KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Jezerka 22. – 23. listopad 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V PARDUBICKÉM KRAJI 13. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Implementace EQAVET v ČR
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Personální řízení Podpora řízení a rozvoje lidských zdrojů ve školství.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní Kulatý stůl, MŠMT,
KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II.) Systém metodické, informační a komunikační podpory při zavádění školních vzdělávacích programů s orientací na rozvoj klíčových.
Systém DVPP Národní institut pro další vzdělávání Jiří Nekola, Miloslav Vyskočil.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
„Podpora činnosti základního uměleckého školství při realizaci výuky podle Rámcového vzdělávacího programu pro umělecké obory základního uměleckého vzdělávání“
Kurikulum G Podpora učitelů gymnázií jako pilířů kvality vzdělávání Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Strategické řízení a plánování
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Pilot ZUŠ „Podpora činnosti základního uměleckého školství
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
TTnet (Training of Trainers Network)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Plánování prvních kroků
Výzva k předkládání žádostí
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání KLÍČ
Hlavní manažér SP Kvalita I
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Podpora procesů uznávání
Transkript prezentace:

KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání

Charakteristiky projektu  Typ projektu: individuální, národní  Prioritní osa 4:Systémový rámec celoživotního učení  Oblast podpory 4.1: Systémový rámec počátečního vzdělávání  Celková doba realizace projektu: 2008 – 2012  Celkové náklady:

Cíle projektu  Vytvářet širokou metodickou podporu SOŠ a SOU při tvorbě školních vzdělávacích programů a následně při jejich realizaci  Napomáhat pilotním školám při ověřování a inovaci pilotních ŠVP – dokončit ověřování v celém vzděl. cyklu  Podporovat sociální partnerství v odborném vzdělávání  Informovat širokou veřejnost o cílech kurikulární reformy v počátečním odborném vzdělávání

Komu bude projekt prospěšný?  Hlavní cílová skupina pilotní školy projektu Pilot S (30), ředitelé a koordinátoři tvorby ŠVP na dalších školách, lektoři a konzultanti;odborná i laická veřejnost  Sekundární skupina žáci; vzdělavatelé (centra DVPP, VŠ), zřizovatelé škol a decizní orgány (zpětná vazba, podněty pro své záměry)

Co projekt zohledňuje ? 1.Obavy škol z náročnosti tvorby ŠVP a vyššího pracovního vytížení jak při zpracování ŠVP, tak při výuce

2. Potřeby škol z hlediska zavádění KR  Doplnit si pedagogické vzdělání

 Potřeba systematické metodické pomoci při tvorbě a zavádění ŠVP

Dále zohledňuje 2.Postup zavádění RVP a ŠVP RVP: 2007 (61 RVP)– 2010 ŠVP: Připravenost SOŠ a SOU na tvorbu ŠVP a poskytovaná podpora – možnosti DVPP 4. Realizace, výsledky a využitelnost projektu Pilot S

Tvorba a ověřování pilotních ŠVP na vybraných SOŠ a SOU  Cíl: Ověřit postupy a prostředky pro zavádění dvoustupňové tvorby VP  Výstupy: Pilotní ŠVP, metodika tvorby ŠVP, studijní texty, ověřený program DVPP, poradenská činnost PŠ,  Současná etapa řešení: Ověřování výuky ve 2. roč.; podpora ostatním školám (DVPP,Zpravodaj, web proejktu, konference)

Plánované aktivity A.Sledování realizace ŠVP na pilotních SOŠ a SOU B.Podpora sociálního partnerství v OV C.Metodická podpora tvorby a realizace ŠVP na ostatních SOŠ a SOU D.Osvětová a informační podpora kurikulární reformy E.Management a propagace projektu

Aktivita A  Sledování realizace ŠVP na pilotních školách až do ZZ a MZ; inovace ŠVP  Podpora PŠ při realizaci a inovaci ŠVP  Shromažďování a zprostředkování příkladů dobré praxe PŠ  Rozvoj profesních kompetencí učitelů  Výstupy: Inovované ŠVP,PDP, evaluační zprávy a doporučení  ; náklady: 25 mil.

Aktivita B Podpora sociálního partnerství v OV  Sledování spolupráce pilotních škol se sociálními partnery  Šetření mechanismů zapojení SP do vzdělávání a tvorby ŠVP na dalších školách  Vyhledávání a zprostředkování příkladů  Výstupy: Studie, příklady DP  2008 – 2012; náklady 5 mil.

Přispěje realizace ŠVP k prohloubení spolupráce se zaměstnavateli?

Přispěje realizace ŠVP k prohloubení spolupráce s rodiči?

Aktivita C Metodická podpora tvorby a realizace ŠVP  Příprava škol na tvorbu ŠVP: vzdělávání lektorů DVPP a konzultantů; sledování potřeb škol, studijní a metodické materiály  Poradenství k tvorbě a realizaci ŠVP; regionální konzultační centra, podněty pro inovaci metodiky a zkvalitňování ŠVP  Podpora zavádění prvků inovativní pedagogiky: zprostředkování zkušeností a PDP škol, podpůrné materiály, sledování potřeb škol  2008 – 2012; náklady 40 mil.

Aktivita D Osvětová a informační podpora kurikulární reformy v OV  Záměr:Objasňování KR, zkušeností z realizace, propojení s TP, vývojové trendy atp.  Cílová skupiny: pedagogická i nepedagogická veřejnost  Prostředky: masová média, propagační materiály, přímá komunikace (např. kulaté stoly, besedy, semináře)  2008 – 2012; náklady 30 mil.

Aktivita E Management a propagace projektu  Průběžné obsahové, a organizační řízení probíhajících aktivit projektu  Marketing projektu, distribuce výstupů  Finanční řízení, vedení stanovené agendy  PR projektu, šíření výsledků; webové stránky projektu, informační zpravodaj  2008 – 2012; náklady 10 mil.

Vazba na jiné projekty  Aktivita A: Pilot S, Kvalita II – evaluace výsledků, Metodika II (využití portálu rvp.cz), Klíč (klíčové kompetence)  Aktivita B: Pilot S, Metodika II, UNIV (celoživotní vzdělávání)  Aktivita C: Metodika II, Klíčové kompetence, Kurikulum G, Podpora (DVPP)  Aktivita D: Propagace projektů MŠMT OP VK

Děkujeme Vám za pozornost Kontakty: PhDr. Jana Kašparová, NÚOV Mgr. Irena Palánová, NÚOV