Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_241_TÉMA_ Právní charakter účetnictví, základní pojmy Název školy Masarykova střední.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Úvod Obsahem této prezentace bude základní teorie o účetnictví. Tato prezentace bude výkladová, účtování zde bude minimum. Dozvíme se, kdo vede účetnictví,
PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Podstata účetnictví Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Úvod do účetnictví.
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
ZPŮSOBY VEDENÍ EVIDENCE PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek Štencel.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického portálu
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_243_ Rozvaha a zdroje krytí, rozdělení účtů Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti II.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259_TÉMA_ Daň z příjmu Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_253_TÉMA_ Zálohové platby Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_260_TÉMA_ Daňová evidence Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_248_TÉMA_ Vyskladnění zásob Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_242_TÉMA_ Doklady a evidence Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_244_TÉMA_ Dlouhodobý majetek Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Podstata, význam a funkce účetnictví
Obchodní společnosti I.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Výchova k občanství 9.ročník
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Autor: Ing. Alice Horáčková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_241_TÉMA_ Právní charakter účetnictví, základní pojmy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace AutorIng. Rudolf Grygarčík Průřezové témaÚčetnictví a daňová evidence Tématický celekÚčetnictví Ročník3. Datum tvorby Datum a místo ověření třída 3.A Druh učebního materiáluPrezentace Anotace Účetnictví je upraveno zákonem o účetnictví č. 563/1991, který vstoupil v platnost Zákon je upravován finančními zpravodaji, kde ministerstvo financí zveřejňuje všechny změny týkající se účetnictví a všechny pokyny pro vedení účetnictví. Klíčová slova Účetní jednotka, fyzická osoba, právnická osoba, IČ, DIČ, účetní období, hospodářský rok, účetní rok. Metodický pokyn Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Možnosti využití – samostatné vyhledávání pojmů, práce s internetem, odbornou literaturou. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Účetní soustava Daňová evidencePodvojné účetnictví ManažerskéFinanční Rozpočetnictví KalkulaceVnitropodnikové Ing. Rudolf Grygarčík MSŠZe a VOŠ Opava, příspěvková organizace, Opava Právní charakter účetnictví, základní pojmy VY_32_INOVACE_241 Daňovou evidenci mohou vést fyzické osoby. Podvojné účetnictví musí vést právnické osoby.

Účetní jednotka Je to fyzická nebo právnická osoba založena za účelem podnikání, vytváření zisku nebo je to neziskový subjekt. Fyzická osoba - podniká na základě živnostenského listu, koncesní listiny nebo jiných předpisů (advokáti, lékaři, herci). Právnická osoba – firma zapsaná v obchodním rejstříku ( je zřízen u krajského soudu). Ing. Rudolf Grygarčík MSŠZe a VOŠ Opava, příspěvková organizace, Opava VY_32_INOVACE_241 Právní charakter účetnictví, základní pojmy

Ing. Rudolf Grygarčík MSŠZe a VOŠ Opava, příspěvková organizace, Opava VY_32_INOVACE_241 Nepřetržitě po sobě jdoucích 12 měsíců. Kalendářní rok – od 1.1. do Hospodářský rok – začíná prvním dnem jiného měsíce než je leden. Účetní období Právní charakter účetnictví, základní pojmy

x Ing. Rudolf Grygarčík MSŠZe a VOŠ Opava, příspěvková organizace, Opava VY_32_INOVACE_241 Vedení účetnictví Během jednoho účetního období nelze měnit metody účtování a oceňování. Fyzická osoba vede účetnictví ode dne, který je uveden na živnostenském listě. Právnická osoba vede účetnictví ode dne zápisu do Obchodního rejstříku - nikoliv ode dne vzniku společnosti. Účetní jednotka je povinna vést účetnictví a zodpovídá za jeho správnost. Den vzniku společnosti - den, kdy byla podepsána společenská smlouva nebo zakladatelská listina, která byla potvrzena notářem. Právní charakter účetnictví, základní pojmy

Ing. Rudolf Grygarčík MSŠZe a VOŠ Opava, příspěvková organizace, Opava VY_32_INOVACE_241 Každá účetní jednotka má přiřazené IČO (identifikační číslo). Každá účetní jednotka má svoje číslo a DIČ (daňové identifikační číslo), které musí jednotka uvádět. Čísla přiděluje DIČ - finanční úřad IČO - živnostenský úřad nebo obchodní rejstřík Účetnictví se vede úplně, průkazně a musí věrně zobrazovat skutečnost - náklady a výnosy se zahrnují do období se kterým souvisí. Účetnictví se vede v českém jazyce a v korunách - cizí měna se přepočítá e kurzem platným pro daný den. Právní charakter účetnictví, základní pojmy

Zdroje, odkazy, literatura: MSŠZe a VOŠ Opava, příspěvková organizace, Opava VY_32_INOVACE_241 Ing. Rudolf G rygarčík Právní charakter účetnictví, základní pojmy Zákony 1/2013. Český Těšín: Poradce, s.r.o, ISSN Business [online] [cit ]. Dostupné z: Business [online] [cit ]. Dostupné z: