Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová ÚVAHA BÝT, ČI NEBÝT? MYSLÍM, TEDY JSEM. VRÁNA K VRÁNĚ SEDÁ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak ovlivňuje můj život současná technika
Advertisements

CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_593_VyOv8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Sociální sítě Ondřej Herman.
U ŽIVATELÉ F ACEBOOKU ČTOU ZPRÁVY, I KDYŽ NECHTĚJÍ Střední škola Kostka, s.r.o. Mgr. Libor Čada |
1. Datum vytvoření: Téma: Datum vytvoření: Téma: Zpráva Cíl prezentace: Cíl prezentace: Zaznamenávání textu v podobě výtahu Časová dotace:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Současná česká a světová literatura
Komunikace.
ANOTACEPrezentace obsahuje základní informace o internetu, o historii a možnostech prohlížení internetu. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Jak vzniká zpráva Podpora využití ICT ve výuce průřezových témat na základních školách (CZ.1.07/1.1.00/ )
Internetové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
02.1 Zdravý způsob života Ve zdravém těle zdravý duch.
35.1 Zájmena Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_246 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Vzhůru Jakub Dybowicz. -K aždý den se najde člověk který je k počítači, televizi nebo podobným přístrojům, připojen imaginárním řetězem. Každý takoví.
3. ročník, studijní obory SOU Mgr. Smékalová Dagmar „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
1.1. Podpora prodeje TUTORIAL Ing. Vilém Kunz,Ph.D.
SLOH ‒ úvaha Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Procvičování anglického jazyka – porozumění textu Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských.
Počítačové sítě Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Co se všechno naučíme??? Počítačová síť LAN WAN Firewall.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_01.
KAREL JAROMÍR ERBEN - KYTICE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na topole nad jezerem Seděl vodník podvečerem:
Internetový prohlížeč Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Co se všechno naučíme??? Používání internetových.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Lenka Radošová OTEVŘI SI RÁNO RANÍČKO OKNO.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová DENÍK MYŠLENKY.POCITY.SOUKROMÍ. PLYNUTÍ ČASU.
REALISMUS a NATURALISMUS Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová PRAVDIVOST?VĚROHODNOST?POZNÁNÍ?NEVYHNUTELNOST?OSUDOVOST?
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
RYTÍŘSKÁ EPIKA – ANGLIE Jaká je tvá představa o rytíři? Jaké vlastnosti jsou rytíři připisovány? Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk.
Tvorba WEBOVÝCH stránek – kostra dokumentu Šablona 32 VY_32_INOVACE_12_10_Tvorba webových stránek-kostra dokumentu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová ROMANETO TAJUPLNOST ZÁHADA NAPĚTÍ.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
JÁ A MŮJ KAMARÁD Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
VÝKLAD Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Umíš vypravovat, charakterizovat, popisovat, zapisovat a uvažovat?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PUBLICISTICKÝ STYL S publicistickým stylem se nejčastěji setkáváme v … (viz.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_17_LITERATURA.
VEŘEJNÉ MLUVENÉ PROJEVY Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová „I HAVE A DREAM…“
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MAPA PŘÍBĚHU KDO ? KDE ? JAK ? KDY ? PROČ ? S KÝM ? CO ? KAM ?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA Jednou jsem takhle přišel domů ze školy a už ve dveřích jsem.
Elektronická a písemná komunikace
PÉČE O ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
Co mají společného zlomky
1. Co mají společného násobky těchto čísel?
1. Najdi násobky čísel 4 a Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7 1. ???
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
EDGAR ALLAN POE ROMANTIK. PROZAIK A BÁSNÍK. LITERÁRNÍ TEORETIK.
Média - jak s nimi a jak na ně?
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vojtěch Kawan Název materiálu:
1. Svět kolem nás je tvořen tělesy a látkami
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
Digitální učební materiál
Drogy dnešní doby Študáci.
Využití sociálních sítí v komunikaci organizace
Studenti, vítejte! Jméno učitele.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová ÚVAHA BÝT, ČI NEBÝT? MYSLÍM, TEDY JSEM. VRÁNA K VRÁNĚ SEDÁ?

Co už víme… Co už víme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  Odpověz na otázky, popř. vysvětli, co pojem znamená: 1. Charakteristiku postavy můžeme dělit na: 2. Ustálené slovní spojení, např. kyselina sírová: 3. Slovo vzniklé spojením dvou slov (automobil, hluchoněmý atd.): 4. Mluva členů zájmových skupin (fočus, pacoš atd.): 5. Nově utvořené slovo nebo slovo přejaté z cizího jazyka: 6. Slovo podobného nebo stejného významu: 7. Slovo opačného významu (teplo X zima):

Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk POSTUP ÚVAHOVÝ literatura divadlo zobecnění řečnictví problém média

Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Hlavní znaky úvahy:  Hlavní znaky úvahy:  je to útvar volný, který v sobě mísí další slohové postupy,  důležitým znakem jsou původnost a zajímavost úsudků a myšlenkových pochodů,  převážně je to útvar monologický, ale prostředky, se kterými úvaha pracuje, navazují kontakt se čtenářem či posluchačem,  úvaha může zůstat bez vyřčeného závěru, čímž je čtenář nucen dojít k vlastnímu,  prolínají se otázky, odpovědi, argumentace, důvody, příklady, ale také emoce.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Práce s textem… "Každý člověk je na něčem závislý. V dnešní době se mluví o drogách, alkoholu a cigaretách. Ale to není zdaleka vše. Je toho více, celý život jsme na něčem závislí a začíná to už od narození. Internet, sociální sítě, televize, mobilní telefon a další závislosti, které na nás číhají na každém rohu. Získat závislost na Internetu není nic složitého. Po pár měsících si najdete postup jak co nejrychleji zkontrolovat, aktualizovat a navštívit webové stránky. Je nemožné začít den bez návštěvy oblíbených blogů a webových stránek. Během dne tento postup opakujete co každou volnou pracovní chvíli, polední pauzu a před koncem pracovní doby ještě jednou, aby vám něco neuteklo mezi odchodem z práce a příchodem domů. Hodně lidí se závislost na Internetu nedokáže přiznat. Upřímně, dá se žít bez Internetu? Těžko říct. Před dvaceti lety lidé dokázali žít bez Internetu a dalších technických vymožeností, jenže postupem doby nároky lidí stoupaly a počítač se stal součástí každodenního života. V dnešní době by bez počítačů a připojení nemohla pracovat většina firem po celém světě. Pro mnoho mladých lidí je rutina přijit ze školy, odhodit tašku pod stůl, zapnout počítač a do noci hrát počítačové hry, které vlastně ani nemají smysl. Zabít co nejvíce protivníků, to je cíl většiny her."

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Něco navíc… Zhlédni televizní pořad O češtině. Scénka se zaměřuje  Zhlédni televizní pořad O češtině. Scénka se zaměřuje na používání přechodníků. na používání přechodníků.  Zamysli se nad tím, je-li přechodník vhodný prostředek pro úvahu.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk AN ESSAY An essay is a piece of writing which is often written from an author's personal point of view. Essays can consist of a number of elements, including: literary criticism, political manifestos, learned arguments, observations of daily life, recollections, and reflections of the author. The definition of an essay is vague, overlapping with those of an article and a short story.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba…  Vyber si jedno z nabízených témat a napiš úvahu  Vyber si jedno z nabízených témat a napiš úvahu.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykZdroje… HOFFMANNOVÁ, Jana, HOFFMANN, Bohuslav. Český jazyk. Literatura a komunikace. 1. vyd. Praha: SPL – PRÁCE, ISBN , str