Lisované spojení Autor: Vojtěch Rozsíval Lisované spojení Lisované spojení je možné použít na měkké, polotvrdé a tvrdé měděné trubky. K dispozici je.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strojírenství Technologie Montáž strojů a potrubí (ST8)
Advertisements

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Požadavky na plynové připojovací hadice dle EN 1775 nebo TPG Protipožární odolnost 650°C po dobu minimálně.
Utěsňování spojů.
KAPILÁRNÍ PÁJENÍ MĚDĚNÝCH TRUBEK
Montáž ústředního teplovodního topení
Výuka předmětu automobily
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
STROJÍRENSTVÍ Technologie Svrtávání a skolíkování (ST7)
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Tato prezentace byla vytvořena
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_MATERIÁL.
Naše práce PREZENTACE.
Tato prezentace byla vytvořena
Spoje pájené Střední odborná škola Otrokovice
Materiál potrubí vnitřního vodovodu
Technické materiály kovové
Úprava dílců fóliemi Používají se nejčastěji fólie PVC, řidčeji polyesterové (PE) a další. PVC fólie se vyrábějí v různých stupních tvrdostí a tloušťkách.
Montážní lepidla vytvrzují při normální teplotě a pevnosti dosahují po určité době, po tuto dobu musí být spoj zajištěn upínací silou rovnající se lisovacímu.
Elektrický rozvod v budovách pro bydlení - provedení
Spoje potrubí-svařování potrubí z plastů1 VY_32_INOVACE_464.
REALIZACE ROZVODŮ ZDRAVOTNĚ TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ vč. JEJICH KOMPLETACE (2) Ing. Miloslava POPENKOVÁ,CSc.
Přehled materiálů pro vodovodní potrubí vnitřních vodovodů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického.
04-03/AWT-BA HERZ - Pipe fix HERZ - spolehlivé spojování.
Spoje potrubí-rozvod vody1 VY_32_INOVACE_472.
ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV.
ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV Registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Vytápění Materiály potrubí ve vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Spoje potrubí-lisované spoje1 VY_32_INOVACE_467.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Izolace-tep. izolace v domov. rozvodech1 VY_32_INOVACE_478.
Spoje potrubí-rozvod plynu-závitové spoje1 VY_32_INOVACE_475.
Přehled materiálů pro kanalizační potrubí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu
Spoje lisované Jde o poměrně novou instalační metodu potrubních nerozebíratelných spojů. V dnešní instalatérské praxi hojně využívanou. Autorem materiálu.
Spoje potrubí-rozvod plynu-spoje u rozvodů z mědi1 VY_32_INOVACE_476.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Zapalovací svíčky Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Spoje potrubí-spojky a přechodky1 VY_32_INOVACE_469.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Spoje potrubí-svařované spoje- zákl. informace1 VY_32_INOVACE_461.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 Anotace.
Spoje závitové vypracoval: Pavel Šmíd Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Spoje potrubí-rozvod plynu-zákl. info.1 VY_32_INOVACE_474.
Přehled materiálů pro plynovodní potrubí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_653_NEROZEBÍRATELNÉ SPOJE-NÝTOVÁNÍ, LEPENÍ, PÁJENÍ A JINÉ Název školy Masarykova střední.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Spoje potrubí-hrdlové spoje plastových trub1 VY_32_INOVACE_448.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 16 Anotace.
Pracovní postup při pájení naměkko a natvrdo Autor: Vojtěch Rozsíval.
Vytápění Parní otopná tělesa. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada16 AnotaceHrdlové.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Spoje pájené pájení mědi
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_VNITŘNÍ.
Transkript prezentace:

Lisované spojení Autor: Vojtěch Rozsíval

Lisované spojení Lisované spojení je možné použít na měkké, polotvrdé a tvrdé měděné trubky. K dispozici je kompletní program tvarovek ke spojování měděných trubek s vnějšími průměry od 12 do 108 mm. Lisovací tvarovky jsou vyrobeny z mědi nebo červeného bronzu; pro přechody se nabízejí lisovací tvarovky se šroubením.

Pro instalace plynu musejí lisovací tvarovky mít vyznačeno: označení žlutou barvou, nebo nápis GAS, příp. PLYN hodnotu PN odolnost tvarovky proti vysokým teplotám GT (např. GT/5)

Oblasti použití  pitná voda (studená a teplá)  vytápění  provozní voda ze zařízení na zužitkování dešťové vody  stlačený vzduch do 16 bar  domovní rozvody plynu  solární vytápění

Při lisování je velice důležité, aby stále dodržovat montážní návod daného výrobce a používat pouze lisovací nástroje, které výrobce schválil. Lisovací nástroje je nutné pravidelně kontrolovat z hlediska funkčnosti a opotřebení.

Lisovací tvarovky Systém A Systém B

Pracovní postup při lisování Měděnou trubku pravoúhle zkrátit, uvnitř a vně zbavit otřepu. Odstranění otřepu je velice důležité, aby se zabránilo poškození těsnicího prvku.

Pracovní postup při lisování Označit hloubku zasunutí, abychom ihned poznali, zda trubka během montáže nevyklouzla z tvarovky.

Pracovní postup při lisování Zkontrolovat správné uložení těsnicího prvku – nepoužívat olej a tuk.

Pracovní postup při lisování Tvarovku resp. trubku při lehkém otáčení nasunout resp. zasunout.

Pracovní postup při lisování  Zvolit lisovací čelist, otevřít, kolmo nasadit na drážku lisovací tvarovky a zahájit lisování.  Při lisování působí velmi velké síly několika tun – pracujte opatrně!  Používejte pouze povolené lisovací nástroje.

Pracovní postup při lisování  Zalisované spoje označte.  Tímto způsobem se okamžitě a jednoznačně zkontroluje, zda je spojení již lisované.

Zástrčné spojení Zástrčné spojení patří do skupiny nerozebíratelných spojů.

Spojení svěracím kroužkem Tyto tvarovky - spojky se skládají z tělesa tvarovky, kovového svěracího kroužku a převlečné matice.

Šroubení (pájené koncovky) Šroubení se většinou používají pro připojení trubek, armatur a přístrojů. Šroubení s plochým těsněnímŠroubení s kuželovým těsněním

D ě kuji za pozornost Zdroj: