Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová."— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Rod mužský - stroj

2 ROD MUŽSKÝ – VZOR STROJ Jednotné číslo Množné číslo 1.pád – stroj 1.pád – stroje 2.pád – stroje 2.pád – strojů 3.pád – stroji 3.pád – strojům 4.pád – stroj 4.pád – stroje 5.pád – stroji! 5.pád – stroje! 6.pád – stroji 6.pád - strojích 7.pád – strojem 7.pád – stroji

3 Doplň: Co je v tom pytl__? Asi je tam uhl__. Na jitrocel__ se třp__tily kapky ros__. Nemáš kapky proti kašl__? V jetel__ jsme uv__děli malé m__šky. Hlodavci se ukrývali před orl__ a jestřáb__. Zatopili jsme pod kotl__. Kdo byl první cíl__? Koupil zajíce v p__tl__. Chováme poštovní holub__. B-l jsi už na jetel__? Mám rád páv__. Věrní ps__. Čte pohádku o výrov__.

4 Doplň: Mam__nka měla v pytl__ hlíz__. Vařila lék proti kašl__. Když jsem b__l odpoledne s přátel__ na jetel__v__sekall jsem v pol__ pěšinu. Na jitrocel__ se třp__tily kapky ros__ jako drahokam__. Hospodář mi zaplatil peněz__. Usedl jsem na mez__ a pozoroval tetřev__, motýl__, b__li tam i rorýs__ pěnkav__, čáp__ i jesřáb__. Usnul jsem, když se na neb__ objevil mrak. Hrom b__l, déšť se valil. Ukryl jsem se pod větv__ bříz__. Déšť ze mne sm__l únavu. V__běhl jsem k našemu v__chovatel__. Ten zatopil, ab__ch se nenachladl. Přesto jsme kašl__ nezabránili.

5 Doplň: Vojákov__ poručili, aby se vzdal nepřítel__, král__ Karlov__ ze sousední země. V__ptával se, co v__m o sběratel__ mušl__ ze starob__lé Opav__. Ke krotitel__ přiběhli dva šimpanz__. Chovali se k němu jako k přítel__ a v__chovatel__. Řekni Milanov__, že nesmí plavat rychlími temp__. V tom obdob__ jsem přišel k velkému bohatstv__. V__nálezci se stali přemožite__ času. Mám své ob__dl__ v podkrov__ ob__tného domu. Trám__ se v__rábí ze dřív__. Ob__vatelé Jihlav__ v__razili na pouť do Příbram__. Setkali jsme se s v__nikajícími stavitel__.

6 Napiš podstatná jména v množném čísle: Učitel, lékař, holub, vítěz, pytel, drahokam.

7


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová."

Podobné prezentace


Reklamy Google