DLHOVÁ PROBLEMATIKA Jana Růžičková, 7.3.2011. 1 Rozpočet, zadlužování Problémové zadlužení, možnosti řešení Exekuce, průběh a práva subjektů Oddlužení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Petra Kasalová 26.března 2013
Advertisements

Vymáhání poplatků Daňová exekuce listopad 2013 Mgr. Martina Kvapilová
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu
JUDr. Martina Burachovičová
…aneb o exekucích a úpadku
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Mgr. Kateřina Forejtková
Obecní úřad jako správce daně.
Praha, Stanislav Pazderka Exekutorský úřad Písek
EXEKUCE a ODDLUŽENÍ Olomouc Mgr. Markéta Klozíková 1 1.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
„Vedení rozpočtu aneb jak nakládat s důchodem? “ Mgr. Petra Skuhrová REMEDIUM Praha občanské sdružení Konference Život , Praha.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Zkušenosti veřejného ochránce práv s řešením dluhových pastí
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Domácí účetnictví, systém hospodaření
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Oddlužení insolvence osobní bankrot
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
EXEKUTORSKÝ ÚŘAD PROSTĚJOV
Výkon rozhodnutí – obecná část II
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Osobní bankrot - Insolvence -
1 Rozdělování Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Rozpočet domácnosti VY_32_INOVACE_ 19 Mzda, pracovní podmínky.
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Exekuční řád po novelách
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Exekuční řízení.
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Právní procesy.
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
Výkon rozhodnutí – obecná část
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
Exekuční právo-modelové řízení III. část
Správa sociálního zabezpečení
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
INVESTOVÁNÍ DOMÁCNOSTÍ. Finanční rozpočet  Finanční rozpočet domácnosti je souhrnný přehled příjmů a výdajů všech členů domácnosti za určité časové období.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Praha, JUDr. Jana Tvrdková Insolvence a exekuce.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Valorizace pracovních odměn odsouzených
Transkript prezentace:

DLHOVÁ PROBLEMATIKA Jana Růžičková,

1 Rozpočet, zadlužování Problémové zadlužení, možnosti řešení Exekuce, průběh a práva subjektů Oddlužení – osobný bankrot Možnosti pomoci

Osobní rozpočet zdroje příjmu: mzda, příjem z podnikání, starobní či jiný důchod atd., sociální dávky (např. přídavky na dítě, rodičovský příspěvek, příspěvek na bydlení aj.), podpora v nezaměstnanosti, nemocenské aj., výživné, příjmy z pronájmu či podnájmu bytu apod., výdaje: domácnost: platby nájemného, plyn, voda, elektřina, telefon atp., jídlo a oblečení, cestování: veškeré náklady na MHD, vlak, autobus, na provoz automobilu či motocyklu, finanční závazky (pojištění, stavební spoření, platby jiných úvěrů, alimenty atd.), výdaje na lékařskou péči a léky, výdaje na školní docházku a potřeby dětí, další věci a aktivity vaše i vašich dětí: nezapomeňte na nepravidelné výdaje jako je např. stříhání vlasů, oprava bot či domácí elektroniky. Máte nějaké domácí zvíře? Mobilní telefon? Sázíte? Kouříte?

Typy úvěrů Bank./nebank. účelové/neúčelové zajištěné/nezajištěné krátkodobé/střednědobé/dlouhodobé spotřebitelské úvěry, půjčky, leasing, hypoteční úvěry, kontokorent, kreditní karta

Kdy se „vyplatí“ se zadlužit „Půjčujte si vždy jen na takové zboží, které splatíte dřív, než přestane sloužit!“ Skutečně půjčku potřebuji? Dovolují mé finanční poměry vzít si tento úvěr? Pravděpodobnost změn v osobním rozpočtu? Je daný úvěr nejvýhodnější? „Smlouvu podepsat můžeš, přečíst musíš!!!“

Nejsem schopen splácet/platit 1. Vypracujte si seznam věřitelů a dluhů 2. Zjistěte stav svého dluhu 3. Sepište si seznam svých příjmů a výdajů 4. Posuďte možnosti změn v rozpočtu 6. Předložte věřitelům plán splácení vašich dluhů

Co by jste naopak dělat neměli? 1) Nepůjčujte si další peníze, abyste splatili svůj původní dluh. 2) Neignorujte dopisy či žádosti o zaplacení. 3) Neslibujte splátky, které nejste schopni zaplatit. 4) Neignorujte své dluhy a komunikujte s věřiteli.

Nařízení exekuce Nařídit exekuci lze jen za těchto podmínek: 1)povinný nesplní svoji povinnost dobrovolně, 2)povinnost musí být uložena rozhodnutím, 3)oprávněný musí podat návrh, ve kterém tvrdí, že není plněno

Kdo smí exekuci provádět soud soudní exekutor obec, kraj (správní exekuce) finanční úřad (daňová exekuce) OSSZ, zdravotní pojišťovny ostatní správní úřady

Exekuční titul rozhodnutí soudu v civilních věcech (platební rozkaz, elektronický platební rozkaz, evropský platební rozkaz, usnesení, rozsudek), rozhodnutí soudů a jiných orgánů činných v trestním řízení, pokud přiznávají právo nebo postihují majetek rozhodnutí soudů ve správním soudnictví notářské a exekutorské zápisy se svolením k vykonatelnosti rozhodnutí orgánů veřejné správy včetně platebních výměrů, výkazů nedoplatků ve věcech daní a poplatků a jiných rozhodnutí, jakož i vykonatelných smírů vykonatelných rozhodnutí a výkazů nedoplatků ve věcech nemocenského pojištění a sociálního zabezpečení rozhodnutí orgánů Evropských společenství jiných vykonatelných rozhodnutí, schválených smírů a listin, jejichž soudní výkon připouští zákon (rozhodnutí cizozemských orgánů)

Způsoby provedení exekuce srážky ze mzdy a jiných příjmů přikázání pohledávky z účtu banky přikázání jiné pohledávky postižení jiných majetkových práv (družstevní podíl, obchodní podíl) prodej movitých věcí prodej nemovitosti prodej podniku zřízení zástavního práva na nemovitosti

Nezabavitelný majetek běžné oděvní součásti, obvyklé vybavení domácnosti snubní prsten a jiné předměty podobné povahy zdravotnické potřeby a jiné věci, které povinný potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě hotové peníze do částky 6.252,00 Kč (= dvojnásobek životního minima) další věci, které povinný nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění svých pracovních úkolů věci, jejichž prodej by byl v rozporu s morálními pravidly u podnikatele: věci, které nezbytně nutně potřebuje k výkonu své podnikatelské činnosti

Co nelze zabavit z účtu u banky Peněžní prostředky do výše dvojnásobku životního minima = 6.252,00 Kč § 304b OSŘ

Co nelze zabavit ze mzdy Nezabavitelná (základní) částka 2/3 životního minima + 2/3 normativní náklady na bydlení 3126 Kč Kč = 2/3 z 7989 = Kč na každou vyživovanou osobu (1/4) = Kč

Přednostní pohledávky · pohledávky výživného; · pohledávky náhrady škody způsobené poškozenému ublížením na zdraví; · pohledávky náhrady škody způsobené úmyslnými trestnými činy; · pohledávky daní a poplatků; · pohledávky náhrady přeplatků na dávkách nemocenského pojištění, důchodového pojištění a důchodového zabezpečení; · pohledávky pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pohledávky pojistného na veřejné zdravotní pojištění; · pohledávky náhrady za příspěvek na výživu dítěte a příspěvek na úhradu potřeb dítěte svěřeného do pěstounské péče. Jiné pohledávky jsou pak pohledávkami nepřednostními.

Kam lze vstoupit při exekuci do bytu, do sídla, do místa podnikání, do provozovny do skříní, schránek povinného do jiných místností povinného, které užívá

Práva exekutora -zjednat si přístup do všech prostor -provést prohlídku prostor, -nechat je otevřít -provést osobní prohlídku povinného -povinný musí umožnit přístup do všech prostor -každý, v jehož objektu má povinný svoje místnosti, musí strpět jejich prohlídku

Jak se exekuce provádí movité věci a nemovitosti se prodají v dražbě účet se zablokuje a banka z něj vyplatí peníze, zaměstnavatel zasílám povinnému jen část mzdy, zbytek odesílá věřiteli

Vylučovací (excindační) žaloba může podat kdokoliv žaloba se podává k soudu proti oprávněnému musí tvrdit, že existuje právo nepřipouštějící exekuci: –vlastnické právo třetích osob, –jedná o nepostižitelný majetek, –zvláštní zákon zakazuje takový majetek zabavit

Odklad exekuce nepříznivá situace povinného (sociální, zdravotní etc) nezaviněně trvá jen po přechodnou dobu exekuce má zvlášť nepříznivé následky pro povinného nebo jeho rodinu oprávněný nebude odkladem vážně poškozen

Zastavení exekuce byl nařízen, ačkoli se rozhodnutí dosud nestalo vykonatelným rozhodnutí, které je podkladem výkonu, bylo po nařízení výkonu zrušeno nebo se stalo neúčinným zastavení výkonu rozhodnutí navrhl ten, kdo navrhl jeho nařízení výkon rozhodnutí postihuje věci, které jsou z něho vyloučeny průběh výkonu rozhodnutí ukazuje, že výtěžek, kterého jím bude dosaženo, nepostačí ani ke krytí jeho nákladů bylo pravomocně rozhodnuto, že výkon rozhodnutí postihuje majetek, k němuž má někdo právo nepřipouštějící výkon rozhodnutí po vydání rozhodnutí zaniklo právo jím přiznané výkon rozhodnutí je nepřípustný, protože je tu jiný důvod, pro který rozhodnutí nelze vykonat

Kdy exekuce končí úplným vymožením dluhu zastavením Provedení exekuce není časově omezeno.

Přerušení exekuce (neprovádění) je-li na majetek povinného nařízeno více exekucí, provádí se první v pořadí a ostatní se přerušují (zák. č. 119/2001 Sb.) exekuce se neprovádí, je-li zahájeno insolvenční řízení, exekuci však lze nařídit

23 Oddĺženie Oddĺženie je jednou z foriem riešenia úpadku, v rámci ktorého sa dlžníkove dlhy zjednotia, nezaistení veritelia sa uspokoja do výšky min. 30% a zvyšok dlhov súd dlžníkovi odpustí. zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon) Forma: - plnením splátkového kalendára (97%) - speňažením majetkovej podstaty (3%)

24 Podmienky pre povolenie oddĺženia FO/PO nepodnikateľ V posledných 5 rokoch nespáchala majetkovú trestnú činnosť Je v úpadku V priebehu 5 rokov splatí minimálne 30% nezaistených pohľadávok

25 Výpočet schopnosti splatiť ČISTÁ MZDA – „nezabaviteľná čiastka“ a výživné – poplatky ins. správcovi Nezabaviteľná čiastka (NČ) -na osobu dlžnika: 2/3 (životné minimum + normatívne náklady na bývanie) = Kč -na každú vyživovanú osobu a manžela: ¼ NČ = Kč -1/3 zbytku čistej mzdy (maximálne Kč)

26 Proces oddĺženia Dlžník podá na súd sám žiadosť o oddĺženie spolu s insolvenčným návrhom na špeciálnom formulári Všetky informácie sa zverejnia v insolvenčnom registri Prebehne súdne konanie a potenciálne schôdzka veriteľov 5 rokov mu odchádzajú všetky príjmy mimo nezabaviteľnú časť na oddĺženie insolvenčnému správcovi Po 5 rokoch podá dlžník na súd žiadosť o sprostenie dlhu

Návrh na oddlužení Formulář Přílohy: - seznam majetku a závazků - kopie smluv - výpis z rejstříku trestů - všechny podpisy úředně ověřeny - doklady o příjmech za poslední 3 roky

28 Možnosti pomoci

Ďakujem za pozornosť.