Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kotlíkové dotace v MSK 3. výzva

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kotlíkové dotace v MSK 3. výzva"— Transkript prezentace:

1 Kotlíkové dotace v MSK 3. výzva

2 OBSAH: ZMĚNY OPROTI 2. VÝZVĚ DŮLEŽITÉ TERMÍNY PODMÍNKY – SOUHRN
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY a DOTAZY ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST

3 Od 1. 9. 2022 bude zákaz provozu kotlů 1. a 2. třídy.
Po tomto datu lze používat pouze kotle splňující min. 3. třídu. Provozovateli kotle nesplňujícího emisní požadavky hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

4 ZMĚNY OPROTI 2. VÝZVĚ A2 kombinovaný kotel – nepodporován
Alokace 500 mil. Kč Otevřený a uzavřený dotační titul otevřený – noví žadatelé (3.400/10.000) uzavřený – zásobník 2. výzvy (bez A2) Zásobník 3. výzvy bude podpořený až v roce 2021 (cca 6.000) Bude přiděleno registračních čísel Z toho cc bude podpořeno z ODT + cca z UDT – zásobník Zbývajících bude v zásobníku

5 DŮLEŽITÉ TERMÍNY Vyhlášení výzvy 10. 4. 2019 B Uzavřená výzva:
Příjem od: Ukončení příjmu: do 13:00 Realizace do: A Otevřená výzva: Příjem od: od 10:00 Ukončení příjmu: do 11:00 Realizace do: Doba udržitelnosti do

6 PODMÍNKY – SOHRN Žadatel – fyzická osoba, vlastník/spoluvlastník nemovitosti; od roku 2009 nečerpal dotaci na topení Nemovitost – v MSK, rodinný dům, objekt k bydlení nebo byt. dům (3 byty max.); objekt k rekreaci NE Starý kotel – ruční přikládání, pevná paliva, 1. a 2. třída (NE automat, kamna, plyn, elektro, 3. a vyšší třída) Nový kotel – v seznamu technologií a výrobků A3 biomasa (ruční + akumulačky 55l/kW!; automat) C kondenzační plynový B tepelné čerpadlo Rodinným domem se pro účely tohoto dotačního programu rozumí stavba pro bydlení, ve které dle § 2 vyhlášky č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území, ve znění pozdějších předpisů, více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé rodinné bydlení a je k tomuto účelu určena, v níž jsou nejvýše tři samostatné byty a má nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví. Za rodinný dům je pro účely tohoto dotačního programu považován také bytový dům, v němž jsou nejvýše tři samostatné byty, a obytná část zemědělské usedlosti (statku), která splňuje definici pro byt. Ostatní stavby určené např. pro rodinnou rekreaci nebo pro krátkodobé ubytování (hotel, penzion apod.) se pro účely tohoto dotačního programu za rodinný dům nepovažují, a to ani v případě, že zde má konečný uživatel (fyzická osoba) trvalé bydliště.

7 + příspěvek za prioritní obec
EU nejvýše však + příspěvek za prioritní obec + příspěvek kraje tepelné čerpadlo 80% kotel pouze na biomasu automatický kotel pouze na biomasu s ručním přikládáním plynový kondenzační kotel 75% Seznam prioritních obcí a seznam spolufinancujících obcí je uveden na webových stránkách

8 Příklad č. 1: Tepelné čerpadlo (veškeré náklady 270
Příklad č. 1: Tepelné čerpadlo (veškeré náklady ,00 Kč, místo realizace Ostrava) Výpočet dotace: EU: 80% ( ,00; max. limit ,00) ,00 Kč EU: Prioritní území (Ostrava – ANO) ,00 Kč Kraj: ,00 Kč Obec (Ostrava přispívá): ,00 Kč Dotace celkem: ,00 Kč Příklad č. 2: Plynový kotel (veškeré náklady ,00 Kč, místo realizace Ostrava) EU: 75% (75.000,00; max. limit ,00) ,00 Kč EU: Prioritní území (Ostrava – ANO) ,00 Kč Kraj: ,00 Kč Obec (Ostrava přispívá): ,00 Kč Dotace celkem: ,00 Kč Bílá ORP Frýdlant nad Ostravicí

9 Žádost - dokumenty Žádost o poskytnutí dotace vygenerovanou z webové aplikace – originál Doklad o vedení bankovního účtu – kopie Doklad o kontrole technického stavu původního kotle – kopie (likvidace před 2016: štítek, jiná dokumentace nebo ČP o neznámé třídě) Fotodokumentace stávajícího kotle (tisk nebo flash disk/CD) Písemné souhlasy s realizací dílčího projektu – kopie Plná moc (notářsky nebo úředně ověřená)

10 Příklad fotodokumentace stávajícího kotle

11 časová způsobilost výdajů: od 15. 7. 2015
Způsobilé výdaje stavební práce, dodávky a služby spojené s realizací kotle (včetně nákladů na úpravu spalinových cest) nebo tepelného čerpadla, stavební práce, dodávky a služby související s realizací nové otopné soustavy nebo úpravou stávající otopné soustavy, včetně dodávky a instalace akumulační nádoby nebo kombinovaného bojleru náklady na zkoušky nebo testy související s uváděním majetku do stavu způsobilého k užívání a k prokázání splnění technických parametrů, ovšem pouze v období do uvedení nového zdroje tepla do trvalého provozu, náklady na projektovou dokumentaci – tyto náklady nezahrnují náklady na zpracování žádosti časová způsobilost výdajů: od

12 Vyúčtování - dokumenty
Formulář „Finanční vyúčtování dílčího projektu“ - originál s podpisem příjemce dotace STARÝ KOTEL: Potvrzení o likvidaci původního kotle Fotodokumentace odpojeného a znehodnoceného původního kotle na pevná paliva (tisk nebo CD/flash disk).

13 „Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji – 3. výzva“,
NOVÝ KOTEL: Účetní doklady – kopie. - Originály účetních dokladů musí být označeny názvem a číslem projektu kraje; součástí musí být podrobný rozpočet „Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji – 3. výzva“, reg. č. „CZ /0.0/0.0/19_117/ “ Potvrzení o úhradě - výpis z bankovního účtu (kopie s originálním podpisem příjemce dotace!) - příjmový pokladní doklad (kopie) Fotodokumentace (vč. štítku) Doklad o instalaci a uvedení nového zdroje tepla do provozu, v případě obnovitelných zdrojů energie vystavený oprávněnou osobou. Požadovat certifikát. Protokol o revizi spalinové cesty podle vyhlášky č. 34/2016 Sb., o čistění, kontrole a revizi spalinové cesty (vždy, kromě tepelného čerpadla).

14 Veřejnosprávní kontroly na místě
Před uzavřením smlouvy (pouze v případě potřeby) Před proplacením (5 % vzorek; cca 250 projektů) V době udržitelnosti (5 % vzorek; cca 250 projektů) termín kontroly je vždy domluven předem telefonicky oznámení o kontrole zasláno /dopis kontrolní skupina se prokazuje pověřením před zahájením samotné kontroly na místě Kontroluje se: originály dokladů, nový zdroj, palivo

15 ODPOVĚDI NA NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY
ŽÁDOST Při podání žádosti nemusí být vybraný konkrétní kotel ani dodavatel. Původní kotel nemusí být zlikvidovaný. Dotace i pro domy s 2 typy vytápění (vždy kotel splňující podmínky + plynový kotel/elektrokotel/krb/kamna). Vlastník více nemovitostí – dotace pro každý dům. Přestavba kotle není podporována – pouze výměna. Revize kotle nemusí být platná (pouze k určení třídy kotle). Uzavřený DT (zásobník 2. výzvy) může čerpat půjčku RESTART.

16 ODPOVĚDI NA NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY
VYÚČTOVÁNÍ Kraj neposkytuje půjčky, pouze obce. Kraj vyplácí ex-post. Požadavky na dodavatele – pouze zákonné, seznam není veden. Faktury doporučujeme vystavit na žadatele, ale může být i na jinou osobu. Platby faktur z účtu jiných osob jsou možné. Platby v jiné měně jsou možné. Revize spalin i u vývodů spalin obvodovou stěnou stavby.

17 Nejčastější chyby ŽÁDOST:
Nedostatečná fotodokumentace připojeného kotle. Není pořízena revize původního kotle. Účet na druhého z manželů. Změny ve vlastnictví nemovitosti (žadatel-vlastník nejpozději v den podání žádosti, nejméně do účinnosti smlouvy).

18 Nejčastější chyby VYÚČTOVÁNÍ: Chybí originál podpis na výpise.
Chybí příjmové doklady u platby hotově. Faktura neobsahuje podrobný rozpočet. Kotel nebyl znehodnocen/chybí fotografie. Revize po uvedení do provozu/neuznatelný výdaj! Nedostatečný objem akumulačních nádob (skutečný objem!). Pozor na kotle - automaty s povinnou akumulací (vždy podle seznamu, např. SVT 901). Nedoložení uplatňovaných výdajů – např. projektová dokumentace na plynofikaci, revize plynu, revize elektra apod.

19 Elektronické podání žádosti
WEBOVÁ APLIKACE: Registrace Přihlášení Založení nové žádosti Zpracování a uložení žádosti Odeslání – až od 10:00 Vygenerování a tisk žádosti vč. obálky Doplnění všech relevantních příloh a doručení na Krajský úřad poštou nebo osobně do 10 prac. dní (osobně: vzít si potvrzení). Test:

20 Kotlíkové kontakty Webové stránky: „Kotlíková linka“: „Kotlíkový “: Kontakty na pracovníky:

21 Děkujeme za pozornost a přejeme krásný zbytek dne


Stáhnout ppt "Kotlíkové dotace v MSK 3. výzva"

Podobné prezentace


Reklamy Google