Nástroje regionálního rozvoje využívané Moravskoslezským krajem Rozvoj Moravskoslezského kraje pod taktovkou krajského úřadu.....aneb „ Peníze někdy dělají.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Advertisements

Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Projekt PŘÍPRAVA+ v Moravskoslezském kraji Závěrečná konference CLARION CONGRESS HOTEL 29. února 2012 Mgr. Martin Kovalský vedoucí monitoringu trhu práce.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
CzechInvest - Regionální kanceláře - představení produktů a služeb, aktuální dotační příležitosti Regionální kancelář pro Královéhradecký a Pardubický.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Novela RUD účinná k Novela RUD účinná k Hospodaření ÚSC Jan Zikl Ředitel odboru financování územních rozpočtů a prog. financování Ministerstvo.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
UK Regeneration Experience CzechInvest a jeho role v oblasti regenerace Brownfields Ing. Lenka Jarkovská Oddělení rozvoje trhu nemovitostí.
Statutární město Ostrava
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Dotační projekty Vysokého Mýta
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Jednání řídícího výboru - Modernizace KNL
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Transkript prezentace:

Nástroje regionálního rozvoje využívané Moravskoslezským krajem Rozvoj Moravskoslezského kraje pod taktovkou krajského úřadu.....aneb „ Peníze někdy dělají další peníze, jindy zase dluhy. To závisí na jejich majiteli.“ Lech Przeczek Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/

.....aneb „Peníze někdy dělají další peníze, jindy zase dluhy. To závisí na jejich majiteli.“ Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/ Zdroj: odbor EP KÚ MSK

.....aneb „Peníze někdy dělají další peníze, jindy zase dluhy. To závisí na jejich majiteli.“ Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/ Zdroj: odbor EP KÚ MSK

Odbor regionálního rozvoje a cestovního ruchu KÚ MSK Odbor RRC řeší pouze úkoly v samostatné působnosti -> rozvojové záležitosti kraje Oblasti působení RRC: 1.Regionální rozvoj – zde spolupráce s Agenturou pro regionální rozvoj 2.Strukturální fondy – implementace 3.Cestovní ruch Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje PRŮMYSLOVÉ ZÓNY Zajišťuje: Výkup pozemků souvisejících s přípravou či realizací zóny Zpracování projektové dokumentace Vyjednává podmínky poskytnutí dotace ze státního rozpočtu Přípravu průmyslových zón pro investory Propaguje možnost investice ve vztahu k investorům Jedná s investory Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje PRŮMYSLOVÉ ZÓNY Okres Počet zón Počet nově vytvořených pracovních míst Rozloha celkem (ha ) Volná plocha (ha) Ostrava Frýdek-Místek Nový Jičín Karviná Bruntál Opava Celkem za MSK Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje PRŮMYSLOVÉ ZÓNY Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje PRŮMYSLOVÉ ZÓNY – příklady nejvýznamnějších Hrabová Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/ ha 2003 Investované zdroje VeřejnéSoukromé 0,7 mld. Kč7,7 mld. Kč

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje PRŮMYSLOVÉ ZÓNY – příklady nejvýznamnějších Průmyslový park Kopřivnice Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/ ZaměstnanciPlocha Veřejné zdroje (MPO) ha75 mil. Kč

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje PRŮMYSLOVÉ ZÓNY – příklady nejvýznamnějších Strategická průmyslová zóna Nošovice Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/ Investované zdroje VeřejnéSoukromé 2 mld. Kč27,5 mld. Kč

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje PRŮMYSLOVÉ ZÓNY – příklady nejvýznamnějších Příklady dopadu PZ Nošovice na MSK veřejné finance a HDP (studie Petra Zahradníka a Jana Jedličky) Vyšší inkaso pojistného na sociální a zdravotní pojištění – přijato o 7,6 mld. Kč více Vyšší inkaso daně z příjmů právnických osob – přijato o 6,9 mld. Kč více Vyšší inkaso daně z přidané hodnoty – přijato o 5,5 mld. Kč více Úspora dávek v nezaměstnanosti – vyplaceno o 3,5 mld. Kč méně Vyšší inkaso daně z příjmů fyzických osob – přijato o 1,9 mld. Kč více Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje PRŮMYSLOVÉ ZÓNY – příklady nejvýznamnějších Příklady dopadu PZ Nošovice na MSK veřejné finance a HDP (studie Petra Zahradníka a Jana Jedličky) Zaměstnanost Absolutní hodnoty – vytvoření nových přímých pracovních míst – vytvoření přibližně nepřímých a indukovaných nových pracovních míst – tj pracovních míst v ČR ( v MSK) Relativní hodnoty – snížení míry nezaměstnanosti o 0,3 % v ČR (1,7 % v MSK) (Proinvestováno k roku mld. Kč (z toho 28 HMMC, 2 ČR,...) Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje Příprava nové průmyslové zóny NAD BARBOROU ……aneb jak se tvoří nová průmyslová zóna v praxi ……aneb jak se investuje 1,1 mld. Kč v praxi Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje Příprava nové průmyslové zóny NAD BARBOROU Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/ Umístění připravované průmyslové zóny Nad Barborou

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje Příprava nové průmyslové zóny NAD BARBOROU Majetkové poměry: -88 % pozemků patří skupině RPG -zbylých 12 % je společnosti OKD, a.s.; Diamo, s.p., Dalkia ČR, města Karviné a dalších fyzických a právnických osob Výkupy: -MSK bude postupně vykupovat všechny pozemky – odhadované náklady 92 mil. Kč Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje Příprava nové průmyslové zóny NAD BARBOROU Etapizace investice Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje Příprava nové průmyslové zóny NAD BARBOROU Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/ PoložkaCena bez DPH (Kč)Cena včetně DPH (Kč) Výkupy nemovitostí a věcná břemena Projektová příprava – vynětí ze ZPF, dokumentace Demolice a demontáže Hrubé terénní úpravy Dopravní infrastruktura Napojení na vodovod pitné a průmyslové vody Napojení na kanalizaci (dešťovou, splaškovou) Napojení na zdroj tepla Napojení na elektrickou energii Napojení na plynovod Celkem Předpokládané n á klady na přípravu PZ Nad Barborou (85-92 ha)

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje Příprava nové průmyslové zóny NAD BARBOROU Odhadovaná struktura financování: - MSK 25 %, státní dotace 75 %, celkové náklady 1,1 mld. Vládní usnesení, kterým vláda odsouhlasila financování průmyslové zóny povoluje budoucí využití území pouze pro zpracovatelský průmysl (ne logistika, ne administrativa (pouze doprovodná)). Harmonogram: -v polovině roku 2016 by mohla být připravena etapa A Investiční pobídky: -MSK nemá doposud pro PZ Nad Barborou žádné investiční pobídky Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje DALŠÍ ČINNOSTI ODDĚLENÍ RRC Zajišťuje: opatření na podporu rozvoje podnikání (např. prostřednictvím mikropůjček) zajišťuje jednání s investory vyhledává a navrhuje ekonomické zdroje pro rozvoj kraje navrhuje zaměření dotačních rozvojových programů financovaných z rozpočtu kraje vypracovává návrhy opatření obnovy a rozvoje venkova Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje DALŠÍ ČINNOSTI ODDĚLENÍ RRC Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/ Podpora investic z rozpočtu kraje

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje DALŠÍ ČINNOSTI ODDĚLENÍ RRC Podpora pracovních míst ve VaV na náklady na výzkumného pracovníka alokace 2 mil. Kč, max. výše podpory 300 tis. Kč Fond mikropůjček úvěry pro MSP na inovativní projekty max. výše úvěru je Kč (20 % spolufinancování) alokace je 5 mil. Kč kraj spolupracuje v této oblasti se statutárním městem Ostrava Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/ Podpora investic z rozpočtu kraje FIRMY

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje DALŠÍ ČINNOSTI ODDĚLENÍ RRC Podpora vytváření a rozvoje týmů VaV na podporu přírodovědných, medicínských či technických oborů pro partnery či příjemci financí z OP VaVpI alokace 20 mil. Kč, min. výše je Kč Podpora výzkumných a vývojových aktivit technické vědy, přírodní vědy, lékařské vědy a společenské vědy alokace 3,7 mil. Kč, dotace od Kč – Kč Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/ Podpora investic z rozpočtu kraje VÝZKUMNÉ ORGANICE ČI ŠKOLY => Tzv. inovační vouchery

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje DALŠÍ ČINNOSTI ODDĚLENÍ RRC Podpora start-up na nové podnikání v podnikatel. inkubátorech či vědeckotechnických parcích pro studenty SŠ či VŠ max. výše podpory Kč (10 % spolufinancování) Podpora talentovaných studentů či absolventů doktorského studia příspěvek ke mzdě špičkových studentů působících na VŠ až tis. Kč, alokace 1,1 mil. Kč Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/ Podpora investic z rozpočtu kraje STUDENTI => Tzv. inovační voucher

Odbor RRC – oblast regionálního rozvoje oddělení cestovního ruchu Zajišťuje: realizaci marketingových plánů, vč. zajištění komplexní prezentace potenciálu kraje na veletrzích, výstavách, atd. spolupracuje při realizaci projektů v oblasti cestovního ruchu návrhy na dotační programy v oblasti CR z rozpočtu kraje další aktivity Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/

Doplňkové informace: rozvoj kraje & rozpočet kraje Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/ Zdroj: odbor EP KÚ MSK

Doplňkové informace: rozvoj kraje & rozpočet kraje Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/ Zdroj: odbor EP KÚ MSK

Děkujeme Vám za spolupráci Inovace výuky regionálního rozvoje CZ.1.07/2.2.00/

Prezentace vznikla v rámci projektu „Inovace výuky regionálního rozvoje“ OP VK - CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace výuky regionálního rozvoje CZ.1.07/2.2.00/