotace z OP Životní prostředí 2014 – 2020 prostřednictvím Královéhradeckého kraje („Kotlíkové dotace“)
Realizace „kotlíkových dotací“ z OPŽP Praha, 25. května 2015.
Kotlíkové dotace „VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA NA PEVNÁ PALIVA V RODINNÝCH DOMECH VE STŘEDOČESKÉM KRAJI 2015–2018" Předmětem dotace bude podpora výměny zdrojů.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách 91. zasedání Rady fondu Praha, 30.
Dotační programy pro energeticko–úsporná opatření Úspory energie – jak na ně v roce 2010 ? Mgr. Ing. Milan Sedláček, RENARDS dotační, s.r.o
STŘEDOČESKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Integrovaný plán rozvoje města Hodonín Seminář pro žadatele
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
**************************************
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Nový OPŽP 2014 – 2020 ve vztahu k možnostem financování výměny domovních zdrojů vytápění: „kotlíkové dotace“
Seminář pro starosty obcí Libereckého kraje
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Operační program životní prostředí
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Kotlíkové dotace v Jihočeském kraji
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
KOTLÍKOVÉ DOTACE V LIBERECKÉM KRAJI
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Informační schůzka pro zástupce obcí Ústeckého kraje
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Kotlíkové dotace v MSK 3. výzva
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji 3. výzva
3. výzva „kotlíkových dotací“
3. výzva „kotlíkových dotací“
Transkript prezentace:

Dotační program na výměnu zastaralých zdrojů tepla na pevná paliva KOTLÍKOVÁ DOTACE Informační schůzka pro zástupce obcí Ústeckého kraje

16. Výzva Ministerstva životního prostředí Operačního program Životní prostředí 2014 – 2020, Prioritní osa 2, Specifický cíl 2.1 Dotace jsou poskytovány na území celé České republiky Celkový cíl: vyměnit 80 tisíc kotlů v ČR Milník do konce roku 2018: 20 tisíc kotlů v ČR, Podpora bude poskytována pouze na zdroje tepla specifikované v programovém dokumentu OPŽP 2014 – 2020, tj. na zdroje, které splňují požadavky směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES (EKODESIGN) a jejích prováděcích předpisů

Cíle podpory Ústeckého kraje vyměnit kotlů zlepšit ovzduší snížením emisí znečišťujících látek z lokálních zdrojů vytápění zejména v malých obcích Dílčí projekty fyzických osob mohou být realizovány pouze v rodinných domech, kde budou současně provedena alespoň minimální opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti rodinného domu a stávající rodinný dům je již vytápěn převážně kotlem na pevná paliva a je napojen na otopnou soustavu.

Územní rozdělení Dotace jsou poskytovány na celém území Ústeckého kraje v obcích, které jsou Střednědobou strategií zlepšení kvality ovzduší v ČR určeny jako prioritní území – je podpora navýšena o 5 %. Seznam prioritních měst naleznete na stránkách Ústeckého kraje

Předmět podpory: Výměna zdrojů tepla na pevná paliva s ručním přikládáním za: tepelné čerpadlo kotel na pevná paliva plynový kondenzační kotel otopná soustava a akumulační nádoba (kotel ruční přikládání) instalace solárně-termických soustav pro přitápění nebo přípravu teplé vody (ale pouze v kombinaci s výměnou zdroje tepla pro vytápění - kotel na pevná paliva, tepelné čerpadlo nebo plynový kondenzační kotel) a současně tzv. Mikroenergetické opatření (opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti rodinného domu, pokud nemá rodinný dům klasifikaci třídy energetické náročnosti budovy min. „C“ nebo současně na realizaci opatření vedoucích ke snížení energetické náročnosti budovy žádáno v programu Nová zelená úsporám).

Mikroenergetické opatření (Technické opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti rodinného domu provedené na základě doporučení energetického specialisty. ) 1. Zateplení střechy nebo půdních prostor 2. Zateplení stropu sklepních prostor nebo podlahy 3. Dílčí zateplení dalších konstrukcí (např. severní fasáda apod.) 4. Oprava fasády, např. prasklin a dalších poruch fasády – eliminace tepelných mostů 5. Oddělení vytápěného prostoru rodinného domu od venkovního (např. zádveří) 6. Dílčí výměna oken 7. Výměna vstupních a balkonových dveří 8. Instalace těsnění oken a dveří, dodatečná montáž prahů vstupních dveří 9. Výměna zasklení starších oken za izolační dvojskla

Výše podpory: Maximální výše způsobilých výdajů dílčího projektu fyzické osoby (konečný příjemce) jsou stanoveny ve výši 150 tis. Kč. Náklady na Mikroenergetická opatření mohou tvořit max. 20 tis. Kč (z maximálně možných 150 tis. Kč). 70 % způsobilých výdajů – realizace kotle spalující pouze uhlí 75 % způsobilých výdajů – realizace kombinovaného kotle (uhlí + biomasa) nebo plynového kondenzačního kotle 80 % způsobilých výdajů – realizace OZE (tepelné čerpadlo nebo kotel pouze na biomasu) Bonus 5 % pro výměnu kotle v obcích spadajících do prioritního území.

Seznam podporovaných zařízení: seznam podporovaných zařízení je závazný seznam je otevřený – zařazení výrobku je provedeno na základě splnění požadovaných podmínek (Ekodesign) seznam je zveřejněn na stránkách Státního fondu životního prostředí ČR a na stránkách Ústeckého kraje Energetický specialista: Expert, který je držitelem osvědčení vydaného Ministerstvem průmyslu a obchodu podle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií. Seznam, kde lze experta vyhledat a ověřit pravost a platnost osvědčení, je uveden na stránkách MPO.

Nelze čerpat dotaci: volně stojící kamna, krbová kamna, kotle spalující výhradně biomasu za kotel spalující uhlí, ani za kotel spalující uhlí a biomasu, nelze podpořit náhradu stávajícího kotle s automatickým přikládáním paliva, nelze podpořit náhradu stávajícího plynové kotle, kotle pořízené z jiných dotačních programů (např. Zelená úsporám), na domy určené k rekreaci, nebo výhradně k podnikání, v případě, že je omezeno právo vlastníka nakládat s nemovitostí, v případě, že dochází k převodu práv k nemovitosti.

Způsobilé výdaje: Nový zdroj včetně nákladů na jeho instalaci Stavební práce, dodávky a služby související s realizací nové otopné soustavy nebo úpravou stávající otopné soustavy včetně nezbytné regulace, zkoušek a měření a úpravy spalinových cest Služby energetického specialisty související s potvrzením vhodnosti vybraného opatření Mikroenergetické opatření Náklady na pořízení Průkazu energetické náročnosti budovy (PENB), pouze v případě, že je prokazována úroveň energetické náročnosti budovy klasifikační třídy „C“ uznatelné náklady jsou od

Systém proplácení: 2 varianty: 1.Ex-post (proplácení žadatelům až po vynaložení všech výdajů, na základě předložených dokladů a maximálně do výše v uzavřené smlouvě) 2.Modifikovaná ex-ante (proplácení dodavatelům po úhradě vlastního podílu konečného uživatele, pouze v případě uzavření smlouvy o dílo na celou dodávku s jedním dodavatelem) Způsobilost výdajů: Datum zahájení realizace dílčího projektu žadatele Datum ukončení realizace dílčího projektu žadatele

Dotace bude poskytnuta na základě podané žádosti předpoklad vyhlášení výzvyprosinec 2015 Předpoklad příjmu žádostí v Ústeckém kraji 1. čtvrtletí roku 2016 ( – ) žádosti budou přijímány v papírové formě osobně či poštou na podatelně Krajského úřadu, případně pomocí datové schránky

Co je třeba udělat před podáním žádosti o dotaci? Vybrat nový tepelný zdroj ze seznamu podporovaných výrobků. Připravit fotodokumentaci stávajícího kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso. Prokázat energetickou náročnost budovy: Zajistit Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) na stupeň „C“ nebo kontaktovat energetického specialistu pro Potvrzení o vhodnosti tzv. mikro energetických opatření nebo podat žádost do Nové zelené úsporám. Vybrat si formu proplácení Připravit doklady o vlastnictví rodinného domu Vyplnit ŽÁDOST O DOTACI (formulář a jeho přílohy budou uveřejněny současně s vyhlášením výzvy kraje na webových stránkách, příp. budou v papírové formě k vyzvednutí v budově Krajského úřadu Ústeckého kraje)

Možnost dofinancování - příspěvek obce Souběh dotace s dalšími dotačními tituly na realizaci jedné akce se nevylučuje. Výše poskytnutých dotací na akci však v takovém případě nesmí přesáhnout 100% celkových nákladů na akci (do výše 150 tis. Kč) Je na zvážení zastupitelů obcí, zda ještě svým obyvatelům přispějí V kladném případě souhlas sdělit kontaktní osobě krajského úřadu Ústeckého kraje

Žádost o spolupráci Zveřejnění odkazu /p1= na webových stránkách jednotlivých obcí /p1= Vyvěšení plakátů na obecní vývěsky nebo místa obvyklá (především v menších a odlehlých částech obcí) dle možností Vytipování případných žadatelů a předání letáčků a informací Nahlášení počtu plakátů, příp. letáčků pro žadatele Plakáty i letáky budou předány během ledna Konzultační dny pro žadatele v průběhu ledna vždy pondělí (4.,11., a 18.) od 15 do 18 hodin v případě zájmu, po domluvě s většími obcemi, s ohledem na dojezdovou vzdálenost žadatelů

Kontaktní osoby: Ing. Jiří Miler, tel.: Ing. Michaela Bartošová, tel.: Ing. Karolína Pokorná Haramiová, tel.: Ing. Eliška Martínková, tel.: Ing. Darja Boudníková, tel.: Webové stránky:

Prostor pro Vaše dotazy a návrhy

Děkujeme za pozornost