REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26 / 02.0010. ČERPADLA Autor: Vojtěch Rozsíval.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Advertisements

Informace stavebníkům před provedením kanalizačních přípojek Obec Luběnice Jaroslav Matiáš starosta obce.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 17 Anotace.
Voda jak ji neznáme Povolení k nakládání s vodami k Ing. Jana Zmeškalová.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje.
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 AnotaceSeznámení.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
VY_32_INOVACE_AUT1_20 Tlakové mazání čtyřdobých motorů.
Palivová soustava traktoru Zetor
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY_32_INOVACE_10_4_10.
Tistarna ingoustová a laserová
Tiskárny Urbanová Nicola 1.A.
Tiskárny Šárka Prokopová 6.B
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru strojírenství.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ČERPADLA (oběhová čerpadla v teplovodním vytápění) vypracovala: Ing
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Senzory pro EZS.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základy automatického řízení 1
Elektrické stroje točivé
Termika – Fotovoltaika
Den vody Prchalová Zdeňka 2. stupeň Základní školy speciální
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Elektromotor a jeho využití
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna
VY_32_INOVACE_10_4_07.
Technické prostředky v požární ochraně
Monitory Monitor je základní výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací.
Teplovodní otopné soustavy Vypracovala: Ing
Rovnání a ohýbání.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Plodiny budoucnosti Vypracovala: Veronika Vojáčková
ČERPADLA (oběhová čerpadla v teplovodním vytápění) vypracovala: Ing
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství.
Název: Práce s tabulátory Autor: Hokr Jan
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kvadratické nerovnice
Technické prostředky v požární ochraně
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Přídavná zařízení.
Obec Pstruží pro občany
Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení
Individuální nastrojení domácích vodáren dle požadavku zákazníka.
VY_52_INOVACE_I–03–03 Název a adresa školy:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
Informace stavebníkům před proJEKTOVÁNÍM kanalizačních přípojek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/ /

ČERPADLA Autor: Vojtěch Rozsíval

Co je čerpadlo a k čemu slouží Čerpadlo slouží k dopravě vody. Je to soustrojí složené z pohonné jednotky a vlastního čerpadla, které uděluje vodě pohybovou energii. Způsob dopravy je buď formou nasávání nebo vytlačování.

Jaké existují typy čerpadel Odstředivá čerpadla Nejsou samonasávací: v tomto případě je nutné před použitím zalít čerpadlo i sací potrubí.

Odstředivá čerpadla Samonasávací s ejektorem - stačí zalít pouze čerpadlo.

Odstředivá čerpadla Samonasávací (SVA): nedostatkem je malá životnost a větší spotřeba energie.

Vřetenová čerpadla Transportují vodu otáčením nerezového šneku v gumovém statoru. Předností je vysoký výtlak až 80m vodního sloupce. Nedostatkem těchto čerpadel je omezený průtok na 60l/min a vyšší možnost poškození hydraulické části čerpadla při chodu na sucho (bez vody ).

Vibrační čerpadla Místo elektromotoru mají elektromagnet, který v rytmu síťového kmitočtu přitahuje ocelovou kotvu, uloženou v gumě a vhání tak vodu do potrubí. Předností je výtlak do 40m, nedostatkem choulostivost na vniknutí nečistot, maximální průtok 25l/min. a maximální doba provozu 4 hod.

Jakou vodu chceme čerpat Dříve než se rozhodneme koupit čerpadlo, musíme si ujasnit, jakou vodu budeme čerpat - zda pitnou, čistou užitkovou, dešťovou nebo splaškovou. Pokud chceme čerpat vodu z jiných než podzemních zdrojů, musíme volit čerpadlo podle stupně znečištění.

PITNÁ VODA Tu můžeme čerpat z podzemních zdrojů buď pomocí povrchových odstředivých čerpadel nebo pomocí ponorných čerpadel.

ČISTÁ UŽITKOVÁ VODA Čerpání říční, dešťové nebo rybniční vody nevyžaduje speciální konstrukci čerpadla, ale je nutné zabránit vhodným sacím košem vniknutí nečistot jako např. listí, trávy apod. do čerpadla. V tomto případě musí mít sací koš velmi jemnou mřížku. U tzv. kalových čerpadel určených pro čerpání mírně znečištěné vody je sací strana vybavená mřížkou, která propustí jen tak velké nečistoty, které čerpadlem projdou zároveň s čerpanou kapalinou. Tato čerpadla nelze v žádném případě použít pro čerpání splašků.

SPLAŠKOVÁ VODA Pro čerpání splašků se používají čerpadla především litinová, nerezová a konstrukcí přizpůsobená především tvarem oběžného kola. V mnohých případech je nutné použít čerpadlo s řezacím zařízením, které hrubé nečistoty nejdříve rozdrtí a potom vyčerpá.

Povrchová čerpadla umí čerpat vodu pouze z hloubky 8m, některá až z 9m. Z větších hloubek musíme použít čerpadlo ponorné. Z technického hlediska tedy zdroj vody rozhoduje. Pokud je výška mezi sáním a hladinou vody menší než 8m (popř. 9m) včetně ztrát v ležaté části sacího potrubí, volíme vodárnu s čerpadlem na povrchu, v opačném případě vodárnu s čerpadlem ve studni nebo vrtu. Ponorné čerpadlo lze použít téměř vždy. Je sice cenově dražší, ale má jisté výhody.

Jak často chceme vodu čerpat  Dalším důležitým ukazatelem je, zda bude čerpadlo sloužit k občasnému použití např. na zahrádce, nebo trvale v rodinném domku, případně v nasazení 24 hod. denně.  Pro občasné použití se mohou použít plastová čerpadla.  Pro stálé použití se doporučují nerezová čerpadla.  Pokud chceme vodou zásobovat nemovitost, musíme použít tzv. domácí vodárny, jejichž součástí je tlaková nádoba (s pryžovým vakem nebo s memránou), která zabraňuje častému spínání čerpadla.

Domácí vodárna

Ponorná čerpadla cerpadla/ponorne-vretenove-cerpadlo-hc s-p-162http://

Ponorná čerpadla do vrtu cerpadla/ponorne-vretenove-cerpadlo-hc s-p-162http://

Kalové čerpadlo

Oběhové čerpadlo

Čerpadlo pro cirkulaci teplé vody

Ruční pumpy

Děkuji za pozornost Zdroj obrázků: vyhledávač Google Autor: Vojtěch Rozsíval