Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Advertisements

SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVÁNÍM BYTU
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad
 Ministerstvo průmyslu a obchodu 2008 ČESKÁ ENERGETIKA V RÁMCI NOVELIZOVNÉ LEGISLATIVY Roman Portužák odbor elektroenergetiky IV. ročník konference o.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Obchodník, výrobce a distributor elektrické energie
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zásadní změny v novele energetického zákona
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Cena elektrické energie
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Fungování evropských trhů v EU a ČR Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování energetických trhů? Nová legislativa a její vliv na trh s elektřinou.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
ENERGETIKA V ČR Petr Sobotka Obsah 1. Energetika v ČR – vymezení energetiky 2. Zákon č.458/2000Sb. – energetický zákon 3. Zákon č.180/2005 Sb.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVÁNÍM BYTU
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Transkript prezentace:

Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis

Legislativa  Od 1. ledna 2006 – liberalizace trhu s elektřinou (všichni koneční zákazníci včetně domácností)  Od 1. ledna 2007 – liberalizace trhu se zemním plynem  Poslední úprava – 3. liberalizační balíček - oddělení přenosu od distribuce  zákon č. 458/2010, novelizován 2012 implementací evropských směrnic 2009/72/ES, 2009/73/ES a přímých nařízení EU  15. novela od roku 2000 !!!  Stejně tak novelizovány:  Zákon o hospodaření energií – implementace směrnic 2010/31/EU a 2009/28/ES  Zákon o podporovaných zdrojích energie – implementace směrnice 2009/28/ES

Vytvoření trhu s energiemi  Volný trh = možnost zvolit si svého dodavatele  Licence  na obchod s plynem – celkem 144 dodavatelů  na obchod s elektřinou – celkem 535 dodavatelů  Změna dodavatele plynu (v první polovině r. 2011)  téměř 500 změn dodavatele plynu u velkoodběratelů  téměř 900 změn dodavatele plynu u středních odběratelů  téměř změn dodavatele plynu u maloodběratelů  téměř změn dodavatele plynu u domácností  Změna dodavatele elektřiny (v první polovině r. 2011)  9021 změn dodavatele elektřiny u průmyslových velkoodběratelů,  změn u maloodběratelů  změn u domácností  ERU – vlastní kalkulátor pro zákazníky

Vývoj cen elektrické energie v EU, CZ a SK od roku 2004 (EUR/kWh)

Vývoj cen zemního plynu v EU, CZ a SK od roku 2004 (EUR/GJ)

Struktura ceny elektřiny I.  Cena elektřiny pro oprávněného zákazníka je složena ze dvou základních částí:  1. Cena silové elektřiny, která se skládá ze tří položek  pevná měsíční cena, VT a NT tarif  2. Regulovaná platba za dopravu elektřiny, která je určena tzv. pevnou cenou distribuce. Pevná cena distribuce se skládá z dalších šesti položek  měsíční platba za příkon, plat za distribuované množství elektřiny ve VT, plat za distribuované množství elektřiny ve NT, cena systémových služeb, cena na podporu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a kombinované výroby elektřiny a tepla, cena za činnost zúčtování Operátora trhu s elektřinou, a.s.

Struktura ceny zemního plynu I.  Zásadní dělení celkové ceny dodávky plynu je rozdělení na část regulovanou Energetickým regulačním úřadem a část neregulovanou, kterou stanovuje obchodník s plynem, dodávající plyn do konkrétního odběrného místa  Regulovanými cenami se rozumí:  cena za přepravu plynu, cena za distribuci, cena za služby operátora trhu  Cenami neregulovanými:  jsou ostatní ceny uváděné v cenících obchodníků s plynem. Jejich výši a strukturu stanovuje každý obchodník s plynem podle portfolia svých zákazníků a podle své obchodní strategie. Zdroj:

Vývoj ceny elektřiny na burze (cena za 1 MWh) Zdroj:

Důsledky a)náklady „unbudlingu“ platí spotřebitelé elektřiny b)ceny elektřiny pro zákazníky rostou c)cena elektřiny z klasických zdrojů na burze klesá (dodavatelé) d)nízká cena břidličného plynu se v ceně plynu pro odběratele neprojevuje e)situace není příznivá pro uzavírání dlouhodobých kontraktů (mimo OZE) Co vlastně liberalizace přinesla…?

Děkuji za pozornost Ing. Jiří Bis