KONTROLA ČERSTVÉHO OVOCE A ZELENINY dle Nařízení Komise (EU) č. 543/2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Všeobecný systém preferencí (GSP) od
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Ing. Jana Balachová, Ing. Jiří Mauer inspektorát SZPI v Ústí nad Labem
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Ing. Zuzana Nováková.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Celní správa České republiky
úsek legální metrologie ČMI
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Regionální potravina a novinky v legislativě
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Nejčastější závady v označování
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Vracení DPH, zvláštní režimy. Vracení daně DPH lze vrátit při splnění podmínek ZDPH: –osobám požívajícím výsad a imunit (§ 80), –v rámci zahraniční pomoci.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
PŘÍSTUP SZPI KE KONTROLE ČERSTVÉHO OVOCE A ZELENINY OD
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 NAŘÍZENÍ RADY č. 259/93 (Zákonný rámec) Ton Post / Kees van.
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Název projektu: Moderní škola
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Spotřební a energetické daně
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Nový fytosanitární režim EU
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Transkript prezentace:

KONTROLA ČERSTVÉHO OVOCE A ZELENINY dle Nařízení Komise (EU) č. 543/2011

ZMĚNA V PRÁVNÍCH PŘEDPISECH Od se použije nařízení (ES) č. 543/2011 Prováděcím nařízením Komise (EU) č. 543/2011 ze dne 7. června 2011, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady(ES) č. 1234/2007 Článek nařízení (ES) č. 1580/2007 se zrušuje

ZMĚNA V PRÁVNÍCH PŘEDPISECH Kontrola čerstvého ovoce a zeleniny je prováděna v souladu s nařízením Rady (ES) č. 1234/2007 a nařízením Komise (ES) č. 543/2011. Nařízení 1234/2007 článek 1 – oblast působnosti – ovoce a zelenina, část IX přílohy I článek 113 odst. 1 písm. b) a c) Komise může stanovit obchodní normy pro odvětví ovoce a zeleniny, banány článek 113a - produkty pouze uspokojivé obchodní jakosti + země původu, obchodní normy se použijí ve všech fázích uvádění na trh - dovoz i vývoz kontrola souladu s obchodními normami na základě analýzy rizika

Nařízení 543/2011 Článek 3 všeobecná obchodní norma – změna: produkty nesmí být přezrálé, 10 % početních nebo hmotnostních produktů nesplňuje minimální požadavky – z nich max. 2 % hniloba pro jednotlivé produkty jsou vydávány zvláštní obchodní normy, ve kterých jsou podrobně stanoveny požadavky na jakost, zralost, třídy jakosti, velikost, úpravu balení a označování.

Nařízení 543/2011 zvláštní obchodní normy stanoveny pro stejné produkty jako v nař. 1580/2007 a) jablka f) hrušky b) citrusové plody g) jahody c) kiwi h) papriku zeleninovou d) salát, endivii kadeřavou i) rajčata letní a endivii zimníj) stolní hrozny révy vinné e) broskve a nektarinky

Nařízení 543/2011 – Článek 4 výjimky z použití obchodních norem – nově: jedlé klíčky ze semen rostlin zařazených mezi O+Z prodej produktů na trzích může být osvobozen od povinnosti dodržovat ON

Nařízení 543/2011 – Článek 4 doplněn výčet produktů, u kterých se dodržování všeobecné obchodní normy nevyžaduje h) pistácie kódu KN ; i) makadamia ořechy kódu KN ; j) pekanové ořechy kódu KN ; k) ostatní ořechy kódu KN ; l) sušené banány plantejny kódu ; m) sušené citrusové plody kódu 0805; n) směs z tropických ořechů kódu KN ; o) směs z ostatních ořechů kódu KN ; obchodní norma se vztahuje i na pěstované houby, dodržení požadavků všeobecné normy se nevyžaduje i nepěstovaných hub, zde uplatňujeme požadavky vyhlášky č. 157/2003

Nařízení 543/ Článek 6 Údaje pro označování ve fázi maloobchodního prodeje pro produkty se zvláštní obchodní normou Pokud bude produkt nabízen k prodeji v nepůvodním obalu nebo jako volně ložené zboží, je prodejce povinen vystavit v těsné blízkosti zboží zřetelné a čitelné údaje uvádějící : zemi původu jakost odrůdu či tržní druh (je-li stanoven)

Nařízení 543/ Článek 7 SMĚSI Uvádění balíčků o čisté hmotnosti nepřesahující 5 kg, které obsahují směsi různých druhů ovoce a zeleniny, na trh se povoluje za předpokladu, že: a) produkty jsou jednotné kvality a každý dotčený produkt splňuje příslušnou zvláštní obchodní normu, nebo všeobecnou obchodní normu, pokud pro konkrétní produkt neexistuje zvláštní obchodní norma b) balení je náležitě označeno v souladu s touto kapitolou

Nařízení 543/ Článek 7 c) směs není takové povahy, aby uvedla spotřebitele v omyl Pokud ovoce a zelenina ve směsi pochází z více členských států nebo ze třetí země, mohou být názvy zemí původu nahrazeny podle potřeby jedním z následujících označení: a) "směs ovoce a zeleniny z ES" b) "směs ovoce a zeleniny nepocházející z ES" c) "směs ovoce a zeleniny pocházející z ES i mimo ES"

OBCHODNÍ NORMY Obsah všeobecné obchodní normy: 1. Minimální požadavky na jakost 2. Minimální požadavky na zralost 3. Odchylky 4. Označování země původu produktu

OBCHODNÍ NORMY Obsah zvláštních obchodních norem: I. DEFINICE PRODUKTU II. USTANOVENÍ O JAKOSTI (A. minimální požadavky jakosti, B. požadavky na zralost, C. třídy jakosti) III. USTANOVENÍ O VELIKOSTI IV. USTANOVENÍ O ODCHYLKÁCH (dovolené odchylky jakosti a velikosti u jednotlivých jakostních tříd) V. USTANOVENÍ O ÚPRAVĚ (A. jednotnost, B. balení, vypuštěna úprava) VI. USTANOVENÍ O OZNAČOVÁNÍ (identifikace balírny,druh produktu, původ produktu, obchodní specifikace = třída jakosti, velikost …)

KONTROLA OVOCE A ZELENINY DLE ON Kontrola produktů se zvláštní obchodní normou Jakost – produkt musí splňovat požadavky uvedené v jednotlivých třídách jakosti, která je deklarována Požadavky na zralost – stanoveny pro všechny produkty, na které se vztahuje zvláštní obchodní norma Velikost – produkt musí splňovat požadavky stanovené ve zvláštní obchodní normě

KONTROLA OVOCE A ZELENINY DLE ON Označování na obale – definice uvedeny v příloze V Balení: samostatně zabalená šarže, včetně obsahu. Účelem balení je snadná manipulace a doprava množství prodejních jednotek nebo volných či uspořádaných produktů, aby se tak předešlo jejich poškození v důsledku fyzické manipulace a dopravy. Kontejnery pro silniční, železniční, lodní a leteckou přepravu se nepokládají za balení.

KONTROLA OVOCE A ZELENINY DLE ON Maloobchodní balení: samostatně zabalená šarže, včetně obsahu. Účelem maloobchodního balení je vytvořit prodejní jednotku pro konečného uživatele nebo spotřebitele v místě nákupu Hotová balení: hotová balení jsou maloobchodní balení, která zcela nebo částečně uzavírají zboží, avšak způsobem, kdy obsah nelze změnit bez otevření nebo změny obalu. Ochranné fólie obalující jednotlivé produkty se nepovažují za hotové balení.

KONTROLA OVOCE A ZELENINY DLE ON Označování 10 produktů musí být v souladu s požadavky zvláštních obchodních norem: Identifikace : jméno a adresa balírny/odesílatele (identifikační symbol balírny v návaznosti na „balírna/odesílatel“, adresou prodejce v návaznosti na označení „baleno pro…“) Druh produktu: např. „jablka“ není- li obsah viditelný z vnějšku, název odrůdy, u maloobchodního balení obsahující směs odrůd název všech odrůd v balení

KONTROLA OVOCE A ZELENINY DLE ON Původ produktu: země původu a případně pěstitelská oblast - u maloobchodního balení, které obsahuje směs odrůd např. jablek různého původu, musí být vedle názvu příslušné odrůdy uvedena také země původu Obchodní specifikace: jakost a další požadavky stanovené v jednotlivých zvláštních obchodních normách U hotově baleného zboží musí být kromě výše uvedených údajů vyznačena i čistá hmotnost. V případě produktů prodávaných na kusy není potřeba hmotnost uvádět, pokud je počet kusů viditelný a lehce spočitatelný nebo je počet kusů vyznačen na štítku

KONTROLA OVOCE A ZELENINY DLE ON Kontrola produktů se všeobecnou obchodní normou Všeobecnou obchodní normu musí splňovat všechny produkty v odvětví čerstvé ovoce a zelenina, s výjimkou 10, pro které platí zvláštní obchodní normy. Kontrola jakosti Minimální požadavky na jakost: ovoce a zelenina musí splňovat minimální požadavky na jakost, v každé šarži se povoluje odchylka ve výši 10% početních nebo hmotnostních produktů, které minimální požadavky nesplňují. V rámci této odchylky smí celkem nejvýše 2 % sestávat z produktů postižených hnilobou.

KONTROLA OVOCE A ZELENINY DLE ON Tato odchylka se však nevztahuje na produkt napadený hnilobou nebo postižený zhoršením jakosti do té míry, že je nezpůsobilý ke spotřebě. Minimální požadavky na zralost: produkty musí být dostatečně vyvinuté, nikoliv však příliš, uspokojivá zralost, nesmí však být přezrálé Kontrola označování označení země původu druh produktu dle obecného právního předpisu (Zákon 110/1997 Sb. ve znění pozdějších předpisů)

KONTROLA OVOCE A ZELENINY DLE ON U hotově baleného zboží musí být kromě výše uvedených údajů vyznačena i čistá hmotnost.V případě produktů prodávaných na kusy není potřeba hmotnost uvádět, pokud je počet kusů viditelný a lehce spočitatelný nebo je počet kusů vyznačen na štítku Údaje pro označování ve fázi maloobchodního prodeje pro produkty se všeobecnou obchodní normou: Pokud bude produkt nabízen k prodeji v nepůvodním obalu nebo jako volně ložené zboží, je prodejce povinen vystavit v těsné blízkosti zboží zřetelné a čitelné údaje uvádějící : zemi původu druh produktu

Obchodní norma jablka Minimální požadavky bez výrazné sklovitosti Požadavky na zralost

Obchodní norma jablka Třídy jakosti - výběr

Obchodní norma jablka I. jakost

Obchodní norma jablka I. jakost

Obchodní norma jablka II. jakost

Obchodní norma jablka Velikost

Obchodní norma jablka Velikost – u ovoce tříděného dle hmotnosti

Obchodní norma jablka Dovolené odchylky jakosti

Obchodní norma jablka Ustanovení o obchodní úpravě

Obchodní norma jablka Ustanovení o obchodní úpravě

Obchodní norma citrusové plody Požadavky na zralost

Obchodní norma citrusové plody Třídy jakosti

Obchodní norma citrusové plody Třídy jakosti

Obchodní norma citrusové plody Ustanovení o velikosti

Obchodní norma citrusové plody B. Jednotnost

Obchodní norma citrusové plody Dovolené odchylky jakosti

Obchodní norma citrusové plody Ustanovení o označování - Druh produktu (1) Citrusové plody bez jader mohou příležitostně obsahovat jádra

Obchodní norma citrusové plody Ustanovení o označování Původ produktu

Obchodní norma kiwi Požadavky na zralost

Obchodní norma kiwi Dovolené odchylky jakosti

Obchodní norma pro saláty, endivii Ustanovení o velikosti Z nařízení 543/2011vypadlo ustanovení o minimální hmotnosti pro I. a II. jakost v nař. 1580/2007 Stejnorodost

Obchodní norma pro saláty, endivii Označování

Obchodní norma pro broskve a nektarinky Minimální požadavky na jakost Požadavky na zralost – nově definovány

Obchodní norma pro broskve a nektarinky I. jakost

Obchodní norma pro broskve a nektarinky II.jakost

Obchodní norma pro broskve a nektarinky Velikost

Obchodní norma pro broskve a nektarinky

Odchylky jakosti

Obchodní norma pro hrušky I. Jakost Velikost

Obchodní norma pro hrušky Velikost

Obchodní norma pro jahody Dovolené odchylky jakosti

Obchodní norma pro papriku Třídy jakosti

Obchodní norma pro papriku I. Jakost

Obchodní norma pro papriku II. Jakost

Obchodní norma pro papriku Velikost

Obchodní norma pro papriku Dovolené odchylky jakosti, velikosti

Obchodní norma pro papriku Obchodní úprava

Obchodní norma pro papriku Označování tržní druh se neuvádí

Obchodní norma pro stolní hrozny

Obchodní norma pro rajčata

Shrnutí označování dle nař. 543/2011 Označování na obale u produktů se zvláštní obchodní normou: identifikace balírny/odesílatele, druh produktu, původ produktu, obchodní specifikace Označování volně loženého zboží či zboží v nepůvodním obale, pro které platí zvláštní obchodní norma: země původu, třída jakosti, odrůda či tržní druh Označování produktů se všeobecnou obchodní normou: vždy země původu a druh produktu

PŘÍSTUP SZPI KE KONTROLE OVOCE A ZELENINY Označení hotově baleného zboží: kromě údajů vyžadovaných obchodními normami musí být uvedena i čistá hmotnost nebo počet kusů, pokud není lehce spočitatelný zvenku Označení směsí: - u maloobchodní balení, ve kterém je více odrůd jednoho druhu se musí u každé odrůdy uvést země původu

PŘÍSTUP SZPI KE KONTROLE OVOCE A ZELENINY - u směsí různých druhů ovoce a zeleniny mohou být názvy zemí původu nahrazeny jedním z výrazů: „směs ovoce a zeleniny z ES„ „směs ovoce a zeleniny nepocházející z ES“ „směs ovoce a zeleniny pocházející z ES i mimo ES“