Novinky ze světa školního stravování…….. Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Advertisements

Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Nejčastější závady v označování
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Novinky ze světa školního stravování…….. Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Školní stravování v dietním režimu Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Vyhláška o školním stravování Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje Zpráva o postupu příprav Rámce pro investice do infrastruktury Červen 2016 PaedDr. Pavel Schneider, vedoucí.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Předškolní vzdělávání a školní stravování 2010 Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Školní stravování Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje tel.:
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Přijímací řízení nově Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK Krajský úřad Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Soutěže talentované mládeže KURZ - FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Porada pro vedoucí školních jídelen říjen 2011 Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Liberec.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Rozpočet přímých NIV na rok 2014
Potravinářské zbožíznalství
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
Organizace předškolního vzdělávání
místo konání: Krajský úřad Libereckého kraje
Základní vzdělávání a další …
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Přijímací řízení 2017/ Krajský úřad Libereckého kraje
Spotřební koš ve školním stravování
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Liberecký inspektorát ČŠI
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 14. prosince 2016 Liberec.
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Porada s pracovníky školství obcí s rozšířenou působností
Normativní financování vztahy a souvislosti
PHmax ve středním vzdělávání
PRÁVNÍ ZÁLEŽITOSTI Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 13. prosince 2012.
Rozpočet přímých NIV na rok 2016
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Porada ředitelů škol a školských zařízení
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Novinky v předškolním vzdělávání
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2018
PORADA S PRACOVNÍKY OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ ZA OBLAST ŠKOLSTVÍ
Rozpis rozpočtu a normativy
Transkript prezentace:

Novinky ze světa školního stravování…….. Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje

Osloveni všichni ředitelé škol a školských zařízení v Libereckém kraji. Školy a školská zařízení rozděleny do oblastí –dle působnosti ORP (zřizovatel obec, město) –dle zřizovatele na školy zřizované krajem a soukromým zřizovatelem –vybrány byly tyto druhy škol a školských zařízení: MŠ, ZŠ, SŠ, DM, ŠJ. Dotazník obsahoval celkem osm otázek, přičemž odpovědět bylo možno anonymně. Z celkového počtu 409 oslovených škol a školských zařízení jich odpovědělo 63 %. Dotazníkové šetření – školní jídelny

1)Jsem ředitel/ ředitelka: Poskytujeme školní stravování pro: Zapojilo se 63% oslovených škol. 2)Slyšel (a) jste o problému, že rodiče nemohou z finančních důvodů svým dětem platit školní stravování? O problému, že rodiče nemohou z finančních důvodů platit svým dětem obědy, slyšelo v průměru 84% oslovených ředitelů škol. Dotazníkové šetření – školní jídelny

Otázka č. 2

3)Setkal (a) jste se ve vaší škole/školském zařízení s dětmi nebo žáky, kteří se neúčastní školního stravování z důvodu nedostatku financí? Ve škole se s dětmi nebo žáky, které se nemohou z finančních důvodů zúčastnit školního stravování, setkalo v průměru 46% ředitelů. Dotazníkové šetření – školní jídelny

Otázka č.3

4)Pokud ano, o jaký počet dětí, žáků se jedná? Jedná se spíše o počet v rozmezí dětí a žáků (tuto variantu vybralo v průměru 52% ředitelů) Dotazníkové šetření – školní jídelny

Otázka č. 4

5)Kolik evidujete strávníků s dlužnou úplatou za školní stravování (počítáme dobu delší než dva měsíce)? Strávníky s dluhem přesahujícím dobu delší než dva měsíce eviduje v rozmezí dětí a žáků v průměru 84% ředitelů. Dotazníkové šetření – školní jídelny

Otázka č. 5

6)Jak jste dlužnou úplatu za školní stravování řešil (a)? Nejčastější způsob, který zvolili ředitelé v případě dlužného stravného, bylo na jedné straně neposkytnutí stravy, na druhé straně se ředitelé snaží individuálním způsobem dlužnou částku vymáhat (splátkový kalendář, upomínky rodičům, OSPOD, spolupráce se zřizovatelem, apod.) Dotazníkové šetření – školní jídelny

7)Poskytujete školní stravování dětem, žákům s dluhy na stravném? Stravu dětem a žákům s dluhy poskytuje v průměru 51% dotázaných ředitelů. Dotazníkové šetření – školní jídelny

Otázka č. 7

8)Pokud jste ředitel/ředitelka mateřské školy – Byl (a) jste nucen (a) ukončit předškolní vzdělávání z důvodu neuhrazené úplaty za školní stravování? (Ředitelé ostatních škol nevyplňují) V případě mateřské školy bylo nuceno ukončit předškolní vzdělávání v průměru 7% ředitelů. Důvodem bylo opakované neuhrazení úplaty za školské služby. Dotazníkové šetření – školní jídelny

Otázka č. 8

Jaká je situace: 1.Vyhláška o školním stravování – účinnost poslední novelizace od Metodické doporučení (MD) – vydáno MŠMT k Žádost KÚLK o stanovisko MŠMT k některým otázkám dietního stravování a MD Školní stravování v dietním režimu

Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování Účinnost poslední novelizace od Možnost poskytování školního stravování v dietním režimu Podmínky pro poskytování platné již od § 2, odst. 5 Výběr potravin, receptur, sestavení jídelního lístku a způsob přípravy jídel vydávaných v rámci dietního stravování provádí nutriční terapeut. Školní stravování v dietním režimu

Liberecký kraj – nutriční terapeut Irena Olšanská, Mladá Boleslav odbornou garancí je pověřena sekce Výživy a nutriční péče České asociace sester sekce je tvůrcem a správcem seznamu garantujících NT. dietni-skolni-stravovani/ dietni-skolni-stravovani/ Školní stravování v dietním režimu

Ř. 0101a: Uvádějí se strávníci, kterým vykazující zařízení poskytuje dietní stravování v souladu s § 2, odst. 4 vyhlášky Školní stravování v dietním režimu – výkaz

§ 32, odst.2 – účinnost od Ve školách a školských zařízeních se zakazuje reklama, která je v rozporu s cíli a obsahem vzdělávání, a reklama, nabízení k prodeji nebo prodej výrobků ohrožujících zdraví, psychický nebo morální vývoj dětí, žáků a studentů nebo přímo ohrožujících či poškozujících životní prostředí a dále reklama a nabízení k prodeji nebo prodej potravin, které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů. Požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, stanoví ministerstvo a Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou. Novela školského zákona

Část třetí Změna zákona o ochraně veřejného zdraví § 7a, odst.2 – účinnost od Provozovatel potravinářského podniku nesmí ve škole nebo školském zařízení zapsaných do školského rejstříku nabízet k prodeji ani prodávat potraviny, které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů. Požadavky na potraviny, které odpovídají výživovým požadavkům na zdravou výživu dětí, žáků a studentů a lze je nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, stanoví jiný právní předpis o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních. Novela školského zákona

Část třetí Změna zákona o ochraně veřejného zdraví § 92d se za odstavec 6 vkládá nový odstavec 7 - účinnost od (7) Provozovatel potravinářského podniku se dopustí správního deliktu tím, že ve škole nebo školském zařízení poruší zákaz nabízet k prodeji nebo prodávat potraviny, které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů.“. Novela školského zákona

Návrh vyhlášky o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních (Připomínkové řízení) Bez platné prováděcí vyhlášky je ustanovení § 32 neúčinné nestanovuje ani pozitivní ani negativní seznam potravin využívá tzv. nutričního profilování, kdy se stanoví požadavky na živiny, které jsou z výživového a zdravotního hlediska nejrizikovější a jejichž konzumaci současnou dětskou populací je nutné jednoznačně omezit možnost zakoupení potravin odpovídajících více zásadám správné výživy Novela školského zákona – prováděcí vyhláška

Dozorovým orgánem budou orgány ochrany veřejného zdraví, a to v rámci kompetencí stanovených zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů. Požadavky stanovené vyhláškou budou implementovány řediteli škol a školských zařízeních ve spolupráci s provozovateli doplňkového prodeje, kteří budou muset sortiment nabízených potravin přizpůsobit požadavkům vyhlášky Novela školského zákona – prováděcí vyhláška

Kategorie potravin Nejvyšší přípustná hodnota sůl (g NaCl/100 g nebo g NaCl/100 ml) tuky (g/100 g nebo g/100 ml) cukry a ) (g/100 g nebo 100 ml) a ) oleje a tuky b) b) 0,530 c) c) zpracované ovoce a zelenina za předpokladu minimálního obsahu 50 g ovoce a/nebo zeleniny ve 100 g, resp. 100 ml, výrobku s výjimkou nektarů d) a ovocných a zeleninových nápojů d) d) 0,5 1,0 g přidaného cukru e) e) suché skořápkové plody f) a olejnatá semena g) nebo luštěniny g) a výrobky z nich za předpokladu minimálního obsahu 50 g suchých skořápkových plodů a/nebo olejnatých semen nebo luštěnin ve 100 g výrobku f) g) bez přidané soli bez přidaného cukru nesmažené masné výrobky nebo výrobky z vajec h) za předpokladu minimálního obsahu 50 g masa i) nebo vajec ve 100 g hotového výrobku h) i) 1,5153 g přidaného cukru a) a) Bod 8 Přílohy I nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011. b) b) Dodatek II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1308/2013 ze dne 17. prosince 2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty a zrušují nařízení Rady (EHS) č. 922/72, (EHS) č. 234/79, (ES) č. 1037/2001 a (ES) č. 1234/2007. c) c) Nasycené mastné kyseliny dle bodu 3 Přílohy I nařízení (EU) č. 1169/2011. d) d) Vyhláška č. 335/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí, ve znění pozdějších předpisů. e) e) Přidaným cukrem se rozumí všechny mono- a disacharidy pocházející z jiných zdrojů než ovoce a zelenina a mléčné výroby, pokud jde o mléčný cukr (laktóza). Za přidaný cukr se považují cukry obsažené v potravinách, např. med, slad, melasa, veškeré sirupy, nebo koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávy, jsou-li použity pro své sladivé vlastnosti. f) f) Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování, ve znění pozdějších předpisů. g) g) Vyhláška č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena, ve znění pozdějších předpisů. h) h) Nařízení Komise (ES) č. 589/2008 ze dne 23. června 2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1234/2007, pokud jde o obchodní normy pro vejce. i) i) Bod 17 Přílohy VII nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011.

MŠMT – dietní stravování  Jídelní lístky nemusí být podepsané NT  Přihlášeno 73 jídelen, většinou větší zařízení  Celkem proškoleno 116 NT  Odpovědnost NT pouze v případě chybně nastaveného systému, jinak je veškerá odpovědnost na škole  Proškolení pracovníků ŠJ - povinnost  Pracovní skupina MŠMT – finanční stránka, dle návrhu by mělo dojít k zásahu do vyhlášky o normativech a zákona č. 306 (dotace soukromým školám)  Budou vydány dvě metodiky:  Nutriční doporučení ke SK  Jak správně postupovat při hodnocení SK Schůzka s MŠMT, ČŠI, MZDr a odborů

20. srpen 2015 Praktický kurz pro vedoucí školních jídelen Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec, Jeronýmova 425/27, příspěvková organizace Přímý vstup z akce - Studio ČT v cca 50. minutě relace studio-ct24/ Akce pro školní jídelny

Karotková polévka s ovesnými vločkami Jáhlový gratin s listovým špenátem a s filetem z mořské ryby Pikantní kus-kus s brokolicí a kuřecím masem Cizrnový salát s fazolovými lusky a sýrem Biftečky z mletého masa na salátu z tarhoni Tofu s vanilkovým tvarohem a karamelovými jablíčky Akce pro školní jídelny

Národní institut dalšího vzdělávání 22. září – hodin Manažerské řízení procesu změn ve školním stravování- jídelní lístky a normování erace=detailhttp:// erace=detail hodin Manažerské řízení procesu změn ve školním stravování - Spotřební koš 811&operace=detailhttp:// 811&operace=detail Akce pro školní jídelny

Děkuji za pozornost Mgr. Eva Martinková