Telefonní zásuvky ● Je určená k trvalému nebo přechodnému připojení koncových telekomunikačních zařízení ve vnitřích telekomunikačních rozvodech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Advertisements

 Mobilní telefony umožňují spojení s pevnou telefonní sítí přímo volbou telefonního čísla na vestavěné klávesnici. Nejnovější mobily používají kombinaci.
Záznamová média Paměti VnitřníVnější. Vnější záznamová média Jedná se o přenosná záznamová média Často je nazýváme přenosné paměti. Z hlediska udržení.
Počítačové sítě Netware © Mgr. Petr Loskot
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (Jištění)
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
1.4 Datová rozhraní.  slouží pro připojení paměťových medii nebo jejich mechanik  rozeznáváme 3 typy : IDE sériová ATA SCSI.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_PORTY.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
Maticové počítače. Při operacích s maticí se větší počet prvků matice zpracovává současně a to při stejné operaci. Proto se pro tyto operace hodí nejlépe.
Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK 2.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Návrhové systémy. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Notebook, tablet Číslo DUM: III/2/VT/2/1/20 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zvuková karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/10 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Parametry počítačových zdrojů Jaký typ zdroje máme: AT či ATX (AT se dnes již nepoužívá) Výkon zdroje – určuje nám jaký maximální odběr el. proudu nám.
Připojení k internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_2_10_Připojení k internetu.
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Způsoby připojení k internetu
Elektromagnetická slučitelnost
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Senzory pro EZS.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Možnosti připojení k internetu
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Měření délky pevného tělesa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Internet.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Elektromagnetická slučitelnost
LED TISKÁRNY, PLOTTER, MODEM A POČÍTAČOVÉ REPRODUKTORY
Proudové chrániče.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Druhy sítí podle rozlehlosti
Tato prezentace byla vytvořena
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Inf Ovládání operačního systému
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektromagnetická slučitelnost
Elektromagnetická slučitelnost
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Elektromagnetická slučitelnost
Přídavná zařízení.
Číslicové měřící přístroje
MODEM.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_JEDNODUCHÉ LEŠENÍ 2_Z2
Číslicové měřící přístroje
Přenos záznamu do PC Analogový záznam Michal Pelikán.
Výroba UTP kabelu s konektory RJ-45 pro připojení počítače k síti
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Portál naměřených dat 13. – , Říčany u Prahy Josef Mádlo.
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Přídavné karty.
Klíčové aktivity projektu
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Digitální učební materiál
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

Telefonní zásuvky ● Je určená k trvalému nebo přechodnému připojení koncových telekomunikačních zařízení ve vnitřích telekomunikačních rozvodech

Bezdrátová Tel. zásuvka ● Bezdrátová telefonní zásuvka ● Bezdrátová telefonní zásuvka umožňuje bezdrátové připojení analogového telefonu nebo faxu. ● Je výhodný zejména v místech kde není telefonní vedení a je potřeba provozovat běžný stolní telefon nebo fax.

Dělení telefonních zásuvek ● Telefonní zásuvka účastnická - ● Telefonní zásuvka účastnická - je určena na koncový bod telefonní sítě s analogovým účastnickým rozhraním ● Telefonní zásuvka účastnická průběžná – ● Telefonní zásuvka účastnická průběžná – je určena na koncový bod telefonní sítě a na připojení vedení následného účastnického rozvodu ● Telefonní zásuvka rozvodná- ● Telefonní zásuvka rozvodná- je určena na ukončení prodlužovacího vedení účastnického rozvodu před nebo za koncovým bodem telefonní sítě

A jak vypadají?

Telefonní účastnická zásuvka

Telefonní zásuvka účastnická průběžná

Telefonní zásuvka rozvodná

Zapojení dvojzásuvky

Konektor RJ 11 ● Klasický telefonní kabel se dvěma konektory typu RJ-11 ● Kabel uplatníte zejména ve chvíli, kdy potřebujete pevnou linku zapojit zcela jinde, než máte vyvedenu telefonní zásuvku. ● Výhodou kabelu je jeho malý průřez a tak se pohodlně protáhne i škvírou mezi dveřmi

Nestíněný konektor RJ12 ● Pro vodič licna a plochý kabel. Konektory RJ12 jsou spolehlivé komponenty, které jsou konstrukčně uzpůsobeny tak, aby bylo zajištěno bezchybné spojení mezi kontakty konektoru a měděnými vodiči datového kabelu. ● V případě konektorů RJ12 a RJ11 je krytí zlatem

Profi krimpovací kleště ● Profesionální krimpovací kleště pro upevňování konektorů RJ11 a RJ12 na telefonní kabely či v případě RJ45 na síťové kabely. Jde tedy o značně univerzální nástroj při tvorbě a práci s kabeláží.

ISDN panel ● je kvalitní telefonní panel určený pro tu část strukturované kabeláže, která slouží pro připojení uživatelských pracovišť k telefonní ústředně ● Panel je osazen 25 porty typu RJ45 ● Součástí panelu je vyvazovací lišta, která umožňuje přehledné uspořádání a pevné uchycení telefonního kabelu přímo k tělu patch panelu ● Přednostmi ISDN panelů je jejich vysoká spolehlivost, životnost a především jednoduchá instalace.

Kroucená šnůra ● Kroucená telefonní šňůra tvoří pružné spojení mezi koncovým zařízením (telefon, fax apod.) a sluchátkem ● Konce této šňůry jsou opatřeny konektory RJ9 (standartní sluchátkové konektory)

Telefonní kabel 4 žilový ● Standardní telefonní kabel o délce 100 metrů pro připojení telefonního přístroje do telefonní zásuvky nebo VoIP brány. Kabel je 4-žilový

Narážecí nástroj ● Slouží pro realizaci zakončení vodičů strukturované kabeláže do zářezových bloků v síťové místnosti nebo v rozvaděči ● Používá se také pro připojení vodičů k některým typům patch panelů a ukončovacích zásuvek. ● FUNKCE: ● Nástroj umožňuje za použití kolmo působící síly (naražení) zatlačit vodič do zářezového kontaktu ● Zářezem dojde k porušení vnější izolace vodiče a vodivé jádro se galvanicky propojí s kontaktem

Telefonní ústředna ● je zařízení, které zajišťuje spojování telefonních hovorů a další funkce včetně účtování telekomunikačních služeb ● K místním telefonním ústřednám jsou připojeny telefony účastníků, uzlové nebo tranzitní telefonní ústředny zajišťují propojení na delší vzdálenosti ● Zvláštním druhem jsou mobilní ústředny, které kromě spojování hovorů plní i úlohy spojené s mobility managementem a roamingem.

Analogové tel. ústředny ● 1. generace - synchronní systémy s krokovými voliči (ústředna P51) ● 2. generace - křížové spínače s asynchronními voliči, registry pro záznam čísel ● na území ČR nasazovány od roku 1970 ● 3. generace - centrální programové řízení (procesor), elektromechanickým či elektronickým spojováním, analogové systémy (s elektronickým řízením, pražská mezinárodní tranzitní ústředna AKE 13 od firmy Ericsson).

Digitální tel. ústředny ● 4. generace - rozprostřené programové řízení, digitální spojování, podpora Signalizačního systému č. 7 (v ČR se od roku 1992 používají ústředny EWSD od firmy Siemens a S12 od Alcatelu). Jak mobilní tak ústředny pro pevnou síť dále vyrábí firmy Ericsson, Nokia, Lucent Technologies ● 5. generace - původní idea byla vytvořit systém s elektronickým řízením a optickým spojováním (optické spojové pole a přenos po optických kabelech). To však nebylo nikdy realizováno (vysoká cena), proto se za 5. generaci začaly považovat systémy na bázi VoIP (Voice Over IP), viz ● 5.1 generace - paketový princip komutace hovorového signálu tzv. „soft switch“, spojovací pole je realizováno softwarově např. pomocí VoIP nebo ATM (např. Cisco, Cirpack, PhoNet nebo různé klony Asterisku).

Typy telefonních přístrojů ● Analogový telefonní přístroj s pulzní volbou ● Analogový telefonní přístroj s tónovou volbou ● Digitální (systémový) telefon ● IP telefon ● ISDN telefon

Analogový telefonní přístroj s pulzní volbou ● Pulsní volba se používala dříve pro vytáčení čísel pomocí ciferníků – jednotlivá čísla se rozlišila různě dlouhým „chrčením“, jednička byla nejkratší, nula nejdelší. ● U většiny současných analogových telefonních přístrojů (faxů, záznamníků, …) s tlačítky existuje možnost přepnutí na tónovou volbu ● V případě telefonních přístrojů s pulsní volbou není dostupná většina pokročilých telefonních služeb.Telefony s pulsní volbou se na škole již téměř nevyskytují.

Analogový telefonní přístroj s tónovou volbou ● Analogový telefon s tónovou volbou používá pro vytáčení jednotlivých číslic různé tóny ● Do této skupiny patří většina telefonních přístrojů na škole včetně faxů, záznamníků, modemů. Tyto přístroje umožňují většinou i přepnutí na pulsní volbu – doporučujeme zkontrolovat, zda je zapnuta tónová volba

Digitální (systémový) telefon ● Digitálním (systémovým) telefonem rozumíme komfortní telefonní přístroj dodávaný výrobcem ústředny, tento typ přístroje umožňuje ovládání pokročilých funkcí přímo z menu telefonu, je např. vybaven displejem, umožňuje vytvoření šéf- sekretářské soupravy apod ● K telefonním ústřednám lze připojit pouze digitální telefony řady optiPoint 500 od firmy Siemens a pouze pokud je volná pozice na telefonní ústředně v příslušné lokalitě.

ISDN telefon ● ISDN telefon je digitálního telefonní přístroj s tím, že jeho komunikační rozhraní a použití doplňkových služeb (zobrazení čísla volajícího, přidržení hovoru) je standardizováno (v Evropě jde o standard EuroISDN). ISDN telefonní linky zřizují i provozovatelé veřejných telefonních sítí. Tyto přístroje v současné době nejsou na VŠE provozovány.

IP telefon ● IP telefon je telefonní přístroj, který přenáší hovory prostřednictvím počítačové sítě a protokolu IP. V současné době provozujeme IP telefonni s přístoji optipoint 410, které mají stejné ovládání jako digitální optiponit 500, který je v telefonní síti Vysoké školy ekonomické v Praze používány.

Děkuji za pozornost