17.9.2016Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor:Novotný Pavel Název:Pájení Tematická oblast:Svařování ocelí Ročník:1. ročník obor automechanik Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Pevné látky VY_32_INOVACE_2A_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Spoje potrubí-rozvod plynu-spoje u rozvodů z mědi1 VY_32_INOVACE_476.
Technologie Spojování materiálů – nerozebíratelné spoje – svařování plamenem.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Pájené a lepené spoje Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Spoje potrubí-lepené spoje1 VY_32_INOVACE_465.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceRozdělení.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Spoje potrubí-zákl. informace1 VY_32_INOVACE_441.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Spoje potrubí-hrdlové spoje-zákl. info.1 VY_32_INOVACE_443.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
TECHNOLOGIE SPOJOVÁNÍ Svařování, pájení. Svařování Svařování slouží k vytvoření trvalého, nerozebíratelného spoje pomocí tepla při teplotě tavení obou.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceZpůsoby.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Kovové slitiny a pájky.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
Spoje potrubí-svařované spoje- svařování plamenem1 VY_32_INOVACE_462.
Spoje potrubí-přírubové spoje- zákl. informace1 VY_32_INOVACE_450.
PÁJENÍ Výuková prezentace do předmětu UOPK 2OO4 Části strojů Luděk Protivínský Pájení na měkko: Princip Pájedla Páječky Měkké pájky Měkké pájky forma Tavidla.
Mechanické vlastnosti technických materiálů
Stroje a zařízení - spoje
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Dřevo VY_32_INOVACE_25_495 Dřevo
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základy automatického řízení 1
VY_32_INOVACE_454 Spoje potrubí-závitové spoje
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
NEROZEBÍRATELNÁ SPOJENÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_09_170 Projekt MŠMT.
Tato prezentace byla vytvořena
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Technika svařování VY_32_INOVACE_16_323
Technické materiály - nekovy - plasty - spojování, skladování
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Ocel VY_32_INOVACE_25_502 Projekt.
Svařování plamenem 1 VY_32_INOVACE_22_434
MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)
Výkon, účinnost VY_32_INOVACE_11_218
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vlastnosti technických materiálů-rozdělení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Zpracování drátu II Háček na tabuli
Stroje a zařízení - spoje
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Stroje a zařízení - spoje
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_15_290
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Ruční obrábění plastu II
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Strojní zařízení - Pracovní proces s výztuží
Klempířské práce Klempířské práce jsou nedílnou součástí každé kvalitní střechy. Aby střecha správně plnila svoji ochrannou funkci je potřeba klempířů.
Pájení Je nerozebiratelné metalurgické spojení kovových součástí roztavenou pájkou, přičemž pájené plochy nejsou nataveny, ale smáčeny roztavenou pájkou,
Závislost elektrického odporu
Transkript prezentace:

Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456

Spoje potrubí-pájené spoje2 Anotace: Materiál je vytvořen pro žáky 1. ročníku středního odborného vzdělávání s výučním listem oboru H/01 Instalatér. Materiál žáky seznamuje s pájenými spoji, jejich použitím u různých materiálů, technikou spojování a těsnění, pomůckami pro různé druhy pájení. Datum: – Autor:Vladimír Piskalla Jazyk:čeština Vzdělávací cíl:umět určit druhy spojů a jejich využití v praxi Speciální vzdělávací potřeby:žádné Druh učebního materiálu:prezentace Vazby na ostatní materiály:

Pájené spoje

 Je to nerozebíratelné spojení dvou kovových částí v pevném stavu pomocí přídavného materiálu, který je ve stavu tekutém.  Pomůcky: ◦ 1. Pájka ◦ 1. Pájka – přídavný materiál, slitina kovů s nižší teplotou tavení než mají spojované materiály, dodává se ve tvaru tyčí, drátů, folií, pásů, trubiček a past. Nejdůležitější vlastností pájky je smáčivost (schopnost přilnout k základnímu materiálu), a vzlínavost (schopnost zatékat do úzkých spár). Spoje potrubí-pájené spoje

◦ 2. Pájedlo ◦ 2. Pájedlo - nástroj pro pájení, měděný hranolek, kterým ohříváme a roztíráme pájku. Může být elektrické, plynové, benzínové. ◦ 3. Tavidlo ◦ 3. Tavidlo – zabraňuje přístupu kyslíku ke spoji a odstraňuje zbytky nečistot. Dodává se ve formě prášku, pasty nebo roztoku. Spoje potrubí-pájené spoje

 Výhody pájení: ◦ lze spojovat všechny běžné kovy, ◦ lze spojovat i součásti s velkými rozdíly síly stěn, ◦ spoje jsou vodotěsné, elektricky i tepelně vodivé, ◦ teploty při pájení jsou nižší než při svařování, takže vzniká menší pnutí.  Nevýhody pájení: ◦ spoje korodují, ◦ spoje jsou méně pevné, zejména při měkkém pájení, ◦ spoje nesnesou vyšší teploty, ◦ je nutné používat tavidlo. Spoje potrubí-pájené spoje

 Teplota tavení pájky je nižší než 450°C.  Používají se měkké pájky, jejichž hlavní složkou je cín, olovo, zinek, antimon a kadmium. Pájky jsou normalizovány.  Jako tavidlo se používá pájecí voda (chlorid zinečnatý), pájecí pasta, kalafuna.  Pro ohřev instalatér používá nejčastěji benzínovou lampu. Spoje potrubí-pájené spoje

 Pájením naměkko se spojují mosaz, ocel, litina a barevné kovy.  Pevnost spoje je vždy nižší, než pevnost základního materiálu.  Tyto spoje nesnesou velká namáhání a nemohou se použít v horkých provozech, protože hrozí vytavení pájky. Spoje potrubí-pájené spoje

 Pájky mají bod tavení 550°C až 1000°C, jejich hlavní složkou je měď, stříbro, zinek, hliník.  Jako tavidlo se používá nejčastěji borax.  Pájí se při vyšších teplotách, pro ohřev se proto používá většinou autogenní hořák.  Spoje mají větší pevnost než při pájení na měkko. Spoje potrubí-pájené spoje

 Používá se hlavně při spojování měděných trubek.  U tohoto pájení se využívá efekt kapilárního vzlínání.kapilárního vzlínání.  Podmínkou pro pájení je, že mezi trubkou a tvarovkou musí být pouze taková mezera, která odpovídá kapilární spáře. Znamená to, že rozdíl vnějšího průměru trubky d 2 a vnitřního průměru tvarovky d 1 musí být v rozmezí: ◦ d 1 -d 2 =0,02 až 0,3 mm u potrubí do průměru 54 mm, ◦ d 1 -d 2 =0,02 až 0,4 mm u potrubí nad průměr 54 mm. Spoje potrubí-pájené spoje

 Další podmínkou kapilárního pájení je, aby použitá pájka byla ve stavu dokonale smáčivé a vzlínavé kapaliny. Potom se působením kapilárních sil rozleje po celé ploše-po celém obvodu a vystoupá vzhůru či dolů.  Při pájení se musí používat doporučená pájka a pájecí pasta nebo tavidlo, ohřátí se provádí většinou plynovým hořákem, který bývá na spalování propan-butanu nebo acetylenu. Spoje potrubí-pájené spoje

Spoje potrubí-pájené spoje12 KDO? CO?

 1. Vysvětlete co je to pájení?  2. Jaký je rozdíl mezi pájením naměkko a natvrdo?  3. K jakému účelu slouží tavidla a jaká znáte?  4. Popište princip kapilárního pájení.  5. A ještě toto… Spoje potrubí-pájené spoje

Trnková, M.: Instalace vody a kanalizace I.. Praha: Informatorium Obrázky z galerie Google. [online] [cit /2012]. Dostupné z: svarecskepotreby.cz Google. [online] [cit /2012]. Dostupné z: mujplan.cz Google. [online] [cit /2012]. Dostupné z: foow.org Google. [online] [cit /2012]. Dostupné z: army-shop-vropus.cz Spoje potrubí-pájené spoje

Spoje potrubí-pájené spoje15