Realizace práva. Realizace práva – vymezení  Jde o uskutečňování právních norem v praxi  Využívání oprávnění a dodržování povinností  Vytváření právních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Legislativní proces Realizace práva
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Kateřina Kotlíková. - vztah upravený právními normami mezi subjekty práva tvořen z těchto prvků :  subjekty (účastníky)  obsah  předmět.
Právní vztahy a právní skutečnosti
10. Právní odpovědnost a její druhy
Právní vztahy.
Veřejná správa – úvod.
Vítám vás! Školní rok 2006/2007 Gymnázium a SOŠ Orlová Lutyně JUDr. Ladislav Hýža.
Správní činnosti.
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Základní právní předpisy
Právní osobnost Občanský a společenskovědní základ
Úvod do problematiky práva Základní terminologie
Jiné správní delikty Lucia Madleňáková 2010.
Řízení o přestupcích.
Správní právo trestní Ve veřejné správě se rozlišuje: soudní trestání
Právní aspekty podnikání
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Právní odpovědnost.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Realizace práva.
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
1. Správní trestání a správní delikty
Správní právo Pojem: ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu Předmět úpravy: široký okruh právních norem, které upravují práva a povinnosti.
Teorie práva Právní vztahy a právní skutečnosti JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právní subjektivita Petr Machala.
2. Přednáška Lucia Madleňáková
Občanské právo procesní
Veřejnosprávní činnost
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právní vztahy Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Norma, právo, forma zákonů
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Základy správního práva trestního
Aplikace práva Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
JUDr. Jaroslav Stránský
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Úvod do práva.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA IV. Právní vztahy
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
2. Správní trestání a správní delikty
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Správní delikt 2. Přednáška ke Správnímu právu trestnímu
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Úvod do studia civilního procesu
Základní pojmy právní – podzim 2016
P V. Realizace práva. Právní vztahy - předpoklady
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Subjektivní práva a právní povinnosti; druhy subjektivních práv; právní nároky; právní tituly; klasifikace právní skutečnosti.
(přednáška k předmětu Základy práva)
Struktura právních norem
7. Subjekty práva a jejich způsobilost
Správní trestání Bc. Tomáš Marek CŘ Plzeň.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Právní normy ON 1. M.
Transkript prezentace:

Realizace práva

Realizace práva – vymezení  Jde o uskutečňování právních norem v praxi  Využívání oprávnění a dodržování povinností  Vytváření právních vztahů  Aplikace práva  Tvorba práva

Právní vztah – definice  Právní vztah je vždy v určité míře individualizovaný vztah mezi právními subjekty založený zásadně na právních skutečnostech stanovených právními normami, v němž tyto právní subjekty vystupují jako nositelé subjektivních práv a povinností a jejich zachovávání je zabezpečováno donucující silou státu.  Prvky právního vztahu jsou především jeho  subjekty (to, mezi kým daný vztah existuje),  předmět (to, čeho se týká)  obsah právního vztahu (práva a povinnosti subjektů).

Právní skutečnosti  Takové životní okolnosti, s nimiž právní norma spojuje vznik, změnu nebo zánik právního vztahu  Jsou-li podmíněny volním chováním subjektů, pak se dělí na:  právní jednání  protiprávní jednání  Jestliže nespočívají na volním chování právních subjektů, pak se dělí na:  právní události  protiprávní stavy

Právní jednání  Právní jednání vyvolává právní následky, které jsou v něm vyjádřeny, jakož i právní následky plynoucí ze zákona, dobrých mravů, zvyklostí a zavedené praxe stran  Právně lze jednat konáním nebo opomenutím; může se tak stát výslovně nebo jiným způsobem nevzbuzujícím pochybnost o tom, co jednající osoba chtěla projevit.  Právní jednání musí obsahem a účelem odpovídat dobrým mravům i zákonu.

Protiprávní jednání  Chování právního subjektu, které spočívá v porušení právní normy a za něž právní norma stanoví sankci:  trestný čin – protiprávní čin, který trestní zákoník označuje za trestný a který vykazuje znaky uvedené v takovém zákoně, soud ukládá trest, nutné splnit podmínku společenské škodlivosti  správní delikt – veřejnoprávní delikt, který projednávají a ukládají za něj sankci správní úřady,  disciplinární (kárný) delikt – spočívá v porušení disciplíny či kázně, sankce ukládá orgán s disciplinární pravomocí  soukromoprávní delikt – porušení norem soukromého práva, které má zpravidla za následek majetkovou odpovědnost (nebo satisfakční odpovědnost).

Právní události  Skutečnosti, které vznikají nezávisle na vůli subjektů  Právní norma na ně váže vznik, změnu nebo zánik právního vztahu  Narození  Smrt  Uplynutí lhůty

Protiprávní stavy  Protiprávní stavy – výsledky nezaviněného chování nebo událostí, které jsou v rozporu s právem, a právní norma ukládá povinnost takový nepříznivý stav napravit nebo odstranit.  Povinnost je uložena tomu, kdo protiprávní stav svým jednáním nezavinil.  Hovoří se o tzv. objektivní odpovědnosti.

Subjekty právního vztahu  Osoby fyzické – každý člověk má vrozená, již samotným rozumem a citem poznatelná přirozená práva, a tudíž se považuje za osobu.  Osoby právnické – organizovaný útvar, o kterém zákon stanoví, že má právní osobnost, nebo jehož právní osobnost zákon uzná.  Stát – v oblasti soukromého práva se považuje za právnickou osobu.

Vlastnosti subjektů  Právní osobnost – způsobilost mít v mezích právního řádu práva a povinnosti neboli způsobilost být jejich subjektem.  Svéprávnost – způsobilost nabývat pro sebe vlastním právním jednáním práva a zavazovat se k povinnostem (právně jednat).  Deliktní způsobilost – způsobilost vlastním zaviněným protiprávním jednáním založit svou odpovědnost, a tedy nést nepříznivé právní následky.

Osoby fyzické  Právní osobnost vzniká narozením (i plod, narodí-li se živý – tzv. nasciturus), zaniká smrtí  Svéprávnost – v plném rozsahu vzniká dosažením 18 let (zletilost). Nezletilí jsou způsobilí jen k jednání, které je svou povahou přiměřené rozumové a volní vyspělosti, odpovídající jejich věku. Lze ji omezit.  Deliktní způsobilost – podle druhu deliktu  trestní právo – 15 let  občanské právo – 18 let

Soukromoprávní právnické osoby  Vznikají na základě právního jednání:  korporace – sdružení osob (obchodní společnosti, družstva, spolky)  fundace – sdružení majetku k určitému účelu Nadace – k trvalé službě společensky nebo hospodářsky užitečnému účelu Nadační fond – k účelu užitečnému společensky nebo hospodářsky, neslouží trvalému účelu  ústav – osoba ustavená za účelem trvalého provozování činnosti užitečné společensky nebo hospodářsky s využitím osobní a majetkové složky

Veřejnoprávní právnické osoby  Vyvíjejí svou působnost v oblasti veřejného práva  Jsou zřízeny přímo zákonem nebo rozhodnutím orgánu veřejné moci:  kraje a obce  veřejné vysoké školy  profesní komory

Osoby právnické – způsobilost  Vznik všech tří způsobilostí – dnem zápisu do veřejného rejstříku.  Právní jednání ve všech věcech činí ti, kteří k tomu jsou oprávněni zakládací smlouvou, zakládací listinou nebo zákonem (statutární orgány).  Od může být právnická osoba subjektem trestní odpovědnosti.  Zánik všech tří způsobilostí – výmazem z veřejného rejstříku

Stát  Vzhledem ke svému mocenskému postavení je zvláštní právnickou osobou.  Jeho jednotlivé orgány (ministerstva, správní úřady, soudy, státní zastupitelství atd.) jsou organizačními složkami státu a jménem státu právně jednají.  Zvláštní výhody – např. určité věci jsou vyhrazovány do výlučného vlastnictví státu, pozůstalost bez dědiců připadá státu cestou odúmrti

Objekt (předmět) právního vztahu  věci, tj. ovladatelné hmotné předměty,  hmotné objekty, které mají povahu živých tkání (transplantát), pokud nejsou a nemohou být právně kvalifikovány jako věci,  výsledky tvůrčí duševní činnosti (umělecké a literární dílo, vynález),  hodnoty lidské osobnosti (např. právo na život, zdraví, osobní svobodu a důstojnost a čest člověka),  chování, výsledky určitého chování (např. v pracovněprávním vztahu je objektem určitý druh práce nebo výkon práce),  právo (např. pohledávka).

Obsah právního vztahu  Práva (oprávnění) a povinnosti subjektů právního vztahu  absolutní práva – práva, která působí proti všem  relativní práva – práva, u nichž právu individuálně určeného subjektu odpovídá povinnost rovněž individuálně určeného subjektu  Druhy právních povinností – dát, konat, zdržet se určitého chování, strpět

Aplikace práva – definice  Aplikace práva je specifickou formou realizace právních norem spočívající v pravomoci státních orgánů vydávat individuální právní akty (rozhodnutí)  Musí mít vždy zákonný charakter  Je zásadně proces (řízení)

Formy aplikace práva  Soudní řízení  civilní řízení – rozhodování sporů (sporná řízení) a jiných právních věcí (tzv. nesporná řízení, pro něž je typické, že jejich účastníci nestojí vůči sobě v pozici odpůrců jako v řízení sporném)  trestní řízení – posouzení viny a uložení trestu či ochranného opatření  Správní řízení – cílem je vydání správního rozhodnutí v příslušné oblasti veřejné správy (např. stavební řízení, přestupkové řízení)

Rozhodčí řízení  Rozhodčí řízení (arbitráž) je mimosoudní způsob řešení sporů nezávislými a nestrannými rozhodci, který bývá využíván jako náhrada civilního procesu při řešení majetkových sporů.  Rozhodčí řízení je neveřejné, rychlejší, má nižší náklady  Rozhodcem se může stát kterýkoliv občan nebo i cizinec, který je zletilý, bezúhonný a plně svéprávný (právní vzdělání musí mít u spotřebitelských sporů)  Smluvní strany se mohou již při uzavírání smlouvy dohodnout, že případné spory budou řešeny rozhodcem (rozhodčí doložka) nebo až po vzniku sporu uzavřou smlouvu o rozhodci (ad hoc)

Klasifikace rozhodnutí I.  Podle účinků třídíme na:  Konstitutivní rozhodnutí – takový právní akt, který jednostranně nezávisle na vůli adresátů zakládá, mění či ruší právní vztah  Deklaratorní rozhodnutí – autoritativně zjišťují, konstatují, tedy deklarují existenci či neexistenci právního vztahu a působí ex tunc

Klasifikace rozhodnutí II.  Meritorní rozhodnutí – státní orgán rozhoduje o věci samé – tj. o uplatněném hmotněprávním nároku. Meritorním rozhodnutím se rozhoduje o právech a povinnostech vyplývajících z hmotněprávních vztahů  Procesní rozhodnutí – jiné než meritorní rozhodnutí, rozhodnutí o procesních otázkách (např. zastavení řízení, uložení pořádkové pokuty apod.)

Proces aplikace práva  Posouzení skutkových otázek – shromáždění právně významných informací o skutkové podstatě daného případu – dokazování  Posouzení právních otázek – výběr příslušné právní normy, její interpretace, tj. její formální a obsahová analýza,  Vydání rozhodnutí – rozsudek, usnesení, nález, příkaz, rozkaz, povolení

Vlastnosti rozhodnutí  Právní mocí se rozumí jednak nenapadnutelnost rozhodnutí (řádnými) opravnými prostředky a jednak závaznost rozhodnutí jak pro účastníky, tak pro soud. Právní moc tak zjednává právní jistotu o tom, jak bylo rozhodnuto.  Vykonatelností se rozumí to, že povinnost uloženou takovým rozhodnutím lze vynutit i proti vůli účastníka, kterému byla uložena. Je-li touto povinností něco plnit (zaplatit peníze, vyklidit byt), ale tato povinnost nebyla splněna dobrovolně, může být vynucena soudním výkonem rozhodnutí (exekucí).

Uvážení při aplikaci práva  Uvážení (diskreční pravomoc) představuje situaci, kdy s určitým skutkovým stavem nespojuje právní norma nutnost nastoupení jediného možného právního následku – naopak ponechává aplikačnímu orgánu určitý prostor pro volbu určitého řešení či rozhodnutí  Z nejobecnějšího hlediska bychom mohli rozlišit soudní uvážení a správní uvážení  Obsahově blízkým institutem jsou pak tzv. neurčité pojmy

Mezery v právu a analogie  Mezerami v právu se nazývají případy, ve kterých určitá konkrétní právní otázka právním řádem není upravena, ač by podle názoru toho, kdo o mezeře mluví, upravena být měla  Analogie je myšlenkový proces, při kterém se vyplňují mezery v právu  analogie zákona – je použita právní norma, která sice nedopadá na onen případ, který je třeba řešit, ale která upravuje vztahy obdobné  analogie práva – rozhoduje se podle obecných principů, které jsou v určitém právním systému vyjádřeny či na kterých tento systém spočívá