Datum:13.11.2015Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu INTERREG V-A Česká republika –Polsko 2014 - 2020.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

, Mezinárodní česko-polská konference, Trutnov
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
OP Přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko  přímo navazuje na program INTERREG IIIA ;  nově zavádí princip tzv. Vedoucího partnera (Lead.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Shrnutí programu IS INTERREG III A ČR–Polsko ve Slezském vojvodství Závěrečná konference Interreg III A ČR – Polsko 2004 – , Olomouc Seminář.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Interreg V-A Česká republika – PolskoSpolečný sekretariát, Jeremenkova 40b, Olomouc Životní cyklus projektu Cykl.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Dotace pro JSDH obcí Krajský úřad Libereckého kraje PŘESHRANIČNÍ PROGRAMY.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období v rámci Programu Interreg V-A Česká republika - Polsko.
2014 –  programové území  tematické zaměření programu  alokace programu  základní parametry programu  harmonogram přípravy.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program přeshraniční spolupráce SVOBODNÝ STÁT SASKO – ČESKÁ REPUBLIKA Stanislav Rataj Ostrov u Tisé
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
OPPS ČR-PR Rozdíly v programech přeshraniční spolupráce v rámci Cíle 3 realizovaných v MSK a časté chyby Zpracovala: Ing. Markéta Hluchníková.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV – výzva Gramotnosti Praha, 9. února 2016 Mgr. Jakub Krátký.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Role Olomouckého kraje při implementaci programu INTERREG V-A ČR-Polsko Seminář „Jak na přeshraniční projekty s Polskem v období “, Olomouc, 3.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
EUROREGION ELBE/LABE 1 Společný Fond malých projektů v EUROREGIONU ELBE/LABE
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
OP přeshraniční spolupráce Slovensko – Česká republika 6. mezivládní Česko-slovenská komise pro přeshraniční spolupráci 14. prosince 2006 Modrá,
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Interreg V-A Česká republika – PolskoSpolečný sekretariát, Jeremenkova 40b, Olomouc Projektový záměr & Projektová.
Životní cyklus projektu Cykl życia projektu Seminář pro žadatele / Seminarium dla wnioskodawców Hradec Králové 23. ledna 2017 Interreg.
Interreg V – A Česká republika - Polsko
Individuální projekt OP VVV
Burza partnerů v rámci OP EÚS Rakousko – Česká republika
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Informace o výzvě pro školy
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Fond malých projektů Interreg V-A SK - CZ Realizace malého projektu Zdeněk Mikel Ostrava
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu INTERREG V-A Česká republika –Polsko

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Územní vymezení

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podmínky Programu Finanční alokace Programu Prioritní osaAlokace EURPodíl v % 1. Společné řízení rizik ,4 2. Rozvoj potenciálu přírodních a kulturních zdrojů pro podporu zaměstnanosti ,0 3. Vzdělávání a kvalifikace ,5 4. Spolupráce institucí a komunit ,1 5. Technická pomoc ,0 Celkem ,0

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Vhodní příjemci Liší se pro každou prioritní osu Pro české příjemce – ve formě tabulek - skupina příjemců, právní forma, zákonná forma a paragrafové znění Seznam vhodných příjemců: přílohy Příručky pro žadatele -č. 28 pro české subjekty -č. 31 pro polské subjekty PO 3 a 4 Vysoké školy

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podmínky Programu Princip Vedoucího partnera -minimálně jeden partner z každé strany hranice, -partneři si volí, kdo bude VP, -vztahy upravují v Dohodě o spolupráci (výjimka je u ESÚS), -VP předkládá společnou projektovou žádost, nese zodpovědnost za projekt, předkládá žádosti o platbu, monitorovací zprávy, proplácí podíly prostředků partnerům, zodpovídá za navrácení neoprávněně vynaložených prostředků Přeshraniční spolupráce -nařízení definuje 4 kritéria přeshraniční spolupráce společná příprava, společná realizace, společný personál, společné financování -definice kritérii v PPŽ kap. 2. D -splněna musí být minimálně 3 kritéria, společná příprava a realizace vždy

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podmínky Programu Přeshraniční dopad -projekt musí mít pozitivní dopady po obou stranách hranice -důležité je, aby užitek z aktivit realizovaných na jedné straně hranice měli i obyvatelé žijící na druhé straně hranice -nemá se jednat o 2 projekty účelově spojené do jednoho – je nutné logická provázanost aktivit, vhodné vzájemné doplňování apod. -aktivity mohou být realizovány pouze v jedné zemi, pokud mají přeshraniční dopad v podporovaném území. Způsob financování -financování formou ex-post plateb -veškeré výdaje vykazovány v EUR – přepočet opět kurzem ECB platným v měsíci, kdy jsou výdaje předloženy kontrolorovi ke kontrole -systém financování bude stejný jako v programovém období 2007 – 2013 kurzové riziko na straně příjemce

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prioritní osa 3: Vzdělávání a kvalifikace TC 10: investice do vzdělávání, odborné přípravy a odborného výcviku k získávání dovedností a do celoživotního učení Investiční priorita 10: Investice do vzdělávání, odborné přípravy a školení za účelem získávání dovedností a celoživotního učení: vypracováním a naplňováním společných programů vzdělávání, odborné přípravy a školení SC - Zlepšení úrovně zaměstnanosti absolventů

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prioritní osa 3: Vzdělávání a kvalifikace Opatření : Příprava a realizace společného vzdělávání Aktivity: -příprava (či úprava), koordinace a realizace společných kurzů, praktické výuky, vzdělávacích programů a dalších forem společného vzdělávání. (Jedná se o realizace krátkodobých i dlouhodobých vzdělávacích cyklů, jichž se budou účastnit jak učni a studenti, tak pedagogičtí pracovníci.) -realizace přeshraničních výměn učňů a studentů a pedagogických pracovníků mezi školskými zařízeními. Výměny umožňující pobyt učňů, studentů a pedagogických pracovníků v sousední zemi realizované školskými institucemi, vč. zapojení ostatních partnerů. -systémová opatření v oblastí vzdělávání - studie, strategie, výměna informací a zkušeností, vzájemné uznávání profesní kvalifikace (především té, která vyžaduje speciální oprávnění nebo certifikaci k jejímu výkonu) apod., směřující ke zvýšení pracovní mobility zejména osob vstupujících na trh práce ve společném pohraničí a zvýšení jejich šanci na uplatnění na trzích práce v obou zemích.

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prioritní osa 3: Vzdělávání a kvalifikace Opatření : Spolupráce mezi vzdělávacími institucemi a institucemi na trhu práce Aktivity : -iniciace a propagace nových a rozvoj (adaptace) stávajících vzdělávacích nabídek a programů, včetně realizace pilotních kursů/vzdělávacích cyklů, vznikající zejména ve spolupráci vzdělávacích zařízení a institucí trhu práce -realizace pracovních stáží a praxí u ekonomických subjektů, orgánů správy a dalších organizací, u nichž si mohou učni a studenti zvýšit kvalifikaci a ověřit teoretické znalosti v praxi Opatření : Rozvoj jazykového vzdělávání v rámci školského systému Aktivity: - výuka jazyka zahraničního partnera (češtiny nebo polštiny)

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prioritní osa 3: Vzdělávání a kvalifikace Indikátory Výstupů -Počet účastníků společných programů vzdělávání a odborné přípravy na přeshraniční podporu zaměstnanosti mládeže, vzdělávacích příležitostí, vysokoškolského vzdělání a odborné přípravy -Počet realizovaných společných mechanismů v oblasti vzdělávání Výsledků -Podíl zaregistrovaných nezaměstnaných absolventů na celkovém počtu nezaměstnaných Nebude podporováno celoživotní vzdělávání

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prioritní osa 4: Spolupráce institucí a komunit TC 11: posilování institucionální kapacity veřejných orgánů a zúčastněných stran a přispívání k účinné veřejné správě Investiční priorita 11: Posilování institucionální kapacity orgánů veřejné správy a zúčastněných subjektů a účinné veřejné správy: podporou právní a správní spolupráce a spolupráce mezi občany a institucemi SC - Zvýšení intenzity spolupráce institucí a komunit v příhraničním regionu

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prioritní osa 4: Spolupráce institucí a komunit Opatření : Opatření směřující k posilování integrace na lokální úrovni, spolupráce občanské společnosti a další aktivity přispívající ke kohezi na lokální úrovni Opatření : Rozvoj spolupráce institucí veřejné správy Opatření : Vytváření a rozvoj přeshraničních kooperačních sítí, včetně spolupráce NNO V rámci všech hlavních aktivit prioritní osy 4 jsou způsobilé podaktivity, které jsou podrobně popsány – PPŽ str

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prioritní osa 4: Spolupráce institucí a komunit Indikátory Výstupů -Počet partnerů zapojených do společných aktivit Výsledků -Úroveň spolupráce institucí na česko-polském pohraničí -Vnímání vzájemného soužití a spolupráce komunit v příhraničním regionu

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Fond mikroprojektů (FMP) Nutno obrátit se na příslušný Euroregion V MSK 4 – Praděd, Silesia, Těšínské Slezsko, Beskydy Tematické zaměření – PO 2, PO 3 a PO 4 Euroregion si sám volí, zda využije všechny PO a v jaké míře Alokace 20% rozpočtu Programu = 45,244 mil EUR Realizace mikroprojektů -minimální hranice příspěvku ERDF - 2 tis. EUR -maximální hranice příspěvku ERDF PO 2 – 30 tis. EUR, PO 3 a 4 – 20 tis EUR -v případě mikroprojektů aplikujících princip VP maximální výše dvojnásobná

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Projektový záměr Novinka - povinná Příloha č. 6 PPŽ Příloha č. 6 PPŽ – Word dokument -návod na vyplnění příloha č. 1 PPŽpříloha č. 1 PPŽ -dvojjazyčný -přílohy nejsou povinné -nejpozději 8 týdnů před podání projektové žádosti zaslat naskenovaný em na JS - -formulář projektového záměru musí podepsat osoba/y oprávněná/é jednat jménem Vedoucího partnera projektu. -JS do 10 pracovních dnů vyjádření

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Projektová žádost Vzor projektové žádosti - příloha č. 8 PPŽpříloha č. 8 PPŽ Zpracování žádosti v IS Průvodce příslušnou PO + Povinné přílohyIS obecné pro všechny PO – PPŽ str. 73 -specifické přílohy – projekty vytvářející příjmy, veřejnou podporu, obsahující stavební práce – PPŽ str. 81 -přílohy specifické pro příslušnou PO Podání projektové žádosti včetně příloh a dalších případných v IS podepsání kvalifikovaným el. podpisem Veškerá komunikace elektronicky formou depeší v systému IS2014+

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Životní cyklus projektu Příručka pro žadatele (PPŽ), část A, str. 13 – 16 -termíny vyhlášení výzvy v jednotlivých PO na předložení projektového záměru a následně žádosti, stanoví MV -semináře, konzultace – v regionech na RS, společně s partnery i na JS -projektový záměr předložení 8 týdnů před ukončení příjmu žádostí -stanovisko JS – do 10 pracovních dnů od předložení záměru -projektová žádost v IS, předkládá VP, potvrzuje ji kvalif. el. podpisem -po 2 měsících od záměru -kontrola přijatelnosti - JS -výzva k doplnění (1x, na doplnění je 10 prac. dní) -rozhodnutí o ne/splnění kritérií

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Životní cyklus projektu -hodnocení projektu max. 130 bodů (hranice 70 %) * kvalita projektu (SPE) * přeshraniční spolupráce (JS) * přeshraniční dopad (SPE, JS) -rozhodnutí MV, cca 4 měsíce od podání žádosti -Rozhodnutí (CZ) / Smlouva (PL) -monitorovací zprávy (+ prohlášení o výdajích) na úrovni partnera -monitorovací zprávy (žádosti o platbu) na úrovni projektu – VP -kontrola na místě -proplacení prostředků -zprávy o udržitelnosti -procedura odvolání - proti každému jednotlivému rozhodnutí - 1x do 5, resp. 10 prac. dnů, primárně prostřednictvím IS KP, rozhoduje ŘO či MV - konečné

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozpočet projektu Povinná příloha projektové žádosti PPŽ příloha č. 9a PPŽ příloha č. 9a Podrobný rozpočet projektu a 9b Pokyn k sestavení podrobného rozpočtu

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Harmonogram výzvy - Prioritní osy 3 a 4 alokace PO ,93 € alokace PO ,68 € Termín podání projektových záměrů v PO Poslední stanoviska JS k záměrům (3+4) Termín podání žádostí PO Kontrola přijatelnosti, výzvy, doplnění, odvolání březen 2016 Společný panel expertů duben 2016 Jednání MV pol. květen 2016

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Harmonogram výzvy - Prioritní osa 2 alokace PO ,04 € Termín podání projektových záměrů v PO Poslední stanoviska JS k záměrům v PO Termín podání žádostí v PO Jednání MV Prioritní osa 2 – projekty silniční infrastruktury Alokace bude zveřejněna po MV v 12/2015 Avízo k předkládání stručných projektových žádostí Termín podání plných žádostí v PO Jednání MV

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Způsobilost výdajů Legislativa -nařízení 1303/2013 – definuje pravidla společná pro všechny fondy (čl. 65 – 70) -nařízení 1299/2013 – specifická pravidla pro programy EÚS, hierarchie pravidel, územní způsobilost -nařízení Komise 481/2014 – definuje podrobněji pravidla způsobilosti pro programy EÚS Hierarchie předpisů -nařízení na evropské úrovni -programová pravidla způsobilosti výdajů schválená Monitorovacím výborem -národní pravidla

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Programová pravidla způsobilosti - změna v celkovém pojetí oproti období 2007 – struktura: obecná část pravidla způsobilosti pro jednotlivé kategorie výdajů uvedené v nař. 481/2014 pravidla pro specifické druhy výdajů nezpůsobilé výdaje - definice následujících kategorií výdajů 1. náklady na zaměstnance 2. kancelářské a administrativní výdaje 3. náklady na cestování a ubytování 4. náklady na externí oborné poradenství a služby 5. výdaje na vybavení 6. výdaje na pořízení nemovitostí a stavební práce + 7. příprava projektu

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Hlavní odlišnosti od předchozího období -změna v časové způsobilosti výdajů -podrobněji řešeny jednotlivé kategorie výdajů -využívány zjednodušené formy vykazování výdajů : přípravné výdaje – paušální částka EUR způsobilých výdajů na projekt + u stavebních projektů ještě externí výdaje na dokumentaci nutnou pro předložení s projektovou žádostí administrativní a kancelářské výdaje – 15 % z přímých personálních výdajů personální výdaje – do 20 % z ostatních přímých výdajů změny ve vykazování personálních výdajů detailnější sledování výdajů vynaložených mimo podporované území změny některých pravidel

Datum: Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Děkuji za pozornost Regionální subjekt – Moravskoslezský kraj Odbor regionálního rozvoje a cestovního ruchu tel.: