Doc. RNDr. Eduard Fuchs, CSc. RNDr. Eva Zelendová Pardubice 17. 9. 2014 Matematika pro všechny (učitele?)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovní úlohy o společné práci − 2
Advertisements

Slovní úlohy o společné práci
Slovní úlohy o společné práci − 3
Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
C) Slovní úlohy o pohybu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Soustava lineárních nerovnic
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (2. část)
Matematika – 9.ročník Slovní úlohy o pohybu - 2
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
AnotacePrezentace, která se zabývá slovními úlohami o pohybu. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci počítají úlohy o pohybu. Speciální.
 Dráha  Rychlost  Čas Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT ZŠ JUDr. Josefa Mareše a MŠ, Znojmo, Klášterní 2,
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Slovní úlohy (s procenty v zadání řešené pomocí rovnic)
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 19Číslo.
Slovní úlohy o společné práci
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_776.
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PISA 2012 Matematická gramotnost patnáctiletých žáků
1 Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným ústavem.
1 Pohybové úlohy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným ústavem.
PROJEKT ŠABLONY CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovala: RNDr. Dagmar Fialová SŠP, Brno, Jílová 36g
3.3 SLOVNÍ ÚLOHY - lineární rovnice Mgr. Petra Toboříková.
Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Mgr. Klára Tesařová.
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva: Dělitelnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Šárka Macháňová. Dostupné.
MATEMATIKA Lineární rovnice ve slovních úlohách I.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 1.8 – 1.14 Množiny, slovní úlohy, dělitelnost N čísel Název sady: Matematika.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Slovní úlohy o společné práci − 3. Jak při řešení slovních úloh postupovat? 1. Pozorně si přečti text úlohy (raději několikrát). 2. Mezi neznámými údaji.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Jako jedna z částí úkolu Podpora gramotnosti, který řeší VÚP v Praze. Matematická gramotnost RNDr. Eva Zelendová.
Konference MŠMT Standardy v matematice Doc. RNDr. Eduard Fuchs, CSc. Předseda „Společnosti učitelů matematiky“ (SUMA) Přírodovědecká fakulta.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_072.MAT.01 Hospodářské výpočty 2 – Trojčlenka.
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_Pel_II_18 Soustavy rovnic – slovní úlohy6
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_16
Eduard Fuchs, Eva Zelendová
Sada 1 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Řešení slovních úloh rovnicemi
Slovní úlohy o pohybu Pohyby proti sobě s časovým posunem.
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 4. ročníku, je určen k procvičování učiva. Materiál obsahuje prezentaci s učivem o zlomcích. Doplněno řešením. Žáci.
Ing. Ladislav Mišík FUNKCE 9. únor 2013
Slovní úlohy o pohybu postup na konkrétním příkladu
Řešení slovních úloh rovnicemi
Kuchařka na práci s mnohočleny
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Slovní úlohy o pohybu úvod 1
Soustava lineárních nerovnic
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 42 INOVACE 01 Matematika a její aplikace.
Slovní úlohy o společné práci − 2
DEFINICE FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Slovní úlohy o společné práci − 2
Pohybové úlohy 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (1. část)
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pohybové úlohy 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pohybové úlohy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Slovní úlohy I. – o pohybu a řešené soustavami rovnic - procvičování
Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
Transkript prezentace:

Doc. RNDr. Eduard Fuchs, CSc. RNDr. Eva Zelendová Pardubice Matematika pro všechny (učitele?)

Pro koho je projekt MPV určen? Pro všechny Tedy i pro slabé a průměrné žáky, kteří nemají matematiku příliš v oblibě

Každý dobrý křesťan by se měl mít na pozoru před matematiky, kteří již po staletí pomáhají ďáblu zatemnit lidem ducha. (Svatý Augustin, 390)

Matematikové jsou jako Francouzi. Cokoli jim řeknete, přeloží si do svého vlastního jazyka, čímž vznikne něco jiného. (J. W. Goethe)

Co už je pro vás připraveno? Na webu SUMA JČMF jsou k dispozici texty, prezentace, zadání úloh, rady jak pracovat se žáky se specifickými poruchami, aplety atd. atd.

Kdo materiály připravuje RNDr. Eva Zelendová metodička projektu Národní ústav pro vzdělávání (NÚV)

Doc. RNDr. Helena Binterová, Ph.D. Pedagogická fakulta JČU České Budějovice

PhDr. Věra Olšáková ZŠ a MŠ Čtyřlístek Uherské Hradiště

RNDr. Hana Lišková SPgŠ Litomyšl

Mgr. Ing. Miluše Hrubá G Jevíčko

Mgr. František Procházka SPŠ Chrudim

Mgr. Miroslav Staněk SOŠ a SOU André Citroëna v Boskovicích

Využití výpočetní techniky RNDr. Šárka Gergelitsová, Ph.D. G Benešov

Historie matematiky RNDr. Magdalena Hykšová, Ph.D. Dopravní fakulta ČVUT

Speciální vzdělávací potřeby RNDr. Růžena Blažková, CSc. PedF MU Brno

Učitele ničím nenahradíš!

O PROJEKTU

Jak můžeme dosáhnout potřebné kvality? Jedině s pomocí učitelů

Co od vás potřebujeme? Abyste neučili v Praze  Provedení pilotáže na vaší škole Dodání podkladů o pilotáži Kopii zápisu v třídní knize, kde bude uvedeno, že jste pracovali s materiály projektu Prezenční listinu zúčastněných žáků Případné připomínky a poznámky k průběhu pilotáže

Co vám za to nabídneme? Dobrý pocit Úhradu nákladů nebo jejich části na akcích projektu Dohodu o provedení práce za pilotáž a dodání podkladů - 5 hodin (tj. cca 800,- Kč) za jednu třídu

Zájemci o pilotáž Napíší na adresu

Můj život s MPV

PISA 2012 definuje matematickou gramotnost následovně: Matematická gramotnost je schopnost jedince formulovat, používat a interpretovat matematiku v různých kontextech. Zahrnuje matematické myšlení, používání matematických pojmů, postupů, faktů a nástrojů k popisu, vysvětlování a předpovídání jevů.

Pomáhá jedinci si uvědomit, jakou roli matematika hraje ve světě, a díky tomu správně usuzovat a rozhodovat se tak, jak to vyžaduje konstruktivní, angažované a reflektivní občanství. 5  300 =1500

Úlohy s příběhem

Jak vysoký je vlastně jeden schod? Kolik schodů mám celkem ve svém domě? … Kolik piv je na každém 7. schodu? Mohu si otevřít ještě další pivo z bedny, než to stačím všechno spočítat?

Pokrývačův problém

Na obrázku jsou nakresleny rozměry letohrádku Hvězda. Určete s 10% rezervou, kolik m 2 střešní krytiny je třeba pořídit na její výměnu.

Výhonky

Hra, kterou vymysleli matematici John H. Conway a Michel S. Paterson v roce 1976 na univerzitě v Cambridgi

Jak musí „zahrát“ žák A aby vyhrál?

Jak ušetřit

Zápalky jsou sestaveny do čísla Honza tvrdí, že když dvě zápalky přemístí, vytvoří číslo větší. Když to kamarádům předvede, Patrik se zamyslí a řekne: „ Dej to zpátky, já asi vidím lepší řešení“.

A opravdu ukáže své řešení, tedy číslo větší než měl Patrik. Radim je chvilku v úžasu a najednou vykřikne, že vidí ještě lepší řešení. Znovu sestaví číslo a ukáže klukům ještě větší číslo, než vymyslel Patrik. Pokus se najít možná řešení Honzíka, Patrika a Radima. Najdi největší možné řešení.

Pulihrášek

Eva Kmentová – Agresivní krychle Jaroslav Hovadík – Rovnice o několik neznámých

Česká středověká úloha Nejsi již dítě, neboť kdybys polovinu, čtvrtinu a osminu svých let spolu znásobila, jest ti bez šesti let sedmdesát !

Trocha historie nikoho nezabije (mysleli jsme si při přípravě seminářů…)

Matematika v devíti knihách Host ujede za den 300 li. Host vyjel od hostitele, ale zapomněl jeden oděv. Když po třetině dne hostitel objevil zapomenutý oděv, vydal se na cestu, aby hosta dohonil. Když předal oděv hostovi, ihned obrátil koně na zpáteční cestu, za tři čtvrti dne (od odjezdu hosta) byl opět doma. Kolik li by hostitel ujel na koni za den? Poznámka: Jeden li se rovná 0,576 km.

Je to těžká úloha?

Zpaměti Pokud vyjel host v čase nula, v kolik hodin vyjel hostitel? Po třetině dne, tj. v 8. Kdy se hostitel vrátil? Po třech čtvrtinách dne, tj. v 18. Jak dlouho byl hostitel na cestě? 18 – 8 = 10

Jak dlouho jel hostitel než dohonil hosta? 5 hodin. Jak dlouho jel v tu dobu host? = 13 Hostitel ujel za 5 hodin dráhu, kterou jel host 13 hodin. Jejich rychlosti jsou tedy v poměru 13 : 5.

Realita Na jaře 2014 úlohu řešilo 239 lidí, převážně učitelů 2. stupně ZŠ. Kolik jich úlohu vyřešilo? 8

K žádnému výsledku nedospělo 122 tj. 51 %

Perfektní úprava

Odhad a reálnost výsledku 45 učitelů podtrhlo výsledek menší než 300 li za den. Vůbec jim nevadilo, že hostitel jel pomaleji než host a přesto ho dohonil.

Nikoliv singulární chyby Vyjel v 8, vrátil se v 18, byl tedy na cestě 26 hodin. Počítají zbytečné údaje, například dráhu, a navíc nesmyslně. Špatně určí třetinu dne apod.

Co z toho plyne?

Obří akvárium

Děkujeme za pozornost