Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SENÁT Senát (z latinského senex – stařec) je zastupitelský orgán (zákonodárný sbor), obvykle je horní komorou parlamentu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SENÁT Senát (z latinského senex – stařec) je zastupitelský orgán (zákonodárný sbor), obvykle je horní komorou parlamentu."— Transkript prezentace:

1 SENÁT Senát (z latinského senex – stařec) je zastupitelský orgán (zákonodárný sbor), obvykle je horní komorou parlamentu.

2 Senát parlamentu České republiky Senát je horní komorou Parlamentu České republiky. Jeho postavení je upraveno v Ústavě ČR z roku 1992.

3 Parlament České republiky

4

5

6 SENÁT V Senátu zasedá 81 senátorů, kteří jsou voleni na dobu šesti let. Senát je nerozpustitelný, každé dva roky se volí třetina senátorů.

7 Součástí sídla Senátu je dle zákona č. 59/1996 Sb. areál Valdštejnského paláce spolu s Valdštejnskou zahradou, Valdštejnskou jízdárnou a dále Kolovratským palácem a Malým Fürstenberským palácem.

8 Do Senátu může být zvolen každý občan České republiky, který má právo volit a dosáhl věku 40 let. Mandát poslance nebo senátora vzniká zvolením. Nikdo nemůže být současně členem obou komor Parlamentu. Senátor složí slib na první schůzi Senátu, které se zúčastní.

9

10 SENÁTOŘI ČESKÉ REPUBLIKY předseda Senátu: Přemysl Sobotka ODS 1.místopředsedkyně Senátu: Alena Gajdůšková ČSSD Milan Štěch ČSSD

11 místopředseda Senátu: Jiří Liška ODS Petr Pithart KDU-ČSL Jiří Šneberger ODS

12 ÚKOL Vyhledejte další senátory..........................

13 ÚKOL ● Zjistěte, jaké má senát pravomoce.......

14 ÚKOL K číslům doplňte, co v senátu znamenají : 81 6 2 1/3 40

15 Výsledky...... 81 – počet senátorů 6 – doba, na kterou jsou voleni 2 – po dvou letech výměn a1/3 1/3 – senátorů se po dvou letech mění 40 – věk na to, aby mohl být člověk zvolen senátorem

16 Použitá literatura www.wikipedie.cz www.google.cz ● Valenta Milan : Občanská nauka pro střední odborná učiliště, SPN, Praha, 2002 ● Dudák Vladislav : Občanská nauka pro střední odborné školy a studijní obory SOU, SPN, Praha, 2005

17 OB – VVP – HUM – PAV – OBN – U – 2- 003


Stáhnout ppt "SENÁT Senát (z latinského senex – stařec) je zastupitelský orgán (zákonodárný sbor), obvykle je horní komorou parlamentu."

Podobné prezentace


Reklamy Google