Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r. 2002 Nezajištěný prostor –

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r. 2002 Nezajištěný prostor –"— Transkript prezentace:

1 NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r. 2002 Nezajištěný prostor – nebezpečné místo pro nevidomého

2 Legislativní předpisy
Zákon č. 183/2006 Sb., o úz. plánování a stavebním řádu (Stavební zákon) Vyhláška MMR č. 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb

3

4 Prostor pro nevidomého a slabozrakého představují:
Orientační body (trvalá místa při pohybu na trase) Soubory orientačních bodů (linie a plochy) Orientační znaky (roh domu, začátek schodiště, zábradlí na mostě, atd.)

5 Opatření u dopravních staveb:
Opatření technická (vodicí linie, umělé orientační body, signální a varovné pásy, akustická signalizace na přechodech, akustické orientační majáky, tyflografické pomůcky, infoznačky v Braillově písmu, elektronické infosystémy) Opatření organizační (organizace chodu konkrétních služeb musí být přístupné pro nevidomé a slabozraké bez cizí pomoci) Kombinace obou předchozích opatření (chráněný přechod přes komunikaci pro nevidomé a slabozraké, kdy je cesta volena přepnutím)

6 Popis technických opatření 1. VODICÍ LINIE
Spojují jednotlivé orientační body Představují základní a nejdůležitější prvek (nevidomý s linií udržuje prostřednictvím bílé hole stálý kontakt, drží od linie určitý odstup) Do vodicích linií nesmí zasahovat žádné překážky Pozor na chybně umisťované a neoznačené reklamy!

7 1a) Vodicí linie přirozené
tvoří je stavby a jejich části ! nesmí být ! – obrubník chodníku na hraně vozovky

8 1b) Vodicí linie umělé V místě, kde není přirozená vodicí linie Zřizují se z bezpečnostních důvodů na nástupištích celostátních drah, metra a rychlé tramvaje, naváděcí pásy u přechodu přes komunikaci Nesmí plnit jiný účel (např. odtokový žlab na dešťovou vodu)

9 SIGNÁLNÍ A VAROVNÉ PÁSY Signální pás
označuje orientačně důležité místo, jeho struktura musí být zjistitelná slepeckou holí a nášlapem: zastávku MHD vchod do budovy přechod pro chodce Varovný pás používá se k označení vstupu do nebezpečného místa (zastávka, přechod)

10

11 signální pás varovný pás

12 Použití varovných pásů
varovný pás v pěší zóně odděluje kolejovou dopravu varovný pás u schodiště, které vede do parkoviště

13 Hmatové prvky na zastávkách MHD

14 2. HMATOVĚ – TAKTILNĚ VNÍMATELNÉ OZNAČOVÁNÍ PŘEKÁŽEK
Sloupy veřejného osvětlení a trakčního vedení Reklamní sloupy, sloupky MHD, přístřešky Zábradlí lavičky, oplocení Dočasné překážky (výkopy na komunikacích)

15 3. AKUSTICKÉ PRVKY PRO NAVÁDĚNÍ, SIGNALIZACI A INFORMACI
akustické orientační majáčky akustické a informační prvky akustické naváděcí a informační majáčky na vozidlech MHD akustická signalizace na přechodech pro chodce se SSZ

16 Přístroj pro komunikaci s prostředkem MHD

17 4. TYFLOGRAFICKÉ PLÁNKY A MAPKY
reliéfní plánek (na stanici metra Skalka) 5. ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY S HLASOVÝM VÝSTUPEM elektronický jízdní řád ČD a dálkových autobusů

18 6. INFORMACE HMATOVÉHO CHARAKTERU
informační štítky v Braillově písmu u dopravních staveb (na madlech zábradlí)


Stáhnout ppt "NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r. 2002 Nezajištěný prostor –"

Podobné prezentace


Reklamy Google