 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí se zdroji přírodního a umělého záření. Pozitiva a negativa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití jaderného záření
Advertisements

Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_ PředmětCHEMIE.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Shrnutí nejdůležitějších bezpečnostních předpisů a zásad, které je nutno dodržovat, aby se předešlo možnému.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_20_ Využití jaderného záření Číslo projektu:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
PaedDr. Jozef Beňuška
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
Elektromotor a jeho využití
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Pístové spalovací motory
Barva světla, šíření světla a stín
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Chemické vlastnosti technických materiálů
Období: leden až květen 2012
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Další součástky s jedním přechodem PN
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hustota-výpočet objemu
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Název: VY_32_INOVACE_F_9A_20H
Název projektu: Moderní škola
Těžiště a stabilita těles
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Hustota-výpočet objemu
Využití jaderného záření
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Neživá příroda - vzduch
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí se zdroji přírodního a umělého záření. Pozitiva a negativa radonu. Příklady využití jaderného záření. Stručný popis jaderné reakce. Využití jaderného záření, Jaderné reakce Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika_Závěrečný přehled Datum: 02/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.ZP.9.A.03_vyuziti_jaderneho_z areni_jaderne_reakce Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA

 mohou ohrožovat lidské zdraví,  ALE jsou také neocenitelným pomocníkem člověka, …stejně jako se říká o ohni… Jsou dobrým sluhou, ALE zlým pánem.

1.Kosmické záření; 2.Radon; 3.Záření zemské kůry; 4.Vnitřní zdroje; 5.Průmyslové aplikace; 6.Lékařské aplikace; 7.Záření vzniklé činností jaderných zařízení

 přírodní radioaktivní plyn,  vzniká jako jeden z členů rozpadové řady uranu, který je přítomen v mnoha horninách,  radon vystupuje na zemský povrch nebo proniká do podzemních vod,  všichni jej dýcháme po celý život,  na volném prostranství je jeho koncentrace velice nízká,  proniká do uzavřených prostor, kde se hromadí,  vdechování radonu zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic

 v některých případech může radon pomáhat při léčení nemocných,  v Jáchymovských lázních se pacienti koupou v termální vodě s vysokým obsahem radonu,  léčba působí blahodárně hlavně při nemocech pohybového ústrojí – kůže, svaly i klouby se dobře prokrví

Metodou značených atomů je možné sledovat koloběh látek v organizmech a v přírodě: např.:  hromadění draslíku v listech a semenech rostlin,  jod ve štítné žláze,  koloběh krve v lidském těle

 využívají ji historikové a archeologové,  k určování stáří organických látek – dřevěných předmětů, kostí, zbytků ohnišť, oděvů, listin apod.  porovnání podílů radiouhlíku ve zkoumaném předmětu a v živých organismech k určení stáří předmětu  podobně v geologii určování stáří hornin zjišťováním podílu olova

Radiouhlíková metoda:

 slouží v lékařství např.  k vyšetřování a léčení štítné žlázy,  ozařování zhoubných nádorů (známý Leksellův gama–nůž),  při léčbě revmatických chorob,  při výrobě léčiv, speciálních obvazových materiálů, ke sterilizaci vaty, chirurgických rukavic a lékařských nástrojů

Leksellův gama-nůž

CyberKnife-oproti Gama noži se nespecializuje pouze na oblast mozku, ale léčí nádory i v jiných oblastech těla.

Ozařování potravin jaderným zářením k zabránění jejich kažení nebo klíčení.

 použití jaderného záření  v technice,  ke zjišťování různých poruch a prasklin v kovech jejich prozařováním,  důležité jsou metody průběžného sledování tloušťky plechů podle jejich schopnosti pohlcovat jaderné záření,  v hutnictví a v chemickém průmyslu měření výšky hladiny roztavených kovů nebo nebezpečných kapalin, oslabených stěn různých zkorodovaných potrubí apod.

 radionuklidy se samy zahřívají, což lze využít ke konstrukci jaderných elektrických baterií,  uplatnění jako zdroje napětí v kosmu nebo na odlehlých místech, kde není k dispozici jiný zdroj elektrické energie

 K jaderným reakcím může docházet při srážkách atomových jader letících proti sobě velkou rychlostí.  Jedno jádro se může měnit v jiné, jeden nuklid v druhý a je tedy možná i vzájemná přeměna prvků.  První jadernou reakce uskutečnil Rutherford v roce 1919, kdy přeměnil dusík v kyslík.

 Zapisujeme je rovnicemi.  Může se při nich uvolňovat energie.  Energie uvolňovaná při jaderných reakcích je milionkrát větší než u reakcí chemických.  Uvolněná energie může být přeměňována na další formy energie, např. na energii elektrickou při výrobě elektřiny v klasických nebo jaderných elektrárnách.

A) Slouží k určování stáří organických látek a hornin. B) Slouží ke sledování koloběhu látek v organizmech a v přírodě. C) Touto metodou lze např. sledovat, jak koluje krev v lidském těle.

a) Pomocí defektoskopie. b) Metodou značených atomů. c) Radiouhlíkovou metodou.

A) jaderným zářením  v defektoskopii B) metodou značených atomů C) radiouhlíkovou metodou zkorodované potrubí

A) Ano, je to možné. B) Bohužel to není možné. C) Ano, sen alchymistů, měnit kovy ve zlato, je uskutečnitelný.

A) Jadernými silami jsou vázány v atomovém jádře nukleony. B) Jadernými silami jsou v atomu vázány elektrony a atomová jádra.

A) Energie uvolňovaná při chemických reakcích je milionkrát větší než u reakcí jaderných. B) Energie uvolňovaná při jaderných reakcích je milionkrát větší než u reakcí chemických.

doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 9. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2008, ISBN galerie office [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] g/300px-Apollo_CSM_lunar_orbit.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c0/Apollo_CSM_lunar_orbit.jp g/300px-Apollo_CSM_lunar_orbit.jpg [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ]

1) Žák se seznámí s přírodními a umělými zdroji záření. 2) Příklad radonu, jeho negativních a pozitivních účinků na člověka. 3) Uvedení několika příkladů využití jaderného záření. 4) Žák využije poznatků z chemie a dokáže vysvětlit, k čemu dochází při jaderné reakci. 5) Žák odpovídá na otázky.