Kompenzační pomůcky pro OZP. Hrazené pojišťovnou - postele, vozíky, antidekubit. pomůcky, chodítka, hole, zvedáky, podavače předmětů, sedačky na vanu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CESTA K CERTIFIKÁTU BEZ BARIÉR. Metodika 1 = ubytování a stravování.
Advertisements

„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
 Mobilní telefony umožňují spojení s pevnou telefonní sítí přímo volbou telefonního čísla na vestavěné klávesnici. Nejnovější mobily používají kombinaci.
Počítačové sítě Netware © Mgr. Petr Loskot
HARDWARE VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ. ROZDĚLĚNÍ HARDWARU VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ KLÁVESNICE MYŠ SCANNER WEBKAMERA VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ MONITOR TISKÁRNA REPRODUKTORY PLOTTER.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
OFTALMOPEDIE Mgr. Kateřina Šimčíková Podzim 2015
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Děčín - město bez bariér (?). Komunitní plánování KOORDINAČNÍ SKUPINY Senioři OZP (Osoby ze zdravotním postižením) Rodiny v krizi Osoby v krizi.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Hardware2 (EUPŠInf3),
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Reklama a reklamní.
Cestovní ruch dostupný všem. 1) Rekonstrukce/vybudování odpočívadel, center služeb pro turisty a hygienického zázemí pro pěší, cyklisty a handicapované.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Notebook, tablet Číslo DUM: III/2/VT/2/1/20 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Master S400 & S500 Nová přenosná třída napájení od Kemppi.
Mgr. Petra Toboříková. 1. Vstupní zařízení 2. Výstupní zařízení.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Základní škola Jílové u Prahy© 2017
Tiskárny Šárka Prokopová 6.B
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Energetická hodnota potravin (EH)
Způsoby připojení k internetu
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Internet.
Zpětná vazba v zesilovačích 2
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Výstupní zařízení – druhy tiskáren
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Inf Počítač a lidé s handicapem
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zesilovače VY_32_INOVACE_36_723
Číslo v digitálním archivu školy
Windows – WordPad VY_32_INOVACE_32_649
Název projektu: Moderní škola
Problematika studentů se sluchovým postižením na VŠ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zvuky hudebních nástrojů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
2. ROČNÍK KONFERENCE K RODINNÉ POLITICE MĚSTA OLOMOUCE,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přídavná zařízení.
Multimédia, zvuk, tv, příslušenství
Teorie Informace, signál
Přenos záznamu do PC Analogový záznam Michal Pelikán.
Opakování učiva pro 9. ročník
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Didaktický seminář 2019 Technologie pro aktivní zapojení žáků a studentů se zrakovým postižením do výuky mgr. Lukáš Másilko, ing. Svatoslav Ondra 16.—17.
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Sociální rehabilitace nevidomých a slabozrakých Tyfloservis o.p.s.
Novinky 2014 Praha Mgr.Martina Sedláková.
MgA. Milena Průžková, GŘ ÚP
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
INFORMATIKA 6.ročník SESTAVA POČÍTAČE
Opakování učiva pro 9. ročník
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Kompenzační pomůcky pro OZP

Hrazené pojišťovnou - postele, vozíky, antidekubit. pomůcky, chodítka, hole, zvedáky, podavače předmětů, sedačky na vanu apod. (resort zdravotnictví – žádá se u přísl. lékaře) Nehrazené pojišťovnou – občan může uplatnit: o Příspěvek na zvláštní pomůcky o Požádat nadaci o Najít sponzora

Postup při získávání pomůcek hrazených zdr. pojišťovnou 1. Navštívit zdr. pojišťovnu, zjistit, jaké pomůcky hradí a kdo je může předepsat (PL, ortoped, neurolog…) 2. Požádat o předepsání příslušného lékaře. 3. Někdy je nutné odnést žádost na zdr. pojišťovnu a požádat o schválení pomůcky revizním lékařem. 4. Domluvit se na dopravě pomůcek zapůjčených zdr. pojišťovnou nebo objednat pomůcku ve zdravotních potřebách. ! Dražší pomůcky jsou obvykle zdr. pojišťovnou jen zapůjčeny a pokud klient zemře je nutné je vrátit!

RHB a kompenzační pomůcky pro tělesně postižené Polohovací zařízení do postele (100%) (RHB lůžko pro Vojtovu metodu) Obracecí postel (50%) Vodní zvedák do vany (50%) (i stropní a další zvedací systémy)

Zvedáky do vany (

Elektrický zvedák (

Přenosné WC („gramofon“) (100%) (i individuálně vyráběné nástavce podložky a upínací zařízení, dále kombinace WC + bidet) ( z: shop.cz/katalog/katalog/voda-a-sanitarni-prislusenstvi/sanitarni-technika/toalety/produkt/mobilni- wc--berger-deluxe- shop.cz/katalog/katalog/voda-a-sanitarni-prislusenstvi/sanitarni-technika/toalety/produkt/mobilni- wc--berger-deluxe-

Psací stroj se speciální klávesnicí (50%) (event. PC v případě, že ho potřebuje k práci či přípravě na povolání) Židle na elektrický pohon (50%)

Motorový vozík pro invalidy (50%) (i zařízení s motorem k mech. vozíku, trojkolky či čtyřkolky se spalovacím či el. motorem) (z:

Přenosná rampa pro vozíčkáře (100%) (či schodolez) ( )

Zvedací zařízení vozíku na střechu automobilu (100%) Zařízení pro přesun vozíčkáře do auta (100%) Individuální úpravy automobilu (100%) Dvoukolo (50%) (pohybové trenažery, spec. tříkolky, chodítka)

Šikmá schodišťová plošina (100%) / /

Signalizační pomůcka SYM-BLIK (80%) (jiné dorozumívací systémy k přivolání pomoci - !ne mobil) Koupací lůžko (50%)

RHB a kompenzační pomůcky pro sluchově postižené Víceúčelová pomůcka pro sluchově postižené děti (100%) – univerzální zesilovač zvuků (z TV, rádia apod), světelný indikátor hluku a indikátor správné vyslovnosti (ev. kurz znakové řeči či odezírání na videokazetě či CD) Signalizace zvonku (100%)(ev. singnalizátor hluku v bytě, pláče dítěte, klepání na dveře)

Signalizátor telefonu (100%)(od zvonku se liší frekvencí blikání) Telefon se zesílením zvuku pro nedoslýchavé a světelnou signalizací zvonění (75%) (zesilovač zvuku) Psací telefon pro neslyšící se světelnou signalizací zvonění (75%) (pager, mobil, počítač) (z:

Světelný nebo vibrační budík (50%) (vibrační hodinky, stopky) Z

Přídavná karta k PC a programové vybavení nahrazující psací telefon (75%) Fax(75%) Faxmodemová karta k počítači a programové vybavení nahrazující fax (75%) Videorekordér (50%) – musí umět nahrávat skryté titulky Televize s teletextem (50%) – na teletextu je dekodér skrytých titulků (str. 888)

Doplnění stávajícího TV o dekodér teletextu (50% - využívá se minimálně) Přenosná naslouchací souprava s rádiovým nebo infračerveným přenosem (75%) – využíváno hl. ve školách pro integrované nedoslýchavé děti. 1 část soupravy má učitel (mikrofon), druhou má žák (většinou integrovaná do sluchátek) Přístroj k nácviku slyšení (50%)

Bezdrátové zařízení umožňující poslech TV nebo jiného zdroje zvuku (50%) Indivudiální přenosný naslouchací přístroj (50% ) – předchůdce elektronického sluchadla – užívají ho hlavně starší lidé, není tak dobré jako sluchadlo

Individuální indukční smyčka (50%) – uvnitř indukční smyčky zachytí sluchadla zvuk a zesílí ho, zvuk je velice kvalitní. Smyčka se užívá v divadlech, kinech, domácnostech (z

Indikátor hlásek pro nácvik v rodině (75%) -formou programů a přídavných karet do počítače, užívá se spíše v logopedických poradnách. Pro prelingválně neslyšící děti. -(Z )

RHB a kompenzační pomůcky pro zrakově postižené Kancelářský psací stroj (50%) Slepecký psací stroj (100%) – jednoruční či obouruční Pichtův stroj(DYMO kleště na psaní Braillova písma) (Z

Magnetofon, diktafon (100%) Čtecí přístroj pro nevidomé s hlasovým výstupem (100%) - hmatový terminál (braillský zobrazovač), tzv. braillský řádek, braillský terminál (zobrazovač) s hlasovou podporou Z ( z:

Digitální čtecí přístroj pro nevidomé s hlasovým výstupem (100%) – upravené PC přečte černobílý text Kamerová zvětšovací televizní lupa (100%) - přenáší obraz do PC ( z:

(z:

(z:

Programové vybavení pro digitální zpracování obrazu (100%) – umožňuje zpracovat obraz a práci s informacemi Tiskárna reliéfních znaků (100%) – např braillská tiskárna Z

Jehličková jednobarevná tiskárna (50%)- pro komunikaci s okolím (ingoustová či laserová tiskárna) Zařízení pro přenos digitálních dat (100%) – umožňuje využití u, faxu apod. zahrnuje několik rozdílných pomůcek.

Slepecké hodinky a budíky s hlasovým nebo hmatovým výstupem (50%) (stopky, minutka) Z:

Měřící přístroje pro domácnost s hlasovým či hmatovým výstupem (50%) – teploměr, tonometr, kuchyňské váhy, metr, kompas, přístroje pro měření elektrických veličin, osobní váha (dle toho co využívá doma či profesně) Indikátor barev pro nevidomé (100%) Z: Z:

Elektronický zápisník pro nevidomé s hlasovým či hmatovým výstupem (100%)– umožňuje zapisovat informace, zpracovávat texty a tisknout je – pozn. Podobný jako notebook Z:

Elektronická komunikační pomůcka pro hluchoslepé (100%) – speciální PC s dvojí klávesnicí a dvojím displejem – vizuální a reliéfní Kalkulačka s hlasovým výstupem (100%)

Elektronická orientační pomůcka pro nevidomé a hluchoslepé (100%) – slepecký sonar (detekce překážek), zvukové a hlasové orientační pomůcky, dálkové ovládání ke zvukovým a hlasovým orientačním majákům (mobilní telefon) Dvoukolo (50%) – tandem či spřažené kolo (rotoped)

Zdroje (neuvedené přímo v textu):