Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
Advertisements

SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
Dělba moci.
Česká republika-demokratický stát
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Volby – volba prezidenta v ČR
Česká republika – demokratický stát
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
Modern í š kola reg.č í slo projektu CZ.1.07/1.4.00/ N á zev výukov é ho materi á lu: MOC VÝKONNÁ K ó d (označen í DUM): VY_32_INOVACE_3.Ov8 07.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Soustava veřejných rozpočtů II.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Současní ministři ČR Od 13. července 2010.
Politický systém ČR – Vláda ČR
VY_32_INOVACE_SVF33260DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Dělba moci.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Státní správa Petr Machala.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Exekutiva a justice VkO 9.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Vláda ČR. Předem bychom rádi poděkovali těm, kteří na nás nebudou během prezentace házet nenávistné či nepřítomné pohledy. Děkujeme.
Politici České republiky Monika Synková. 1.) Vlasta Parkanová  2010 – současnost: Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky 
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
Parlament. Parlament je sbor, shromáždění volených či nevolených zástupců příslušné administrativní územní jednotky, ať už je to stát, svazek států, spolková.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
SENÁT Senát (z latinského senex – stařec) je zastupitelský orgán (zákonodárný sbor), obvykle je horní komorou parlamentu.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_050 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
EU_32_sada1_14_SV_Vláda_Cup
VÝKONNÁ MOC Mgr. Michal Oblouk EXEKUTIVA.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Seznámit žáky s utvořením a složením vlády
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Veterinární a potravinářská legislativa
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Výchova k občanství Moc zákonodárná
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_04_Parlament ČR
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Politici ČR Kateřina Kurcová 7A/
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Volby prezidenta
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Prezident a vláda

Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština) „prezident“ znamená i „předseda“.

Prezident České republiky ● Prezident České republiky je hlavou České republiky. Je volen oběma komorami Parlamentu a není z výkonu své funkce odpovědný.

● Prezident se ujímá úřadu složením slibu, jeho funkční období trvá pět let. Výkon pravomocí, protokolární povinnosti a další funkce spojené s osobou prezidenta zajišťuje Kancelář prezidenta republiky.

Volba prezidenta ● Prezidentem republiky může být zvolen občan, který má právo volit a dosáhl věku 40 let. Nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou. Zvolen také nemůže být občan, který byl odsouzen za velezradu.

● Z kandidátů, které navrhli poslanci či senátoři, volí prezidenta Parlament České republiky na společné schůzi obou komor. Volba probíhá ve třech kolech: v prvním kole je ke zvolení potřeba nadpoloviční většina všech poslanců i nadpoloviční většina všech senátorů.

● Pokud ani jeden z kandidátů takto zvolen není, proběhne druhé kolo volby, do kterého postupuje kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Senátu, a kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Poslanecké sněmovně.

Úkol Doplňte jména prezidentů ● 1918 – 1935 Tomáš Garrigue ● 1935 – 1938 Edvard ●

● 1938 – 1939 Emil ● 1945 – 1948 Edvard

● 1948 – 1953 Klement ● 1953 – 1957 Antonín

● 1957 – 1968 Antonín ● 1968 – 1975 Ludvík

1975 – 1989 Gustav Václav

Václav Klaus

Vláda Skládá se většinou z předsedy vlády ( premiéra, kancleře) místopředsedů a ministrů v některých zemich ještě z dalších členů, například státních tajemníků

Předseda vlády ● organizuje činnost vlády ● řídí zasedání ● spolupodepisuje vládní nařízení ● spolupodepisuje s prezidentem mezinárodní smlouvy

Ministři ● řídí jednotlivá odvětví národního hospodářství ● a státní správy, takzvaných resortů ● řídí vrcholné úřady – ministerstva

Schéma vlády ČR Předsednictvo vlády : ● předseda + místopředsedové

Ministři : ● Dopravy a spojů ● Financí ● Kultury ● Obrany ● Práce a sociálních věcí

● Průmyslu a obchodu ● Spravedlnosti ● Školství, mládeže a tělovýchovy ● Vnitra ● Zahraničních věcí ● Zemědělství ● Zdravotníctví ● Životního prostředí

Úkol ● Vyhledejte ministry jednotlivých resortů

Použitá literatura ● ● Valenta Milan : Občanská nauka pro střední odborná učiliště, SPN, Praha, 2002 ● Dudák Vladislav : Občanská nauka pro střední odborné školy a studijní obory SOU, SPN, Praha, 2005