Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Využití neuronových sítí IVTH – Informační technologie ve vodním hospodářství Vypracoval: Jiří Vacek Z-92.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Využití neuronových sítí IVTH – Informační technologie ve vodním hospodářství Vypracoval: Jiří Vacek Z-92."— Transkript prezentace:

1 Využití neuronových sítí IVTH – Informační technologie ve vodním hospodářství Vypracoval: Jiří Vacek Z-92

2 Úvod  Co je neuronová síť?  Optické rozpoznávání znaků  Využití neuronových sítí v praxi

3 Co je neuronová síť?  Umělé neuronové sítě vycházejí z podobnosti s lidským mozkem. Podobají se lidskému mozku v následujících dvou cestách: 1.Neuronová síť získává znalosti pomocí “učení“. 2.Znalosti jsou ukládány především prostřednictvím síly vazeb mezi jednotlivými neurony, která je definována jako synaptická váha

4 Optické rozpoznávání znaků V dnešní době je na trhu mnoho programů, které jsou schopné opticky rozpoznávat znaky (optical character recognition „OCR“). OCR software načte snímaný obraz tištěného dokumentu a pak ho přemění do elektronického textového formátu, např. jako dokumenty Wordu, které umožňují úpravu textu. Při tomto převodu se využívá technologie neuronových sítí.

5 Oskenovaný dokument je rozložen na jednotlivé znaky, kterým jsou přiřazena binární data (0,1), která slouží jako vstup do neuronové sítě.

6

7

8

9

10 Využití neuronových sítí  Proces modelování a kontroly - vytvoří nervový síťový model pro fyzický vzorek, potom uživatel tímto modelem určí nejlepší kontrolní vzorek.  Strojové diagnostiky – odhalí, kdy stroj selhal tak, že ho systém může automaticky vypnout  Portfolio management - rozdělí prostředky v portfoliu takovým způsobem, který maximalizuje návratnost a minimalizují riziko.  Rozpoznávání cílů - vojenská aplikace, která využívá video ( infračervená obrazová data), je schopná určit jestli se zde nachází nepřátelský cíl.

11 Využití neuronových sítí  Cílový marketing - nalezení demografického souboru, který má nejvyšší odezvovou rychlost pro zvláštní marketingovou kampaň.  Finanční předpovídání - používáním historických dat bezpečně předpovídat budoucí pohyb finančních toků.  Odhalení podvodů - odhalí falešnou kreditní karty a automaticky odmítnou transakce.

12 Využití neuronových sítí  Lékařské diagnózy – pomáhají lékařům s jejich určením diagnózy analyzováním oznámených symptomů  Rozpoznávání řeči - přepsání mluvených slov do textu  Portfolio management - přidělí prostředky v portfoliu takovým způsobem, který maximalizují návratnost a minimalizují riziko.

13 Při tvorbě této prezentace jsem čerpal materiály z těchto zdrojů:  http://www.neurosolutions.com  http://nlp.fi.muni.cz/projekty  http://euromise.vse.cz/kdd/index.php?page=metody#neuron


Stáhnout ppt "Využití neuronových sítí IVTH – Informační technologie ve vodním hospodářství Vypracoval: Jiří Vacek Z-92."

Podobné prezentace


Reklamy Google