Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Princip navrhování školních zahrad Ing. Bc. Aleš Papáček Lanškroun 13

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Princip navrhování školních zahrad Ing. Bc. Aleš Papáček Lanškroun 13"— Transkript prezentace:

1 Princip navrhování školních zahrad Ing. Bc. Aleš Papáček Lanškroun 13

2 Zahrady středních odborných škol Zeleň ve školních areálech nalézáme nejčastěji při vstupu do školy, v atriu školy, okolí jednotlivých budov školy nebo ve speciálních zahradách jako jsou botanické zahrady a arboreta. Školní zahrada vždy sloužila k výuce, jako komunikační a dopravní uzel a nově i jako místo krátkodobé rekreace. Zeleň zde zdůrazňuje kvalitu stavební architektury nebo zvyšuje jeho estetický a rekreační potenciál.

3 Kompozice zahrad středních odborných škol Technické prvky: zpevněné plochy, umělecká díla, vodní prvky, lampy a pouliční osvětlení, vjezdy, parkoviště, pítka, odpadkové koše a v neposlední řadě školní a výukové budovy. Vegetační prvky: 1) Dřevinné vegetační prvky Acer platanides 'Globosa', Corylus colurna, Platanus acerifolia, Robinia pseudoacacia, Tilia cordata); 2) Bylinné vegetační prvky letničkové, dvouletkové, trvalkové nebo smíšené záhony; 3) Mobilní (přenosná) zeleň Canna, Coleus, Dahlia, Fuchsia, Chlorophytum, Impatiens walleriana, Pelargonium, Petunia, Tagetes, Verbena. Park

4 Vegetační prvky by neměly zakrývat malebné pohledy od školy do krajiny nebo na školu.

5 Pomocí dřevin lze i ve vydlážděné ploše vytvořit stinné místo pro odpočinek.

6 Originální mobiliář navrhovaný pro školní zahrady by měl žáky bavit (otáčení se na židlích aj.).

7 školních dvorků, vstupu do školy, ale i jako lavičky.
Vegetační prvky v nádobách současného designu mohou sloužit nejen ze zkvalitnění školních dvorků, vstupu do školy, ale i jako lavičky.

8 Problémem všech škol je parkování aut zaměstnanců i žáků.

9 Soukromé školy pro své zaměstnance i žáky budují podzemní garáže.

10 vznikat prvky pro aktivní trávení volného času (Kobenhavn, Dánsko).
V návaznosti na tělocvičnu mohou i ve školních zahradách nebo při domovech mládeže vznikat prvky pro aktivní trávení volného času (Kobenhavn, Dánsko).

11 Svažité prostranství vstupu do školy může sloužit jako relaxační pliocha pro žáky.
schodišti o více jak třech schodech nesmí nikdy chybět zábradlí zakončení schodiště ve svahu bezbariérovost – rampa

12 betonové desky s povrchovou úpravou
(promenáda pro pěší, cyklisty, in-line brusle) zeleň bez zálivkové mísy (závlahový systém pod terénem) kamenný obrubník kamenná dlažba tzv. kočičí hlavy (sloužící pro dopravu) kamenná lavice (pískovec) mlatový povrch zábrana proti vjezdu osobních automobilů

13 Kvalitní informační systém je nezbytnou součástí zeleně velkých škol
Kvalitní informační systém je nezbytnou součástí zeleně velkých škol. U škol s mezinárodní spolupráci musí být vybaven vícejazyčnou legendou. Za zvážení stojí i Braillovo písmo.

14 Kontroversní je vznik kuřáren v areálů škol.

15 Co si s dnešní hodiny odnést
Co si s dnešní hodiny odnést?? Technické prvky Dřevinné vegetační prvky Bylinné vegetační prvky Mobilní (přenosná) zeleň Odpadkové koše Lavičky Osvětlení Informační systém Podzemní garáže

16 Úkoly Popište co byste změnili v areálu vaší školy??

17 Použitá literatura, zdroje
HENDRYCH, J. Tvorba krajiny a zahrad III. Historické zahrady, parky a krajina, jejich proměny, kulturně historické hodnoty, význam a ochrana vyd. Praha: ČVÚT s. ISBN: HURYCH, V. a kol. Tvorba zeleně: sadovnictví - krajinářství. 1. vyd. Mělník: Vyšší odborná škola zahradnická a Střední zahradnická škola ve spolupráci s Grada Publishing, s. ISBN KUPKA, J. Zeleň v historii města. 1. vyd. Praha: Nakladatelství ČVUT, s. ISBN NOVÁK, Z. Dřeviny na veřejných městských prostranstvích: použití dřevin v ulicích a na náměstích památkově chráněných měst. Praha: Jalna, s. Odborné a metodické publikace. ISBN OTRUBA, I. Zahradně architektonická tvorba: Význačné zahradní a parkové celky. 1. vyd. Brno: MZLU s. ISBN Všechny použité fotografie jsou autorským dílem Ing. Bc. Aleše Papáčka. KOLEKTIV. Lesní hospodářský plán , textová zpráva, LHC Kolowratské lesy Rychnov nad Kněžnou, Polesí Černíkovice-Javornice. Hradec králové, Lesprojekt HK 2000, s , 19-21 Všechny použité fotografie jsou autorským dílem Ing. Aleše Papáčka. Fotografie historický map a olejomaleb ze sbírek SOA Zámrsk a soukromé Kolowratské sbírky Rychnov nad Kněžnou jsou publikované se souhlasem vlastníka Jana Egona Kolowratského.


Stáhnout ppt "Princip navrhování školních zahrad Ing. Bc. Aleš Papáček Lanškroun 13"

Podobné prezentace


Reklamy Google