Představení Koordinovaného přístupu k SVL Olomouc 16. 9. 2015 Radka Soukupová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Advertisements

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Představení ASZ a aktivity v oblasti bezpečnosti
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
Možnosti sociálního rozvoje v programovacím období
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Agentura pro sociální začleňování Sociální podnikání - Šance podnikat jinak Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše – Malá.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání – Prioritní osa 3
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Co je Agentura pro sociální začleňování
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Standardizovaný proces v lokalitách / Praktický příklad lokality Toužim/Teplá 05/2011 Jakub Švec, Alexandr Olah.
Setkání s NNO – představení KPSVL 23. duben 2015, Jakub Švec.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Aktuálně vyhlášené a připravované výzvy operačních programů
MAP – Místní akční plán ORP RK
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní plán inkluze + OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Ing. Stanislava Správková
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Představení Koordinovaného přístupu k SVL Olomouc Radka Soukupová

Co je Agentura pro sociální začleňování  Odbor Úřadu vlády, sekce lidských práv  ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier  Poslání Agentury: podpora obcím v procesu sociálního začleňování podpora subjektů na místní úrovni nadresortní přístup propojování veřejné správy a neziskového sektoru spolupracující lokality: od r již 50+, aktuálně

Struktura ASZ OLK: oddělení lokálních koncepcí - lokální konzultanti - úvazky na lokalitu (obec, svazek obcí, statutární město) OŘK: oddělení řízení a koordinace - odborné znalosti - administrativní zázemí - komunikace s ústředními orgány státní správy nová struktura od regionální centra - 4 odborná oddělení (PR, ekonomicko-provozní, projektové, expertní)

Poslání Agentury podpora obcím v procesu sociálního začleňování ve sdílení vědomostí, zkušeností, příkladů dobré praxe v oblasti sociálního začleňování v zajištění klíčových analýz, struktury strategického plánování v zajištění služeb vzdělávání, zaměstnanosti, sociálního bydlení a sociálních služeb, zlepšení bezpečnosti v čerpání prostředků z evropských strukturálních fondů, státního rozpočtu, dotací krajů apod. v komunikaci s ústředními orgány státní správy podpora subjektů na místní úrovni nadresortní přístup propojování veřejné správy a neziskového sektoru

ESIF a sociálně vyloučené lokality IROPOPZOPVVV

Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám – KP SVL Co to vlastně je? Specifický mechanismus čerpání finančních prostředků z ESIF v období Týká se 3 operačních programů: Zaměstnanost - OP Z (2.1.) Výzkum, Vývoj, Vzdělávání - OP VVV (3) Integrovaný operační program – IROP (2.9 a, c, 2.10) Jak to bude v praxi fungovat? Obec ve spolupráci s ASZ a partnery zmapuje potřebnost v oblasti sociálního vyloučení → Strategický plán sociálního začleňování (SPSZ) Obec a partneři připraví projektové záměry na řešení dané problematiky. Obec ve spolupráci s ASZ stanoví přibližný objem potřebných finančních prostředků pro jednotlivé operační výzvy. Tři ministerstva (MŠMT, MMR, MPSV) koordinovaně vypíší pro obce zapojené v KP SVL speciální výzvy, s alokacemi, které budou odpovídat místním potřebám (prosinec 2015).

Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám – KP SVL Jak KP SVL vznikl? Na základě potřeby lépe koordinovat místní opatření v oblasti sociálního začleňování s ohledem na čerpání finančních prostředků z Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF). Pro které obce slouží? Pro ty, které mají na svém území sociálně vyloučené lokality, chtějí systematicky řešit problematiku sociálního vyloučení a potřebují k tomuto řešení podporu z prostředků ESIF. Tyto obce spolupracují nebo musí zahájit spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování. Jaká je jeho cílová skupina? Obyvatelé SVL, ale také ostatní obyvatelé v obci, kteří se nacházejí ve zhoršené sociální či ekonomické situaci.

Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám – KP SVL Jaké jsou výhody KP SVL? Odpovídající alokace finančních prostředků na lokálně definované potřeby (v SP SZ) – OP Z, OP VVV. Koordinace výzev – lepší provázání jednotlivých aktivit. Menší konkurence ve srovnání s otevřenými výzvami. Podpora ASZ – definování potřeb a vhodných opatření, příprava projektových záměrů a žádostí o dotace.

Operační program zaměstnanost – OP Z Prioritní osa 2 - Sociální začleňování a boj s chudobou Investiční priorita 1 „Aktivní začleňování, včetně začleňování s ohledem na podporu rovných příležitostí a aktivní účast a zlepšení zaměstnatelnosti“ Cílové skupiny: (mimo jiné) osoby žijící v sociálně vyloučených lokalitách, etnické menšiny (zejména Romové) Podporované aktivity: sociální služby (zejména služby poskytované terénní a ambulantní formou a služby pro rodiny a děti) a další služby obecného zájmu, komunitní sociální práce, propojování podpor v různých oblastech, plánování sociální bytové politiky obcí, vznik a rozvoj nástrojů sociálního/dostupného/podporovaného bydlení, aktivizační, asistenční a motivační programy, participativní metody práce s cílovou skupinou, boj s diskriminací, programy prevence sociálně patologických jevů a prevence kriminality, programy sociálně právní ochrany, programy prevence pro osoby ohrožené závislostmi, posilování koordinační role obcí s rozšířenou působností, tvorba strategií spočívajících na odpovědnosti místních samospráv a spolupráci klíčových aktérů, sociální podnikání Asi 2,7 mld. Kč (4%) pro Strategické plány sociálního začleňování.

Příklady podporovaných aktivit Zaměstnanost (netýká se standardních zaměstnanostních projektů, např. RIP) Motivační aktivity Poradenské a informační programy individuální poradenství (NE diagnostika a další komponenty APZ, patří pod OPZ 1.1) Rozvoj základních kompetencí Zprostředkování zaměstnání Tréninková pracoviště/práce na zkoušku a prostupnost zaměstnávání Krátkodobá zaškolení (NE rekvalifikace – ty jsou součástí APZ, OPZ 1.1) Sociální podnikání aktivní začleňování osob v sociálně-podnikatelských subjektech vznik a rozvoj podnikatelských aktivit zavedení systému podpory startu, rozvoje a udržitelnosti sociálních podniků vzdělávání a poradenství související s podporou vzniku, založením, provozem a marketingem sociálního podniku podpora a vytváření podmínek pro vznik a rozvoj sociálních podniků, včetně společensky odpovědného zadávání zakázek; zvyšování povědomí a informovanosti o sociálním podnikání a spolupráce všech relevantních aktérů

Příklady podporovaných aktivit II Sociální služby optimalizace forem služeb (ambulantní – terénní) zavádění metod spolupráce mezi sociálními službami (OSPOD, ÚP, soc. pracovníci obcí) vytváření sítě služeb pro rodiny s dětmi a strategie SPOD (např. tým pro mládež) síťování, bridging gap aktivity mezi obyvateli sociálně vyloučených lokalit a majoritou podpora monitoringu a evaluačních strategií zdravotně sociální služby sanace rodiny služby pro rodiny za účelem zvyšování rodičovských kompetencí (např. kluby matek, mateřská centra, svépomocné rodičovské skupiny) dobrovolnické a mentoringové programy sekundární a terciární prevence pro osoby ohrožené závislostmi nebo závislé na návykových látkách (odborné služby pro rodiny – rodinná terapie, psychoterapie, práce s rodinou v rozvodu, rodinná mediace) Komunitní práce

Příklady podporovaných aktivit III Sociální bydlení Sociální práce za účelem řešení bytové situace Podpora samostatného bydlení v bytech Řešení sousedských konfliktů Vytváření sociální bytové politiky obcí Prevence ztráty bydlení Environmentálně šetrné a ekonomické bydlené Administrace sociálního bydlení v obci Sociální realitní agentura Podpora institutu domovníka Boj s diskriminací (průřezové téma) Prevence kriminality Asistent pro jednání s policií Romský mentoring Poskytování sociálních služeb osobám ve VTOS a propuštěným vězňům Nízkoprahové zaměstnávání, chráněné a podporované zaměstnávání a rekvalifikace Programy prevence pro děti a mládež (např. finanční gramotnost, právní povědomí, prevence alkoholismu/gamblerství/ drogové závislosti, apod.)

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání – OP VVV Prioritní osa 3: Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priority 1) Omezování a prevence předčasného ukončování školní docházky a podpora rovného přístupu ke kvalitním programům předškolního rozvoje, k primárnímu a sekundárnímu vzdělávání, možnostem formálního a neformálního vzdělávání 2) Boj proti všem formám diskriminace a prosazování rovných příležitostí 3) Socio-ekonomická integrace marginalizovaných skupin, jako jsou Romové Cílová skupina: všechny děti a žáci v běžných školách hlavního vzdělávacího proudu, s důrazem na zvýšení kvality a proinkluzivnosti škol a vzdělávacích zařízení, dále děti a žáci, u kterých společenské nebo osobní faktory, představují překážky pro naplnění jejich potenciálu v budoucím životě. Pro každou lokalitu na intervence do oblasti školství cca 8 mil. z OP VVV

Příklady podporovaných aktivit Posílení kompetencí pedagogických pracovníků pro inkluzivní vzdělávání a překonávání předsudků, pedagogickou diagnostiku, práci s heterogenní skupinou, formální hodnocení a aktivizující metody výuky Aktivity vedoucí ke zlepšení pedagogicko-psychologického poradenství k zajištění lepšího diagnostikování individuálních potřeb dětí a žáků a navrhování vhodných podpůrných opatření v součinnosti s MŠ, ZŠ, NNO a OSPOD Ověřování a zavádění podpůrných opatření Rozvoj školních poradenských pracovišť Začleňování dětí ohrožených školním neúspěchem do běžných MŠ a poskytování podpory pro jejich vzdělávání Podpora alternativních forem předškolního vzdělávání Rozvoj spolupráce pedagogických, sociálních služeb a rodiny ve vzdělávání Koordinace a spolupráce při sociálně-pedagogických intervencích v rodinách Spolupráce při přechodu MŠ/ZŠ

Integrovaný regionální operační program - IROP Prioritní osa 2 Zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionů Investiční priorita 9a „Investice do zdravotnické a sociální infrastruktury, které přispívají k celostátnímu, regionálnímu a místnímu rozvoji, snižováním nerovností, pokud jde o zdravotní stav, podporou sociálního začlenění díky lepšímu přístupu k sociálním, kulturním a rekreačním službám a přechodem od institucionálních ke komunitním službám“ Cílové skupiny: (mimo jiné) osoby sociálně vyloučené či ohrožené sociálním vyloučením Podporované aktivity: zřizování nových či rekonstrukce stávajících zařízení pro poskytování komunitní péče a zřizování nových či rekonstrukce stávajících zařízení pro dosažení deinstitucionalizované péče, infrastruktura pro terénní, ambulantní a nízkokapacitní pobytové formy sociálních, zdravotních a návazných služeb pro osoby sociálně vyloučené či sociálním vyloučením ohrožené, infrastruktura komunitních center, pořízení bytů a bytových domů pro sociální bydlení

Integrovaný regionální operační program Prioritní osa 2 Zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionů Investiční priorita 9c „Poskytování podpory sociálním podnikům“ Cílové skupiny: (mimo jiné) osoby sociálně vyloučené a ohrožené sociálním vyloučením Podporované aktivity: výstavba, rekonstrukce, rozšíření a vybavení sociálních podniků

Integrovaný regionální operační program Prioritní osa 2 Zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionů Investiční priorita 10 „Investice do vzdělávání, odborného vzdělávání, včetně odborné přípravy pro získání dovedností a do celoživotního učení rozvíjením infrastruktury pro vzdělávání a odbornou přípravu“ Cílové skupiny: (mimo jiné) děti v předškolním vzdělávání, osoby sociálně vyloučené či ohrožené sociálním vyloučením osoby se speciálními vzdělávacími potřebami Podporované aktivity: rozšíření kapacit pro předškolní a školní vzdělávání, výstavba, rekonstrukce a vybavení odborných učeben, laboratoří, dílen, center odborné přípravy, budování zázemí pro rozvoj vybraných klíčových kompetencí v oblastech komunikace v českém a cizích jazycích, matematických schopností a základních schopností v oblasti vědy a technologií, úpravy a vybavení budov a učeben pro vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami

Pro koho KPSVL je? Obce, města, svazky obcí, které: - chtějí SV systematicky řešit - chtějí využít více než jeden OP - chtějí podat více než 1-2 projekty - chtějí šířeji využít zejména OPZ - chtějí využít možnosti výstavby a rekonstrukce sociálního bydlení - chtějí rozvíjet rozsáhlé projekty realizované v minulém období

Lokality Agentury + KPSVL ( 1.vlna, 2.vlna, 3. vlna, …..) Od roku 2013 Nové Sedlo Odry Osoblažsko Ralsko Rumburk a Staré Křečany Šternberk Velké Hamry Žlutice Dubí Frýdek – Místek Jaroměř Kraslice Krnov Mikulovice - Jesenicko Moravský Beroun Poběžovice Štětí Od roku 2014 Od roku 2015 Vrbno pod Pradědem Obrnice Ostrava Brno Veselí nad Moravou Bruntál České Velenice Děčín Příbram Kadaň Slaný Klášterec - Vejprty Kralupy nad Vltavou Kolín Chodov Litvínov Frýdlantsko Roudnice

3 roky – 3 kroky: systematická podpora obcí Rok 1 lokální partnerství situační analýza strategický plán okamžité intervence (TSP, poradna) projektové poradenství Rok 2 projektové poradenství realizace aktivit Rok 3 projektové poradenství navazující podpora „exit“ strategie evaluace

3. vlna Vyhlášení výzvy : říjen 2015  lokality se SVL, min velikost obyvatel  závazek k řešení min 3 oblastí (vzdělávání, zaměstnávání, bydlení, dluhová problematika, sociální služby, práce s rodinou, kriminalita/bezpečnost)  závazek k uzavření memoranda o spolupráci  závazek ke zřízení pozice manažera Strategického plánu sociálního začleňování v rozsahu obyvatel/ do 10 obcí min 0,5 úvazku obyvatel/ obcí min 1,0 úvazek statutární město min 2,0 úvazky

3. vlna Výběr obcí: listopad - prosinec 2015  vyplnění přihlášky  hodnocení (experti – bodové hodnocení, Monitorovací výbor – výběr) Zahájení spolupráce: leden – únor 2016

Děkuji za pozornost. Radka Soukupová (vedoucí oddělení lokálních koncepcí a sociálního začleňování) tel: , , mail: