Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše lázně.
Advertisements

41.1 Karlovarský kraj – poznáš jeho dominanty?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, cestovní,
ZEMĚPIS ZEMĚPIS LÁZEŇSTVÍ v ČR 8. ročník.
Hydrologické poměry – podzemní vody
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_10.
BALNEOPARK LÁZNĚ JESENÍK.
Karlovarský kraj Krajské město Karlovy Vary Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke.
Aneta Kafková, Marie Strašíková
Karlovarský kraj Nejmenší kraj – 3 okresy Příhraniční poloha –
1. kolo 7.ročník
´ ˇ ´ ˇ ´.
Hydrologické poměry – podzemní vody
Hydrologické poměry - podzemní vody
KARLOVARSKÝ KRAJ.
Karlovarský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Lázně v čr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_10.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_14.
Karlovarský kraj. Základní údaje Karlovarský kraj je proslulý svým lázeňstvím. Nejznámějšími lázeňskými městy jsou Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy.
 LÁZNĚ LUHAČOVICE LÁZNĚ LUHAČOVICE  LÁZNĚ LEOPOLDOV LÁZNĚ LEOPOLDOV  LÁZNĚ NEZDENICE LÁZNĚ NEZDENICE  SIRNATÉ LÁZNĚ OSTROŽSKÁ NOVÁ VES SIRNATÉ LÁZNĚ.
 Nejmladší České lázně. Lázně zahájily svůj provoz v únoru roku Lázně jsou v těsné blízkosti zámku. Jedná se o vody hypertonické studené. Lázně.
Luhačovice. Úvod Luhačovice jsou lázeňské město na jihovýchodě Moravy ve Zlínském kraj. V Luhačovicích jsou 4. největší lázně v Česku a největší na Moravě.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS Téma: Karlovarský kraj Ročník: 9.
1 26. září 2016 Svaz léčebných lázní ČR Specifika lázeňské léčby dětí a dorostu prim. MUDr. Jana Rydlová, Vedoucí lékařka dětských léčeben, Lázně Luhačovice,
K ARLOVARSKÝ KRAJ – LÁZNĚ, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT VY_32_I NOVACE _11KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
VODSTVO ČR Vodopády, jezera, rybníky a přehrady na území Česka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Graclík. Dostupné.
KARLOVARSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_11_Karlovarský kraj Téma: Vlastivěda.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE_Z.8.A.34_regiony_ceske_republiky_IX Ročník: osmý.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Karlovarský kraj Obsah Základní informace Základní informace Navštěvované oblasti Navštěvované oblasti Zdroje Zdroje.
Nejzápadnější kraj ČR Krajské město Karlovy Vary 3. nejmenší kraj ČR
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – PODZEMNÍ VODY
Pozdně gotická architektura v Čechách
Oceány a moře HYDROSFÉRA
VY_32_INOVACE_283_Lázeňství na Jesenicku
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Karlovarský kraj Nejmenší kraj – 3 okresy Příhraniční poloha –
Historie lázeňství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
REGIONY ČESKÉ REPUBLIKY
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
MARIÁNSKÉ LÁZNĚ.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
Domino 1−10 Obrázkové domino se skládá z kartiček, na jejichž levé polovině je napsáno číslo a na pravé polovině je určitý počet stejných obrázků. Hru.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

ZAPIŠTE DO KŘÍŽOVKY PODLE LEGENDY: 1. Nejčastější geometrický tvar sopky. 2. Název pro magma, které se dostane na povrch. 3. Pramen, starší název pro vřídlo. 4. Doprovodný jev sopečné erupce − prudce teče „bahno“. 5. Geologický děj, který měříme Richterovou stupnicí.

 Lázně vznikaly v místech bohatých na termální prameny, jejichž léčivého účinku se zde využívá. Podle starého zvyku se vhozením mincí do léčivých pramenů děkovalo za uzdravení. Množství římských a keltských mincí nalezených v termálních pramenech v Teplicích dokazuje, že se historie českého lázeňství začala psát už před 2000 lety. Slavný alchymista, astrolog a lékař Paracelsus (15. století) zařadil lázně Teplice mezi 10 nejlepších v Evropě.  České lázně mají na svém kontě také několik světových historických prvenství: V lázních Jeseník založil roku 1822 Vincenz Priessnitz první vodoléčebný ústav na světě. V roce 1906 v Jáchymově vznikly první radonové lázně na světě. První lázeňská certifikovaná společnost v Evropě se stala společnost Anenské slatinné lázně Bělohrad.

 Jsou to naše největší a nejznámější lázně. Byly založeny v roce 1358 českým králem a římským císařem Karlem IV. Za svoji neobyčejnou popularitu Karlovy Vary v mnohém vděčí slavné Becherovce − bylinnému likéru, často s nadsázkou nazývanému 13. pramen, minerální vodě Mattoni, karlovarským oplatkám, filmovému festivalu a Moserovu křišťálu. Nachází se zde 12 teplých minerálních pramenů (od 30 °C do 72 °C), nejznámější je Vřídlo.

 Na území lázeňské zóny bylo objeveno okolo 100 studených pramenů minerální vody s vysokým obsahem oxidu uhličitého. Některé z nich se používaly už na počátku 16. století. Skutečnou perlou mezi městskými stavbami, postavenými v neoklasicistním stylu, je kolonáda z roku 1889, která byla v roce 2010 zařazena na seznam národních kulturních památek. Dominantou lázeňské zóny je tzv. Zpívající fontána, která láká nádhernou hrou světel a zvuků (úkol: najděte na internetu video fontány).

 Malebné lázeňské městečko, založené v roce 1793, se nachází na západě Česka. Léčí se zde nemoci srdce a oběhové soustavy, nemoci pohybové soustavy, nemoci gynekologické včetně neplodnosti, následná onkologická péče. V parku je velmi známá socha Františka opředená známou legendou…

 Jsou čtvrté největší a jedny z nejkrásnějších lázní v České republice i v Evropě. Na území Luhačovic vyvěrá 16 jedinečným léčivých pramenů s vysokým obsahem minerálních látek. Nejznámějším pramenem je Vincentka.

 Lázně Teplice jsou nejstarší lázně ve střední Evropě, historie těchto lázní se datuje již od roku 762, kdy měl pasáček vepřů vladyky Kolostuje objevit horké léčivé prameny. V 18. a 19. století byly Teplice nazývány malou Paříží či salonem Evropy, jehož nejvýznamnějšími návštěvníky byli: car Petr I., švédský král Gustav IV., pruský král Bedřich Vilém III., Ludwig van Beethoven, Johann Wolfgang Goethe, Richard Wagner, Frederick Chopin a Franz Liszt.

 Zdejší lázně byly založeny už v 17. století. Léčí se zde nemoci oběhové soustavy (hlavně srdce), nemoci z poruchy výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí − diabetes mellitus (cukrovka), včetně obezity, nemoci pohybové soustavy. Kdo je na koni?

 Z hlubin podzemí zde vyvěrají unikátní léčebné prameny. Nikde na světě nenajdete lázně s tak propracovanou a efektivní léčbou radonovou vodou jako v Jáchymově. Základem léčby chorob pohybového aparátu jsou koupele v termální minerální vodě s vysokým obsahem radonu. Ten je zdrojem měkkého alfa záření tiší bolesti, zlepšuje hybnost kloubů, prokrvení a hojení, stimuluje regenerační procesy v tkáních pohybového aparátu, harmonizuje vegetativní funkce, kladně ovlivňuje hodnoty krevního tlaku a posiluje obranyschopnost organismu. Který nerost se těžil v Jáchymově a která slavná vědkyně ho zkoumala?

 Roku 1935 zde byla založena první evropská léčebna dětské obrny. Díky významnému léčivému zdroji − termálním uhličitým pramenům o teplotě 27 °C − a rehabilitačním metodám se staly místem, kde se zlepšilo nebo zcela navrátilo zdraví řadě lidí po nejvážnějších onemocněních pohybového, centrálního a periferního nervového aparátu.

 Je to perla jesenických hor − v okolí vyvěrá z nitra země okolo 80 pramenů velmi kvalitní horské vody. Za svou existenci a pozdější proslulost vděčí Priessnitzovy léčebné lázně Vincenzi Priessnitzovi. Tento místní lidový léčitel, nazývaný „vodní lékař“, založil první vodoléčebné centrum a hydroterapeutický institut na světě. Díky tomu se Jeseník proslavil jako „kolébka současné balneologie“. Připravte si referát o tomto člověku, který se sám vyléčil v 16 letech ze smrtelné nemoci.

 O skutečné založení lázní se zasloužila roku 1885 pruská hraběnka Anna z Asseburgu, která zde provedla první úspěšné pokusy s léčivostí místní rašeliny. Odtud tedy pojmenování Anenské. Slatinná léčba, čistý horský vzduch a klidná atmosféra, to vše je zde pro úspěšné a blahodárné léčení pacientů s různými neduhy pohybového, nervového, gynekologického a kožního původu.

 Lázně Kynžvart mají specifické klimatické podmínky, které jsou bohatě využívány při léčbě nemocí dýchacích cest u dětí. Lázně byly založeny v polovině 19. století rodem Metternichů. V roce 1950 se při rekonvalescenci dětí postižených epidemií černého kašle potvrdil nápadný léčebný efekt místních klimatických podmínek a lázně se od té doby specializují pouze na léčbu dětí − v současné době jako jediné lázeňské zařízení v ČR, které má pouze dětskou klientelu.

 Již v průběhu 14. století byly objeveny léčivé účinky místních minerálních pramenů, jejichž voda si postupem času vysloužila název Boží voda. Lázně nabyly věhlasu především v průběhu 18. století, kdy byly také jedním z rezidenčních sídel šlechtického rodu Clam-Gallasů. Léčí se zde onemocnění srdce a kardiovaskulárního systému, onemocnění pohybového ústrojí, nervová onemocnění.

 V roce 1897 zde byla objevena křídová slatina (peloid), která je dodnes ceněna pro své unikátní chemické ložení. To tehdy vedlo k otevření lázeňského sanatoria, které se v současnosti těší velké popularitě. Léčí se zde nemoci nervové a nemoci pohybové soustavy.

1. Soustava, která se hlavně léčí v Teplicích a v Bechyni. 2. Říká se jí 13. pramen z Karlových Varů… 3. Je dodnes známý jako Priessnitz. 4. Známá minerálka z Karlových Varů. 5. Nejznámější pramen Luhačovic. 6. Prvek, který se využívá v lázních Jáchymov.

  [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:   SCHUBERT, Richard. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:   [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:   MANECKE. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   HARKE. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   PALOCH, David. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  RAWAC. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:   [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 

 [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:   [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:   WOWOVR2. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  AZENION. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: _Flower_Clock.JPG  PRAZAK. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:   HUBICKA. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   EDWTIE. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 

 Oberlack, G. Hans. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:   [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:   PRAZAK. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:   [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:   [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:   POLÁK, Jan. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:   MOS810. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 