SE ZVLÁŠTNÍMI VLASTNOSTMI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
SKLO Skelný stav.
Elektrotechnologie 2.
Přístroje nízkého napětí
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
REDOXNÍ DĚJ RZ
D-prvky.
KOVY - 4/5 všech prvků výskyt: ryzí (Au, Ag, Cu, Pt)
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
REDOXNÍ DĚJ.
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Kovy – nekovy polokovy RZ
KOVY.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Redoxní děje Elektrolýza
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Prášková metalurgie Spékané materiály.
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
Digitální učební materiál
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_15 Tematická.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Elektrotechnologie.
Diagram Fe- Fe 3 C.
Pájení.
Koroze Povlaky.
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Jištění vedení elektrických.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 AnotaceVýuka.
TECHNOLOGIE SPOJOVÁNÍ Svařování, pájení. Svařování Svařování slouží k vytvoření trvalého, nerozebíratelného spoje pomocí tepla při teplotě tavení obou.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
ELEKTROTECHNOLOGIE ODPOROVÉ MATERIÁLY.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Rozdělení ocelí a litin.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_CH_Slitiny.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.15.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ELEKTROTECHNOLOGIE IZOLANTY A DIELEKTRIKA CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI.
Druhy a vlastnosti ele.materiálů
VODIVÉ MATERIÁLY PRO ELEKTROTECHNIKU
LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Důlní elektrické přístroje
Ocel Vypracoval. Lukáš Karlík
Materiály a technologie
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ....
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Povrchové úpravy.
Koroze.
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

SE ZVLÁŠTNÍMI VLASTNOSTMI ELEKTROTECHNOLOGIE VODIVÉ MATERIÁLY SE ZVLÁŠTNÍMI VLASTNOSTMI

ELEKTROTECHNICKÝ UHLÍK OBECNĚ MATERIÁLY NA BÁZI GRAFITU, KOKSU, SAZÍ, ROPY NEBO ANTRACITU Vlastnosti se řídí změnou složení i struktury POŽADOVANÉHO TVARU SE DOSAHUJE LISOVÁNÍM SMĚSI VÝCHOZÍCH SUROVIN V PRÁŠKU S VHODNÝM POJIVEM Vypálením (t~1200-1600°C) – tvrdý uhlík – amorfní Dalším vypálením (t~2500°C) – elektrografit – krystalický - větší elektrická a tepelná vodivost, menší tvrdost a činitel tření - netaví se, sublimuje (t~3700°C), lze jej impregnovat (kovouhlík) VYUŽITÍ: - kartáče točivých strojů, elektrody suchých článků, obloukových pecí - elektrody pro elektrolýzu, sběrače proudu v trakcích, kontakty - vrstvové rezistory, uhlíková vlákna, kelímky pro tavení polovodičů a p.

MATERIÁLY NA KONTAKTY POŽADAVKY: a) ČISTÉ KOVY b) SLITINY KOVŮ - dobrá elektrická a tepelná vodivost, vysoký bod tání - velká tvrdost, odolnost proti el.oblouku, opotřebení, oxidaci a) ČISTÉ KOVY - Cu, Ag, Au, Pt, W, Mo, Hg = Ag, Au – velmi malý přechodový odpor, Au chemicky odolné = W, Mo – tvrdé, odolné proti opotřebení – pro nejtěžší podmínky = levnější kovy - povrchová úprava (pokovení nebo naválcování Au na Cu) b) SLITINY KOVŮ - ekonomicky výhodnější, často lepší vlastnosti - nejčastěji slitiny Ag s Cu, Cd, Pd, Ni - slitiny Au s Ag, Ni, dále slitiny Pt-Ir, Pd s Ag, Cu, Ni, W, Ru c) PSEUDOSLITINY - velká tvrdost, odolnost proti oblouku, velká elektrická a tepelná vodivost - např. W-Cu, W-Ag, Ag-Ni, Mo-Ag, Cu-C (prášková metalurgie)

MATERIÁLY NA PÁJKY, TAVNÉ POJISTKY - materiály pro elektrické a mechanické spoje - dělí se podle teploty tání dané složením do tří skupin 1. s velmi nízkým bodem tání – do 220°C - Pb+Sn s příměsí Cd, Hg, Bi (určují bod tání) 2. měkké pájky – 220 – 500°C - Pb+Sn, Pb+Sb, Pb+Ag+Cu, Pb+Sn+Cd, na hliník Sn+Zn, Cd+Zn - pouze na méně namáhané mechanické spoje 3. tvrdé pájky – nad 500°C - mosazné (Cu 42-85%), pájky Ag, Au, Pt, Pd SLOŽENÍ A VLASTNOSTI STANOVÍ PŘÍSLUŠNÉ ČSN

TAVNÉ POJISTKY MATERIÁLY = OCHRANNÉ PRVKY NADPROUDOVÉ OCHRANY - činnost je založena na tepelných účincích elektrického proudu, který pojistkou prochází - při proudovém přetížení se musí roztavit kov pojistky dřív, než se nepřípustně ohřejí ostatní části obvodu, nebo než se poškodí celý obvod POŽADAVKY - velmi dobrá konduktivita, nízký bod tání, odolnost proti oxidaci - schopnost snadno se odpařit při přetavení (bez pevných zbytků) MATERIÁLY - běžné pojistky = tavný vodič z Ag, Al, Zn nebo slitin (nízký bod tání) - výkonové pojistky = Ag nebo postříbřený drátek nebo pásek Cu - tepelné pojistky = pružné kontakty spojené nízkotavnou pájkou