Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Obchodní společnosti.
Podnik jako právní subjekt
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Právní forma organizace
Zsv.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Úvod do problematiky práva Základní terminologie
Subjekty obchodního práva
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání – obchodní společnosti
ZSV – Obchodní společnosti
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Základy práva Obchodní právo
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úvod do ekonomie.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Norma, právo, forma zákonů
Právní procesy.
Základní pojmy a instituty:
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Obchodní společnosti.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Charakteristika ručení Společník (ručitel) třetí osoba (věřitel) Obchodní společnost (dlužník) povinnos t platit Povinnost zaplatit, pokud nezaplatí společnost.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Komanditní společnost
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
vedoucí odštěpného závodu
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Obchodní společnosti I.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Obecná úprava obchodních společností a družstev
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Obchodní právo Základní informace.
Subjekty obchodněprávních vztahů
Právo.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Právní minimum - Zahájení podnikatelské činnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Právní úprava podnikání

Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní právo je chápáno jako souhrn všech obecně závazných pravidel chování vytvořených nebo uznaných státem a současně státem vynutitelných, tzn. všech možností, co se smí, nesmí nebo musí Subjektivní právo je odvozeno z práva objektivního a představuje souhrn oprávnění chovat se určitým způsobem, který je upraven a chráněn právem objektivním (právo něco konat, nekonat, požadovat)

Právo a stát Stát - právem institucionalizovaná forma organizace společenského života, která sdružuje obyvatele určitého území v právní celek a má a daném území nejvyšší, suverénní moc nad státním územím i obyvatelstvem Státní moc, státní území,obyvatelstvo Moc zákonodárná, výkonná a soudní Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá Státní moc slouží všem občanům a lze ji uplatňovat jen v případech, v mezích způsoby, které stanoví zákon

Prameny práva Normativní právní akt Právní obyčej Soudní precedens Normativní právní smlouva

Právní norma Právní norma je všeobecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno ve zvláštní státem uznané formě a jehož dodržování je zajišťováno státní mocí Ústava České republiky, ústavní zákony a ratifikované mezinárodní smlouvy Zákony, zákonná opatření Vládní nařízení, vyhlášky ministerstev a obecně závazná nařízení nižších orgánů, zejména samosprávných Platnost a účinnost právních norem Promlčení a prekluze Normy práva veřejného a soukromého.

Právní vztahy Upraveny právní normou, která určuje rozsah oprávnění a povinností subjektů právního vztahu Subjekty - účastníci právního vztahu Obsah - práva a povinnosti subjektů právního vztahu Objekt - předmět, cíl právního vztahu Osoby fyzické - právní osobnost § 15 (dosud právní způsobilost) a svéprávnost (dosud způsobilost k právním úkonům) Osoby právnické - právnická osoba nemá svéprávnost (způsobilost k právním úkonům),ale jen právní osobnost, tudíž právnická osoba nejedná svým jménem, ale je zastoupena viz §161 Způsobilost k právům a povinnostem, právní subjektivita – způsobilost být účastníkem právních vztahů, tj. mít práva a nést povinnosti. U člověka vzniká narozením a zaniká teprve smrtí. Způsobilost k právním úkonům – účastník právního vztahu může svým vlastním jednáním zakládat, měnit nebo rušit právní vztahy. Závisí na věku občana a jeho duševním zdraví, v občanském právu vzniká v plném rozsahu zletilostí, tzn. dovršením věku 18 let.

Obchodní právo Obchodní právo - souhrn právních norem, které upravují postavení podnikatelů a vztahy, do nichž podnikatelé vstupují. Hlavním pramenem obchodního práva je občanský zákoník Podnikatel – kdo samostatně vykonává na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským, nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení zisku Podnikatelé - osoby zapsané v obchodním rejstříku (obchodní společnosti, družstva, zahraniční osoby, ale i fyzické osoby), osoby podnikající na základě živnostenského zákona (fyzické osoby), osoby podnikající na základě jiného než živnostenského zákona (tzv. svobodná povolání, např. advokáti, znalci, notáři, lékaři)

Živnostenské právo Živnostenské právo je tvořeno právními předpisy, které upravují živnostenské podnikání a oprávnění k provozování živnosti. Hlavními prameny živnostenského práva jsou zákon o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) a zákon o živnostenských úřadech Živnost je definována živnostenským zákonem jako soustavná činnost, provozovaná na základě živnostenského oprávnění fyzickou nebo právnickou osobou za účelem dosažení zisku, a to na vlastní odpovědnost Základní rozdělení živností je členění na živnosti koncesované a živnosti ohlašovací. Ohlašovací živnosti se dále dělí na živnosti volné, řemeslné a vázané

Obchodní společnosti a družstvo veřejná obchodní společnost (v.o.s.) – všichni společníci ručí za závazky společnosti neomezeně a solidárně, statutárním orgánem je každý ze společníků, řadíme do společností osobních komanditní společnost (k.s.) – alespoň jeden společník ručí do výše svého nesplaceného vkladu (komanditista) a jeden neomezeně (komplementář), statutárním orgánem je pouze komplementář, řadíme mezi společnosti kombinované společnost s ručením omezením (s.r.o.) – základní kapitál (min. 1 Kč) je tvořen vklady společníků, ručení zaniká splacením všech vkladů, statutárním orgánem je jednatel, nejvyšším orgánem je valná hromada, zisk se dělí dle obchodních podílů, řadíme do kapitálových společností akciová společnost (a.s.) – základní kapitál je tvořen akciemi, akcionáři neručí za závazky společnosti, statutárním orgánem je představenstvo, nejvyšším orgánem valná hromada, zřizuje se dozorčí rada, podíl na zisku (dividenda) dle typu akcie, patří do kapitálových společností družstvo – družstvo je společenství osob založené za účelem podnikání nebo uspokojování jiných potřeb svých členů, neomezený počet členů, kteří platí členský vklad a neručí za závazky družstva, statutárním orgánem je představenstvo, nejvyšším orgánem členská schůze

Děkuji za pozornost.