Restricted © Siemens AG 2014 All rights reserved. Projekt pro začlenění osob bez domova.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zákon o sociálních službách
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Azylové domy v Rakousku • 30 azylů pro ženy, které se staly obětí násilí a jejich děti • První azyl z roku 1978 ve Vídni • Nezávislé NGOs (neziskové organizace)
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Farní charita Prachatice
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
NEZAMĚSTNANOST V LIBERECKÉM KRAJI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Umísťování investic a podnikatelských záměrů URBIS INVEST 25. dubna 2012 Ing. Martin Kešner vedoucí Oddělení umístění projektů CzechInvest.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální zabezpečení Sociální služby
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Právo sociálního zabezpečení
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Správa sociálního zabezpečení
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Pedie Co mají společné?.
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
„Nad konáním dobra není třeba uvažovat“
Transkript prezentace:

Restricted © Siemens AG 2014 All rights reserved. Projekt pro začlenění osob bez domova

Page 2Restricted © Siemens AG 2014MK/CG O bezdomovectví v České republice  Stále více osob se nachází bez domova (život na ulici) v důsledku nepříznivých životních okolností – viditelné bezdomovectví  Rostoucí počet osob žije v podmínkách, které nedosahují základní úrovně (žijí bez vody, elektřiny, tepla). V této situaci mohou být i matky samoživitelky, jedná se o neviditelné bezdomovectví  Státní sociální systém a nevládní organizace mohou zajistit akutní potřeby lidí bez domova (potraviny, střecha nad hlavou, oblečení, základní zdravotní péče), nemohou však zajistit zpětné zařazení do společnosti

Page 3Restricted © Siemens AG 2014MK/CG Základní fakta o bezdomovectví v České republice  90% osob bez domova začalo pracovní dráhu jako ekonomicky aktivní  1/2 je z úplných rodin  Zhruba 20% tvoří ženy a jejich počet stoupá  65% je vyučených nebo dokončilo jiné vzdělání (SŠ, VŠ) Zdroj: Naděje

Page 4Restricted © Siemens AG 2014MK/CG Základní kámen pro začlenění osob bez domova: Dlouhodobé zaměstnání a podpora

Page 5Restricted © Siemens AG 2014MK/CG Jak pomůže firma Siemens? Spolu s nevládními organizacemi vybere jednotlivce, kteří chtějí pracovat a mají odpovídající schopnosti a vzdělání. Bezdomovci se stali vlivem nepříznivých životních okolností. Vybere/vytvoří pozice, které budou pro vybrané jednotlivce vhodné. Plán: 1-2 pozice v 7 závodech, případně v administrativě v Praze a Ostravě. Ustanoví podpůrné skupiny dobrovolníků, kteří pomohou s integrací. Sestaví expertní týmy (HR, právní, CSR), které pomohou s odbornými aspekty. Prostřednictvím nevládních organizací zajistí pro podpůrné skupiny školení. Nevládní organizace poskytnou vybraným jedincům sociální a další podporu. Pro vybrané jednotlivce: smlouva na dobu určitou, podpora skupiny v oblasti pracovního chování, ubytování, socializace, atd. Sociální poradenství prostřednictvím NGO. Po bezproblémovém průběhu smlouvy na dobu určitou změna smlouvy na dobu neurčitou. Aktivity podpůrné skupiny se snižují, časem jich není potřeba. Při opakovaných potížích vyřazení z projektu

Page 6Restricted © Siemens AG 2014MK/CG Rozsah a rozdělení aktivit Team up with NGOs to provide training to the Siemens team and social, psychological and other support to the selected individual. Fixed period employment of selected individual and support of the group: employee behavior, accommodation, socialization, etc. Counseling of the NGO.  Výběr jednotlivců do programu  Výběr/vytvoření odpovídajících pozic  Sestavení expertního týmu (HR, právní, CSR)  Finanční podpora, např. záloha na nájemné  Školení pro vybranou pracovní pozici  Individuální poradenství v otázkách HR, právní poradenství  Doporučení a podíl na výběru vhodných jednotlivců  Školení a poradenství pro podpůrné týmy  Azylové ubytování v prvních 3 měsících (bude-li vhodné)  Dohled sociálního pracovníka v prvních 3- 6 měsících (v bytě)  Právní poradenství ve spolupráci se Siemens (dluhy, exekuce atd.)  Psychologická pomoc a poradenství  Pomoc ve znovuzískávání pracovních návyků  Pomoc s výběrem bydlení  Pomoc se začleněním do společenských aktivit (koníčky, kroužky atd.)  Pomoc s řešením problémů a konfliktů SiemensNevládní organizacePodpůrné skupiny

Page 7Restricted © Siemens AG 2014MK/CG Partnerské nevládní organizace Program bude realizován v partnerství s nevládními organizacemi, které se zaměřují na práci s osobami bez domova. Spolupráce bude probíhat s více organizacemi, aby bylo možné pokrýt všechny lokality.

Page 8Restricted © Siemens AG 2014MK/CG Možné problémové aspekty  pracovní návyky, běžná pracovní rutina  budování základních sociálních vazeb  řešení konfliktů Asociální chování  exekuce a osobní bankrot (plný rozsah se ukáže po registraci v systému sociálního zabezpečení)  pravděpodobně potřeba pomoci s řízením osobních financí Dluhy  schopnost žít bez pomoci a kontroly  schopnost vybrat a udržovat domov  vybavení, pravidelné platby za služby a energie Bydlení  využívání se strany starých známostí (také bez domova)  staré rodinné vazby  kriminální minulost Staré vazby

Page 9Restricted © Siemens AG 2014MK/CG Patron bezdomovců: Benedict Josef Labre  NAROZEN: 25. března 1748, Amettes (vesnice v severní Francii), Francie  ZEMŘEL: 16. dubna 1783, Řím, Itálie  BEATIFIKACE: 20. května 1860, papežem Piem IX  KANONIZACE: 8. prosince 1881 papežem Lvem XIII  PATRON: bezdomovců a tuláků  ATRIBUTY: hrubý oděv přepásaný provazem, kříž na prsou, miska, poutnická hůl, růženec, torna  SVÁTEK: 16. dubna

Page 10Restricted © Siemens AG 2014MK/CG