Ohmův zákon akustiky Δx=c Δt ρc=Z … akustická impedance.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické vlnění Adrian Marek.
Advertisements

Zvukové jevy-akustika
Geometrické znázornění kmitů Skládání rovnoběžných kmitů
Akustika - zvuk, hlasitost, intenzita
Vlnění © Petr Špína 2011 VY_32_INOVACE_B2 - 15
Akustika.
ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková.
Ultrazvuk, infrazvuk Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Veličiny pro hodnocení zvuku
VLASTNOSTI ZVUKU.
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Vlastnosti zvuku Iva Garčicová,
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Ultrazvuk a Dopplerův jev
Akustika Jana Prehradná 4.C.
OPTIKA II.
Ultrazvuk Zdenka Suchánková 2.u.
23. Mechanické vlnění Karel Koudela.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zvuk.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vypracoval: Karel Koudela
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Audio Josefína Čadská 4.A.
Radiologická fyzika Ultrazvuková diagnostika 12. listopadu 2012.
Ultrazvuk – vlnové vlastnosti
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
Anotace Prezentace, která se zabývá zvukem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají zdroje zvuku, jeho šíření a rychlost, tón,
Akustika.
ULTRAZVUK Štěpán Balajka.
Měkké rentgenové záření a jeho uplatnění
Zvukové jevy.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
Závislost odrazivosti na indexu lomu MateriálIndex lomu Odrazivost (%) Minerální čočky 1,525 1,604 1,893 4,32 5,38 9,53 Plastové čočky 1,502 1,597 1,665.
Skládání kmitů.
Hlasitost zvuku, hluk a ochrana před ním
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Disperzní křivky Pro jednotlivé látky se závislost indexu lomu na vlnové délce udává disperzní křivkou. Obvykle index lomu s rostoucí vlnovou délkou klesá,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Studium ultrazvukových vln
Spřažená kyvadla.
Akustika.
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
Ultrazvuk – vlnové vlastnosti
Ultrazvuk – vlnové vlastnosti
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
VLASTNOSTI ZVUKU.
Ultrazvuková diagnostika
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 16.
Dopplerův jev Christian Doppler, Praha 1842 pohybující se zdroj vlnění
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
AKUSTIKA.
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Vlnění šíření vzruchu nebo oscilací příčné vlnění vlna: podélné vlnění.
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Transkript prezentace:

Ohmův zákon akustiky

Δx=c Δt ρc=Z … akustická impedance

Z

p pRpR pTpT

Při odrazu zvuku na rozhraní látky s vyšší akustickou impedancí dochází ke změně polarity (fáze) vlny. Při odrazu na rozhraní látky s menší akustickou impedancí se fáze ani polarita odražené vlny nemění. Např. pro rozhraní vzduch/voda je r~-0,9995 a t~0,0005.

Interval hodnot akustické intenzity je velmi široký, proto je pro její popis vhodné použít logaritmické měřítko. Lidské smysly reagují na podněty také logaritmicky. Tato zákonitost se označuje jako Weber-Fechnerův zákon. Psychofyziologickou mírou intenzity zvuku je hlasitost. Nejbližší veličinou k ní je hladina akustické intenzity.

Sluchové pole – je rozsah intenzit zvuků při různých frekvencích, které vnímá sluchem daná osoba. Zdola je sluchové pole omezeno prahem slyšení a shora prahem bolesti.

U zvuku je obvyklé charakterizovat útlum nikoliv lineárním koeficientem útlumu s rozměrem [m –1 ], ale koeficientem s rozměrem [dB.m –1 ]. Logaritmováním zákona absorpce dostáváme:

Ultrazvuk je zvukové vlnění s frekvencí vyšší jak 15 kHz. Tato hranice je dána hranicí slyšitelnosti zvuku u průměrného lidského ucha. Pro ultrazvukovou diagnostiku v medicíně (velmi rozšířená je také ultrazvuková diagnostika v různých inženýrských aplikacích) se používají frekvence řádu jednotek až desítek MHz.

Ultrazvuk se šíří spíše jako světlo než zvuk. Platí zákony odrazu, lomu a možnost fokusace. Odlišné vlastnosti souvisí s krátkou vlnovou délkou. Zvukové vlny o frekvenci >10 13 Hz se již běžnými látkami nešíří, protože vlnová délka takové vlny je již menší než vzdálenost atomů.

Blízké pole (Fresnelova oblast) Vzdálené pole (Fraunhoferova oblast)

Vzdálené pole (Fraunhoferova oblast): Vyznačuje se rovnoměrným poklesem akustického tlaku na ose se vzdáleností od zdroje ultrazvuku, bez minim a maxim akustického tlaku. Typická je také rozbíhavost ultrazvukového svazku.

Pohybuje-li se zdroj nebo přijímač zvuku, dochází ke změně přijímačem vnímané výšky tónu (frekvence) oproti stavu, kdy byli zdroj i přijímač v klidu. Objeven Ch. Dopplerem v r Platí pro všechny druhy vlnění (světlo, zvuk, rádiové vlny, aj.).

Ve směru pohybu dochází ke zhušťování vlnoploch – doba mezi jednotlivými vlnoplochami se zkracuje – zvyšuje se frekvence Proti směru pohybu dochází ke zřeďování vlnoploch – doba mezi vlnoplochami se prodlužuje – snižuje se frekvence

Akustická energie, akustický výkon a akustická intenzita zvukové vlny Akustická impedance Odraz a průchod zvuku rozhraním – koeficienty odrazivosti a propustnosti Hladina akustické intenzity, sluchové pole Absorpce zvuku a ultrazvuku Co je Dopplerův jev, rovnice Dopplerova jevu