Zadávání a kontrola veřejných zakázek Ing. Josef Šetek Seminář pro SC 2.2 VZNIK NOVÝCH A ROZVOJ EXISTUJÍCÍCH PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT V OBLASTI SOCIÁLNÍHO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Co nás čeká nového při zadávání veřejných zakázek ? Eva Vizdalová
Advertisements

Petr Prášek Veřejné zakázky v OP VK Veřejné zakázky v OP VK.
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení Tomáš Mikulecký Oddělení veřejných zakázek Státní fond životního prostředí ČR.
Program rozvoje venkova na období OBECNÉ PODMÍNKY PRO 1. KOLO PŘÍJMU ŽÁDOSTÍ Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Seminář pro žadatele IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek červen 2016.
Seminář pro žadatele k 14. výzvě IROP „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání“ a 15. výzvě „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro sociálně vyloučené.
Zadavatel, zakázka a řízení. 1.Zadavatel dle ZVZ: a)Veřejný zadavatel (stát, státní p.o., ÚSC, osoba ovládaná státem nebo jiným veřejným zadavatelem ve.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha OM OP LZZ D9)
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Program rozvoje venkova Veřejné zakázky – v Pravidlech (vybrané části) 1. kolo PRV.
Seminář pro žadatele k 37. výzvě IROP „Energetické úspory v bytových domech II" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek Mgr. Barbora Dedková - Specialista na administraci VZ Seminář pro SC 2.1 ZVÝŠENÍ KVALITY A DOSTUPNOSTI SLUŽEB VEDOUCÍ.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 19. září 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha OM OP LZZ D9)
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP Josef Jemelka Oddělení veřejných zakázek OPŽP Státní fond životního prostředí ČR.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
05/10/2010 Mnichovo Hradiště Mgr. Jaroslav Gramel Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám?
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK Seminář pro příjemce 29. října 2012.
Problematika koncesí a sektorových veřejných zakázek
Veřejné zakázky malého rozsahu ve světle základních zásad
Seminář pro žadatele IROP
Seminář pro žadatele 5. VÝZVA MAS OPAVSKO IROP KOMUNITNÍ CENTRA 2017
Seminář pro žadatele IROP
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona.
Povinná elektronická komunikace v zadávacích řízeních
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro příjemce OPVK
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
jako forma kontroly ve veřejné správě
Seminář „Kontrola výdajů“ v rámci programu Interreg CENTRAL EUROPE
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Informace k e-tržišti Gemin
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 13. výzvě IROP „Revitalizace vybraných památek"
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky v rámci malého projektu
Cyklus malého projektu
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 36. výzvě IROP „Stanice IZS"
Transkript prezentace:

Zadávání a kontrola veřejných zakázek Ing. Josef Šetek Seminář pro SC 2.2 VZNIK NOVÝCH A ROZVOJ EXISTUJÍCÍCH PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT V OBLASTI SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Výzva č SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ PRO SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Výzva č SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ

Zadávání veřejných zakázek 2

Pokud příjemce podpory realizuje projekt prostřednictvím zakázky na dodání zboží, poskytnutí služeb nebo provedení stavebních prací, je povinen řídit se principy transparentnosti, rovného zacházení a nediskriminace, a dále pak principy hospodárnosti, efektivnosti a účelnosti (tzv. 3E) podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole. Při zadávání veřejné zakázky postupuje v souladu se zákonem č.137/2006 Sb., o veřejných zakázkách. V případě zakázek nespadajících pod působnost zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách je povinen řídit se Metodickým pokynem pro oblast zadávání zakázek pro programové období vydaným dne 15. ledna 2014 na základě usnesení vlády ČR č. 44/2014 Metodika řízení programů v programovém období 2014–2020 (NOK) 3

Pravidla zadávání veřejných zakázek jsou stanovena v: 1)Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách – nadlimitní a podlimitní VZ (duben 2016 však zcela nový zákon) 1)Metodický pokyn pro oblast zadávání zakázek pro programové období 2014 – 2020 (MP) – veřejné zakázky malého rozsahu (VZMR), zakázky malé hodnoty, zakázky vyšší hodnoty 2)Obecná pravidla pro žadatele a příjemce – kapitola 5 a 6 – další pravidla stanovená poskytovatelem dotace Zadávání veřejných zakázek - pravidla 4

Zadavatel, zakázka a řízení

1.Zadavatel dle ZVZ: a)Veřejný zadavatel (stát, státní p.o., ÚSC, osoba ovládaná státem nebo jiným veřejným zadavatelem ve veřejném zájmu) b)Dotovaný zadavatel (PO/FO, která není veřejným zadavatelem a zadává veřejnou zakázku hrazenou z více než 50% z veřejných zdrojů nebo zakázku, kde peněžní prostředky z těchto zdrojů přesáhnou Kč) c)Sektorový zadavatel (osoba vykonávající tzv. relevantní činnost v odvětví plynárenství, teplárenství, elektroenergetiky, vodárenství a vodního hospodářství, veřejné dopravy, poštovních služeb, těžby nerostných surovin, letecké a námořní dopravy) 2.Osoba, která není zadavatelem dle ZVZ: PO/FO, která není veřejným zadavatelem a zadává veřejnou zakázku hrazenou z méně než 50% z veřejných zdrojů a zároveň na tuto zakázku peněžní prostředky z veřejných zdrojů nepřesáhnou Kč. Zadavatel 6

Veřejná zakázka dle předmětu Shodná definice v ZVZ i v MP: Dodávky Služby Stavební práce V případě smíšeného předmětu rozhoduje základní účel plnění, případně převažující hodnota plnění.

Veřejná zakázka dle předpokládané hodnoty Předpokládaná hodnota (PH) vždy v Kč bez DPH!!! ZVZ a)Nadlimitní VZ – (PH vyšší než limit stanovený nařízením vlády č. 77/2008 Sb. v platném znění) b)Podlimitní VZ – (PH nižší než limit stanovený nařízením vlády č. 77/2008 Sb. v platném znění, ale vyšší než VZMR) c)VZ malého rozsahu (VZMR) – PH nižší než Kč u dodávek a služeb nebo nižší než Kč u stavebních prací) MP a)Zakázka malé hodnoty (ZMH) – PH nižší než Kč u dodávek a služeb nebo nižší než Kč u stavebních prací) b)Zakázka vyšší hodnoty (ZVH) – PH vyšší než Kč u dodávek a služeb nebo vyšší než Kč u stavebních prací)

Řízení/způsob zadávání ZVZ (nadlimitní a podlimitní VZ) a)Otevřené řízení (nadlimitní a podlimitní VZ) b)Užší řízení (nadlimitní a podlimitní VZ) c)Zjednodušené podlimitní řízení (pouze podlimitní VZ, jejíž PH není vyšší než Kč) d)Jednací řízení s uveřejněním (nadlimitní a podlimitní VZ) e)Jednací řízení bez uveřejnění (nadlimitní a podlimitní VZ) f)Soutěžní dialog (nadlimitní a podlimitní VZ) MP a)Otevřená výzva (ZVH, ZMH) b)Elektronické tržiště (ZVH, ZMH) c)Uzavřená výzva (pouze ZMH) Výjimky – shodné v ZVZ i MP (§18, §19, § 23 ZVZ, 5.4. MP)

Dotovaný zadavatel vs. nezadavatel Dotovaný zadavatel zadává Dle ZVZ a)Nadlimitní VZ b)Podlimitní VZ Dle MP a)VZMR (která je tedy současně i ZMH) Osoba, která není zadavatelem dle ZVZ zadává Dle MP a)ZVH b)ZMH

Metodický pokyn pro oblast zadávání zakázek pro programové období

Zakázka malé hodnoty (ZMH)  předpokládaná hodnota nedosáhne ,- Kč bez DPH v případě zakázky na dodávky a/nebo služby a , Kč v případě stavebních prací Zakázka vyšší hodnoty (ZVH)  předpokládaná hodnota činí nejméně ,- Kč bez DPH a , Kč v případě stavebních prací MP – výše předpokládané hodnoty VZ 12

13 MP stanoví pro veřejného a dotovaného zadavatele při zadávání VZMR následující limity: - méně než ,- bez DPH = ZMH, nespadající pod pravidla MP, lze realizovat přímý nákup nebo objednávku - od ,- bez DPH do ,- bez DPH = ZMH dle MP, nutné soutěžit postupem dle MP (zejm. Kapitola 7) - od ,- bez DPH = postup dle Zákona 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách Výše uvedené limity se vztahují k předpokládané hodnotě VZ MP – veřejný + dotovaný zadavatel

Předpokládaná hodnota zakázky malé hodnoty činí méně než Kč bez DPH lze realizovat přímý nákup nebo objednávku Předpokládaná hodnota činí nejméně Kč bez DPH a nedosahuje limitu podlimitní veřejné zakázky Postupuje podle MP (zakázka malé hodnoty) Předpokládaná hodnota dosahuje limitu podlimitní veřejné zakázky Postupuje podle MP (zakázka vyšší hodnoty) Nadlimitní veřejné zakázky zadává podle ZVZ MP – sektorový zadavatel 14

Soukromá osoba, která není zadavatelem podle ZVZ - dotace poskytovaná na zadávanou zakázku není vyšší než 50 % a není vyšší než ,- Kč bez DPH. Předpokládaná hodnota činí méně než ,- Kč bez DPH lze realizovat přímý nákup nebo objednávku Předpokládaná hodnota činí nejméně ,- Kč bez DPH a nedosahuje limitu podlimitní veřejné zakázky Postupuje podle MP (zakázka malé hodnoty) Předpokládaná hodnota dosahuje limitu podlimitní veřejné zakázky Postupuje podle MP (zakázka vyšší hodnoty), a to i v případě nadlimitních VZ MP – (ne)zadavatel 15

Zadavatel stanoví předmět jedné zakázky tak, aby předmětem jedné zakázky byla: všechna plnění, tvořící jeden funkční celek všechna obdobná a spolu související plnění  související plnění jsou ta, která spolu místně, věcně a časově souvisí u dodávek a služeb platí pravidlo účetního období Shodná pravidla jako v ZVZ: povinnost stanovit předmět zakázky v souladu se základními zásadami a v souladu s §13 zákaz dělení předmětu zakázky zákaz diskriminačního slučování předmětu zakázky zákaz značkové specifikace MP – předmět zakázky 16

Předpokládaná hodnota zakázky a nabídková cena uchazeče, s nímž má být nebo byla uzavřena smlouva dle bodu MP musí odpovídat cenám v místě a čase obvyklým. Platí i pro přímé objednávky či nákupy! MP – cena a hodnota zakázky 17

Shodné jako v ZVZ: zakázky na dodávky zakázky na služby zakázky na stavební práce MP – věcné členění předmětu zakázky 18

Zadavatel může zadat zakázku: v otevřené výzvě nebo na elektronickém tržišti nebo v případě zakázek malé hodnoty v uzavřené výzvě MP – procesní postup 19

Oznámení výběrového řízení uveřejní zadavatel po celou dobu trvání lhůty pro podání nabídek: na profilu zadavatele, nebo ve věstníku veřejných zakázek nebo webových stránkách příslušného Programu MP – otevřená výzva 20

Pokud zadavatel zadává na elektronickém tržišti, zadává podle pravidel elektronického tržiště.  v takovém případě se ustanovení upravující zadávání zakázek tohoto MP nepoužijí MP – e-tržiště 21

pouze v případě zakázek malé hodnoty výzva nejméně 3 zájemcům k podání nabídky  jedná se pouze takové zájemce, o kterých má zadavatel informace, že jsou způsobilí požadované plnění poskytnout prokazatelný způsob odeslání výzvy zadavatel nesmí vyzývat opakovaně stejný okruh zájemců, není-li to odůvodněno předmětem plnění zakázky či jinými zvláštními okolnostmi, případně zrušením předcházejícího výběrového řízení MP – uzavřená výzva 22

Lhůta stanovená podle tohoto MP počíná dnem, který následuje po události, jež je rozhodující pro její počátek. Rozhodnou událostí je uveřejnění oznámení o zahájení výběrového řízení/odeslání výzvy k podání nabídky. Lhůta pro podání nabídek nesmí být kratší než: 10 kalendářních dnů u zakázek malé hodnoty 15 u zakázek vyšší hodnoty 35 v případě zakázek, jejichž předpokládaná hodnota dosáhne nejméně hodnoty nadlimitní veřejné zakázky pro sektorové zadavatele podle nařízení vlády č. 77/2008 Sb. MP – lhůta pro podání nabídek 23

Obsah zadávacích podmínek Kvalifikace Dodatečné informace Stanovení komise Otevírání obálek Posouzení a hodnocení nabídek Uzavření smlouvy Změny uzavřené smlouvy MP – další náležitosti 24

Příloha č. 1 – Obchodní podmínky zakázek na stavební práce (závazné!!!!) Příloha č. 2 - Formulář oznámení výběrového řízení – zadávací podmínky Příloha č. 3 - Protokol o otevírání obálek, posouzení a hodnocení nabídek Příloha č. 4 - Jmenování hodnotící komise/Pověření k otevírání obálek, posouzení a hodnocení nabídek MP - přílohy 25

Soulad předmětu VZ s obsahem projektu - nezakazuje ale přítomnost nezpůsobilých výdajů (např. servisní služby – funkční celek!!!) Požadavky na publicitu – nově „Povinnosti příjemců v oblasti publicity se nevztahují na dokumentaci o zakázce (zadávací dokumentace, protokoly z jednání komisí apod.)“. Ustanovení smluvních podmínek:  Označování účetních dokladů názvem a číslem projektu.  Uvedení povinnosti dodavatele poskytovat informace a dokumentaci oprávněným orgánům do roku  Ustanovení o archivaci dokladů do roku Obecná pravidla pro žadatele a příjemce – požadavky při zadávání 26

Kontrola veřejných zakázek 27

Proces kontroly VZ: 1.Povinnosti stanovují Obecná pravidla pro žadatele a příjemce + Podmínky Rozhodnutí (lhůty, finanční opravy) 2.Kontrola VZ probíhá průběžně ve fázích 3.Relevantní dokumentaci o zakázce zadavatel předkládá prostřednictvím MS2014+ Kontrola veřejných zakázek 28

Proces kontroly VZ: 1. Fáze = kontrola zadávacích podmínek VZ -předložení zadávacích podmínek VZ k posouzení a konzultaci CRR 10 pracovních dní před plánovaným zahájením zadávacího/výběrového řízení -pro zakázky zadávané dle zákona o veřejných zakázkách se jedná o povinnost, pro VZMR se jedná o doporučení Kontrola veřejných zakázek 29

Proces kontroly VZ: 2. Fáze = kontrola průběhu zad. řízení před uzavřením smlouvy -předložení dokumentace k průběhu zadávacího řízení před uzavřením smlouvy na plnění zakázky ke kontrole CRR -pro zakázky zadávané dle zákona o veřejných zakázkách se jedná o povinnost, pro VZMR se jedná o doporučení -kontroluje se kompletní dokumentace, první 2 nabídky v pořadí a nabídky všech vyloučených uchazečů Kontrola veřejných zakázek 30

Proces kontroly VZ: 3. Fáze = kontrola dokončení zadávacího řízení -musí proběhnout vždy před schválením první žádosti o platbu -po dokončení kontroly je zasíláno stanovisko CRR ke kontrole Kontrola veřejných zakázek 31

Proces kontroly VZ: 4. Fáze = kontrola dodatku ke smlouvě před jeho uzavřením -dle Pravidel je stanovena povinnost předložit dodatek ke smlouvě před jeho uzavřením ke kontrole CRR -pro zakázky zadávané dle zákona o veřejných zakázkách se jedná o povinnost, pro VZMR se jedná o doporučení Kontrola veřejných zakázek 32

Proces kontroly VZ: 5. Fáze = kontrola uzavřeného dodatku -musí proběhnout vždy před schválením nejbližší (zpravidla první) žádosti o platbu Kontrola veřejných zakázek 33

Proces kontroly VZ: Pokud a) smlouva na plnění zakázky byla uzavřena před schválením právního aktu, nebo b) zadávací/výběrové řízení bylo zahájeno před schválením právního aktu, nebo c) dodatek ke smlouvě na plnění zakázky byl uzavřen před schválením právního aktu, neplatí povinnost předložit CRR příslušnou dokumentaci ke kontrole před zahájením řízení / uzavřením smlouvy / podpisem dodatku. V takovém případě zadavatel přiloží příslušnou dokumentaci k žádosti o podporu, a to bez ohledu na hodnotu původní zakázky. Kontrola veřejných zakázek 34

Centrum pro regionální rozvoj České republikyVinohradská 46, Praha 2tel.: Děkuji za pozornost. 35 Ing. Josef Šetek