Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mechanické převodovky s proměnným převodovým poměrem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mechanické převodovky s proměnným převodovým poměrem"— Transkript prezentace:

1 Mechanické převodovky s proměnným převodovým poměrem
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

2 Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07/2.2.00/  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Charakteristika a využití
Šroubové mechanizmy slouží k přeměně otáčivého nebo šroubovitého pohybu na posuvný a někdy i naopak. Šroubové mechanizmy tvoří pohybový šroub a matice. Šroubové mechanismy se vyznačují malou rychlostí pohybu a velkým převodovým poměrem. Jejich typické využití je např u posuvu suportů obráběcích strojů. Jinak se vyskytují i u zvedáků různých konstrukcí, u lisů, ventilů apod. Protože šrouby těchto mechanismů umíme přesně vyrobit (mají obvykle lichoběžníkový závit), jsou mechanismy velmi přesné. Výhody šroubových mechanismů jsou přesnost, jsou jednoduché na výrobu a jsou schopny přenést velké síly. Nevýhody jsou velké tření, malá účinnost, malá rychlost pohybu mechanizmu.

4 Charakteristika a využití
Šroubové mechanizmy se používají zejména tedy na: šroubové zvedáky stahováky šoupátka vodící šrouby soustruhů lineární moduly.

5 Zvedák

6 Rozdělení šroubových mechanismů
Mechanismus s otočnou maticí a posuvným šroubem – šroubový zvedák (hever) Mechanismus s otočným šroubem a posuvnou maticí – strojní svěrák, pohybové ústrojí obráběcích strojů Mechanismus s otočným šroubem a pevnou maticí – šroubové (vřetenové) lisy Mechanismus s posuvnou maticí a otočným šroubem – svidřík, používá se pro pohon mazacích čerpadel poháněných pohybem stolu. Používá tzv. nesamosvorný závit (vícechodý) s velkým stoupáním.

7 Pevnostní výpočet šroubových mechanizmů
Šroub je namáhán kombinovaným namáháním, krutem a současně tlakem nebo tahem. Výsledné redukované napětí je dané vztahem: 𝜎 𝑅𝐸𝐷 = 𝜎 2 +3∙ 𝑇 𝐾 2 ≤ 𝜎 𝐷 𝜎≤ 𝐹 𝑆 𝑇 𝑘 = 16∙ 𝑀 𝑘 𝜋∙ 𝑑 3 3

8 Pevnostní výpočet šroub. mechaniSmů
U delších šroubů je nutná kontrola na vzpěr. Dále je nutné kontrolovat tlak v závitech.  𝑝= 𝐹 𝜋∙ 𝑑 2 ∙ 𝐻 1 ∙𝑛 ≤ 𝑝 𝐷 𝐻 1 = 𝑑− 𝐷 1 2   kde d2 střední průměr závitu matice H1 nosná hloubka závitu D1 malý průměr závitu matice n počet závitů matice.


Stáhnout ppt "Mechanické převodovky s proměnným převodovým poměrem"

Podobné prezentace


Reklamy Google