Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová."— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Rod střední - město

2 ROD STŘEDNÍ - VZOR MĚSTO Jednotné číslo Množné číslo 1.pád – město 1.pád – města 2.pád – města 2.pád – měst 3.pád – městu 3.pád – městům 4.pád – město 4.pád – města 5.pád – město! 5.pád – města! 6.pád – o městě 6.pád – o městech 7.pád – městem 7.pád – městy

3 Osmisměrka: Osmisměrka: Najdeš alespoň 10 podstatných jmen středního rodu? KMETROE OOLSÍČL ŠŘTMOKE TEIĚGOT ĚŠCHSSNĚ BEOTKTL CTKOLOO POLEOKO

4 Doplň. Podtrhni podstatná jména rodu středního. Vypiš, která se skloňují podle vzoru město. Urči jejich číslo a pád. Zb__něk rozhýbal své tělo a b__l kladivem do kovadl__ny. V__ráběl pro koně podkovy. Jednou dostal při práci žihadlo přímo do chodidla. Hb__tě se um__l m__dlem a v__pravil se v__hl__dkovým autobusem za lékařem. Ten mu poradil, aby při práci nos__l řádnou obuv.

5 Skloňuj podstatné jméno veslo a švihadlo Skloňuj podstatné jméno veslo a švihadlo. Doplň. U podstatných jmen rodu středního urči číslo i pád. Doplň. U podstatných jmen rodu středního urči číslo i pád. Když se M__lena m__la m__dlem, napadla ji spásná m__šlenka. Koupí si jedno um__vadlo. Sedla si do loďky a veslovala do bl__zkého města. Bez um__vadla se rozhodně nevrátí. Nakonec si koup__la i kružítko do školy.

6 Doplň: Um__š počítat s desetinnými čísl__? Jev__ště b__lo nasv__ceno barevnými světl__. Lékařka obvázala ránu ob__nadl__. Brouk se dotýkal mé ruky tykadl__. Slep__ce zamávala křídl__. Namazal jsem kobl__hy pov__dl__. Řiď se platnými pravidl__. Mirek se s__til chutnými jídl__. Vesloval jsem vesl__ a pádloval pádl__. V__dal jsem se na zájezd s někol__ka pražskými divadl__. Ve škole jsme se zab__vali sloves__. Zrak jsme si chránili stínidl__.

7


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová."

Podobné prezentace


Reklamy Google