Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová."— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Rod střední - kuře

2 ROD STŘEDNÍ – VZOR KUŘE Jednotné číslo 1.pád – kuře 2.pád – kuřete 3.pád – kuřeti 4.pád – kuře 5.pád – kuře! 6.pád – kuřeti 7.pád – kuřetem Množné číslo 1.pád – kuřata 2.pád – kuřat 3.pád – kuřatům 4.pád – kuřata 5.pád – kuřata! 6.pád – kuřatech 7.pád – kuřaty

3 Doplň slova v závorce ve správném tvaru. Kráva šla s jedním……………...(tele) a potkala babičku s malým…………(vnouče). Podívej se na ta……..…..(zvíře), toulají se po návsi. Najednou přiběhla nev__chovaná…………………(sele) s kamarády……….……(hříbě). Proběhla kolem……………….(poupě) planých růží. Jedno………………….(sele) vraz__lo do malého…………...……(kůzle). Teta koza rozhořčeně prohnala ta………..………(sele) i jejich kamarády…………..….(hříbě).

4 Doplň chybějící písmena. S křesadl__, v__děl jsem kachně, s rozb__tými skl__, mezi slov__, zlom__a mu srdce, zlob__vé děti, přinesly ovoce, jez v__tamíny, kob-lka šla s hříbaty, s v__hřátými ohřívadl__, obvázal ob__nadl__.Úkoly: Podtrhej podstatná jména rodu středního. Urči jejich vzor. Urči rod a pád ostatních podstatných jmen.

5 Najdeš 5 podstatných jmen rodu středního? SOKOE YKOBC PLLOJ TOOČE LÍČÍV

6 Slova v závorkách dej do tvaru množného čísla. Bab-čka šla s (vnouče)…………… Krávy se na louce pásly s (tele)……………. Po Labi plavala kachna s ( kachně)……………. Psi pobíhali se (štěně)………… a s (kůzle)………….

7


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová."

Podobné prezentace


Reklamy Google